Zapitaj se 22. dana korizme

by abuzgo

Lk 18, 9-14

Nekima koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge podcjenjivahu, reče Isus ovu prispodobu.
»Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: ‘Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili — kao ovaj carinik. Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.’
A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: ‘Bože, milostiv budi meni grešniku!’
Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen.«

Isus je ovu prispodobu usmjerio onima koji se „pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge podjcjenjivahu“.
Mnogi od nas često znaju reći: „Idem na misu svake nedjelje. Nikoga nisam prevario. Nikoga nisam ubio. Ne kradem. Ne lažem. Izvršavam svoje poslove i nisam lijen. Dajem za Crkvu. Petkom ne jedem meso. Svakom uredno isplatim sve što trebam.“
Nabrajat će tako i mnoge svoje druge prednosti te sa svakom rečenicom koju izgovore, samo će trnuti u sebi glas koji im viče: „Budite trijezni i bdijte, jer protivnik vaš, đavao, kao lav ričući obilazi i traži, koga da proždere.“ (1. Petrova 5,9)
Jer Sotoni odgovara to da mi vidimo samo ono dobro što činimo. Njemu odgovara da uvijek iznova pred Bogom iznosimo svoje zasluge. Jer svakom takvom rečenicom samo odvraćamo svoj pogled s onih dijelova sebe koji žude za time da izgovorimo riječi ovog carinika: ‘Bože, milostiv budi meni grešniku!’.

Stoga, na današnji dan, stani pred Krista i prestani gledati ono dobro što radiš i upri svoj pogled na sve svoje prljavštine.

Pitanja
:
1.Koji je tvoj grijeh na koji si „otupio“ baš kao i ovaj farizej na svoju oholost?

2.Ima li ijedna stvar koju uopće ne govoriš u ispovijedi samo zato što smatraš da si pravedan na drugim poljima i da to područje koje prešućuješ nije nešto što se tiče svećenika i ispovijedi, nego samo tvoja stvar?

3. Ako si se riješio psovke i drugih grijeha koje vidiš da većina tvojih bližnih još uvijek čine , misliš li za sebe da si zbog toga „pravedniji“ pred Bogom u odnosu na njih?

4. Ako svakim danom pronađeš vrijeme za Boga i obratiš mu se u molitvi, misliš li da si zbog toga „pravedniji“ pred Bogom u odnosu na one koji to ne čine?

5.Ako hodaš sa svojom djevojkom u čistoći, imaš li stav da si zbog toga „pravedniji“ pred Bogom u odnosu na onoga koji to ne čini?

Ili si zahvalan Bogu na toj milosti koju nikako nisi zaslužio nego ti je u potpunosti darovana..

Od danas shvati: sve ono dobro što činiš bit će tvoja obrana pred tvojim Tužiteljem. Ali Kristova je milost što to imaš i što činiš tako.
A za sve ono gdje si slab, zamoli Gospodina da ti oprosti i da te obnovi u ovoj korizmi, jednako kao što je obnovio ovog carinika kada je izrekao riječi: ‘Bože, milostiv budi meni grešniku!’.

Jer tada ćeš svojoj kući otići opravdan…

Preporučeno