Nova evangelizacija Osječkog sveučilišta

by admin

Akademsku godinu 2013./2014. osječki studenti okupljeni oko studentskog kapelana p. Arkadiusza Krasickog, CSSp započeli su klanjanjem pred Presvetim, utorkom od 20 sati u Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku. Klanjanje je redoviti tjedni susret, koji je već godinama prepoznatljiv sadržaj za sve studente, a u ovoj ak. godini susreti su krenuli od 17.9.2013.

Osim molitve, slavlja i svjedočanstava, studenti će od ove ak. godine svaki utorak slušati i katehezu o odabranoj temi (vjeronauk), kao uvod u klanjanje Isusu u presvetom oltarskom sakramentu.

Osim susreta utorkom, redovitih nedjeljnih svetih Misa u konkatedrali od 11.30h za sve studente, te molitvenih susreta četvrtkom u novom studentskom domu od 20 sati, osječki sveučilištarci u ak. godini 2013./2014. osposobljavat će se za novu evangelizaciju Sveučilišta. „Ove godine imamo samo jedan plan, a to je slijediti Božji plan.“, rekao je studentski kapelan na duhovnoj obnovi za animatore studentskog pastorala, održanoj 5.10.2013. u zajednici „Molitva i riječ“. Početak je to susreta koji će se baviti novom evangelizacijom s ciljem formiranja mladih voditelja i animatora susreta za studente i mlade Grada Osijeka i Sveučilišta. Susret je bio prvenstveno molitveni, a uključio je klanjanje, svetu Misu, molitvu i slavlje, „kako bi sve naše odluke proizlazile iz molitve“, naglasio je pater Arek.

Uz molitvenu osnovu, naglasak je na razmatranju Božje riječi i uklapanju biblijskih poruka u svakodnevni studentski život i poslanje pastorala studenata, te svakog studenta kao animatora u zajednici osobno. Radni dio susreta također uključuje diskusije, radionice i zajednički razgovor o potrebama i problemima rada sa studentima, osobnoj formaciji, svjedočanstvima i formiranju buduće škole nove evangelizacije, kojoj je ovakav susret zapravo početak formiranja i rada. „Iako je evangelizacija uvijek novi proces i evanđelje neprestano unosi novost u naše živote“, govore osječki studenti,„škola nova evangelizacije bit će usmjerena na daljnje formiranje i osposobljavanje mladih animatora u zajednici, koji svojim duhovnim doživljajem, svjedočanstvom ali i željom za produbljivanje znanja o vjeri, iskazuju potencijal za jačim angažmanom u zajednici i prenošenje svjedočanstava vjere (riječju, djelima i načinom života) drugima“. Pater Arek okupljene studente upozorio je na osobnu disciplinu, izvršavanje redovitih studentskih obveza, ali i ustrajnost u vjeri. Istaknuo je: „Materijal za rad su nam sveta Misa, Biblija i molitva. Ostalo će se razviti i doći ako proizlazi iz molitve.“

Duhovno obnovljeni i ohrabreni, osječki studenti okupljeni u DUHOS u svom poslanju pastorala studenata, sve studente i mlade pozivaju na redovite tjedne susrete, a one sa dubljom čežnjom za služenje Gospodinu i zajednici, pozivaju da „izvezu na pučinu i bace mreže za lov“ (usp. Lk 5,4) te se odluče posvetiti osobnom rastu i uključe u školu nove evangelizacije.

Uz navedeno, jedna od novina ove ak. godine su i mjesečne svete Mise za sve mlade i studente s područja Osječkog sveučilišta, koje će se održavati svaki posljednji utorak u mjesecu, počevši od 29.10.2013. s početkom u 20 sati (u osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda).

S.M.

Preporučeno

Leave a Comment