Kao vožnja bicikla

by admin

Bilo je vrlo emotivno…Nakon ljetnih praznika – crkva sv.Ćirila i Metoda ponovno je bila puna…                              Utorak, 17. rujna za mnoge osječke studente bio je početak  nove akademske godine, premda možda ni sve ocjene nisu upisane, ni svi ispiti položeni…

Prvi sat klanjanja ove jeseni još uvijek akademske godine 2012/2013.bio je najprije susret sa samim sobom i Isusom, a potom i susret s mnogim prijateljima, i studentskim kapelanom, o. Arekom. On je, vidjelo se, bio ganut, dirnut prisustvom tolikih mladih ljudi koji su u sabranosti i pjesmi očekivali njegovu riječ i pripremali se za sat klanjanja  pred izloženim Presvetim .

Kad se pater Arek pojavio za ambonom,  i pozdravio sve okupljene, a sve su klupe bile  pune studenata, i pokojeg njihovog starijeg prijatelja, koji svakog utorka želi s njima moliti, i njega je ponio apostolski žar sv.Pavla, pa je posve spontano počeo:“ Vi ste moja radost! Vi ste moja sreća! Vi ste moj život!“ A potom je slijedio niz lijepih sjećanja i događanja tijekom prošle godine – u istom gradu, u posve identičnim okolnostima ali prelijepim darovima Duha Svetoga, koji je, potpomognut molitvom i postom, otvorenim srcima – snažno zapuhao. A plodovi su – četiri mladića koji su se odlučili za svećeničko zvanje, mnogi realizirani humanitarni programi, uspješno završene studentske obveze, i, što je očito – sve čitanija web-stranica DUHOSA!

Nadahnut Duhom, o.Arek je na vrlo prikladan način objasnio zašto je potrebno u svoj život uvesti red, rad, samodisciplinu i – temeljit duhovni život. Život s Bogom i u Bogu je kao vožnja biciklom: doklegod se trudimo, čvsrto vrtimo pedale – mi se vozimo.. U vožnji bicikla mi napredujemo samo dok vozimo. Onog trenutka kad prestajemo činiti taj napor – mi sasvim sigurno padamo..Tako je sa životom u Bogu i grijehom. Čim prestanemo moliti – mi padamo u grijeh. Na početku novog ciklusa studentskih susreta utorkom, u kojem je glavni dio klanjanje pred Presvetim, pater je ponovio „lekciju“ – svakodnevni red u obavljanju svih svojih obveza u kojem bitno mjesto ima susret s Bogom u osobnoj molitvi, duhovno štivo, čitanje Biblije i – ispit savjesti prije spavanja. Prisustvovanje sv.misi nedjeljom je nendaknadivo i uklapa se u bitne točke svakodnevnog rasporeda – svakog kršćanima, a pogotovo mladog čovjeka koji želi sretan, ispunjen i blagoslovljen život.

„Predaj Gospodinu svoje srce! Radi, radi s Njim! Bez rada čovjek postaje mlitav!“ I sam je predao sve svoje planove Gospodinu i iskreno izjavio:“Odričem se svih planova“ Ti vodi ovo stado! Ti si ga stekao! Molite za mene! Prilazim vam i stavljam vaša srca do srca Isusova! Sve vas prikazujem Isusu!“

Cijeli prizor je podsjećao na jutarnju misu i kratku propovijed pape Franje, koje svakog dana nalazimo na web portalu „Vatican News“, gdje papa svoje slušatelje „okrijepi“ prekrasnim mislima, koje obogaćuju preko 10,000.000 čitatelja koji, svakodnevno, sa svih starna svijeta, „klikaju“ „Vatican News“ na različitim svjetskim jezicima.

Nakon klanjanja mladić, koji se predstavio samo kao Ivan – objavio vijest da odlazi u Družbu Isusovu, i zamolio je sve da se za njega pomole. On je objasnio da se preispitivao:

Je li poziv stvaran?

Trebam li se odazvati?

U kojoj zajednici ću najbolje ostvariti svoje zvanje?

Nakon njegova svjedočenja i obećanja o. Areka da će se i on i studenti moliti za njega – mladići i djevojke iz  „DUHOS“a i „Zajednice Svete Obitelji“ pozvali su na susrete, an aktivnosti, te na –hodočašće u Međugorje…S Gospom na nove staze, u nove dane, u nove radosti – i nove Isusove i naše pobjede  – do konačne pobjede…s druge strane  vječnosti..

Ana Penić

Preporučeno

Leave a Comment