Plava crta
Srijeda, 29.01.2014.

Facebook Facebook

Share
Like

   U utorak  28.01.2014., s početkom u 20h, održana je sveta Misa i blagoslov indeksa koju je predvodio pater Arek Krasicki. Pater je i dalje u svom stilu uspio nasmijati oko 700 studenata i ostalu mladež okupljenu u crkvi sv. Ćirila i Metoda što je vrlo vesela srca usporedio s brojem ljudi koji inače bude na Polnoćki. Pater se na samom početku obratio prisutnima riječima : „Čestitam vam, jer ste vi oni koji želite ispuniti Božju volju. Došli ste jer vjerujete Bogu i Isusu Kristu“.  Današnje Evanđelje po Marku govorilo je o tome kako su svi koji žive riječ Božju Isusova braća i sestre, što nas po Isusu sve čini braćom i sestrama. Ljubav prema Bogu i želja za slavljenjem Njega kao našeg Oca, zajednička je svima koji Ga vole, po tome smo braća i sestre. Euharistija je vrhunac svih ljudskih nastojanja da se približe  Bogu, mjesto i vrijeme u kojemu smo Bogu najbliži, slavimo Ga i zahvaljujemo Mu, govorimo  Mu da Ga volimo i molimo Ga za pomoć i usmjerenje kroz sve životne putove. Pater je na vrlo jednostavan način objasnio razlog zbog kojeg trebamo prisustvovati svetoj Misi, a to je izlijevanje Božje milosti kao rijeke koja nama pomaže da se približimo više Njemu. Razlozi naših dolazaka na svetu Misu su da se poklonimo Gospodinu i zahvalimo Mu se za sve što nam On daje u životu. Pater je nakon toga pojasnio kako blagoslov indeksa, kao i svi ostali blagoslovi nisu čarolija niti magija, nego podsjetnik nama da mi sami sve što posjedujemo, mislimo ili činimo pripada Bogu i Isusu Kristu „ jer u tebi kola Njegova presveta krv“. „Blagoslov indeksa je gesta da pripadamo Bogu, koji nam daje mogućnost učenja i priprema nas za budućnost, ne boj se budućnosti, jer Bog te drži na svome dlanu, dragocjen si u Božjim očima i On te urezao u svoje dlanove“ istaknuo je Pater kao jednu lijepu nadu i utjehu za sav strah koji mladi imaju prema nesigurnoj budućnosti. Blagoslov naših indeksa treba nam biti poziv i poticaj na molitvu i rad. MIS to jest Moliti i studirati, ono na što smo mi studenti pozvani, pater je povezao s današnjim svecem Sv. Tomom Akvinskim, poznatim crkvenim misliocem, koji je i sam na pitanje otkuda mu tolika mudrost i znanje, ponizno odgovorio pokazavši na klečalo i križ: „Od Isusa Krista izvire znanje i mudrost“.  Pater je objasnio kako je i samo učenje molitva prema Bogu, ispunjavanje naših dužnosti i obaveza prema fakultetu.

   Pater je objasnio kako mi trebamo surađivati s Božjom milošću, truditi se i savjesno ispunjavati svoje obaveze, ne trošiti vrijeme na nebitne stvari i očekivati da će se obaveze same ispuniti i ocjene same upisati u indeks. Naglasio je kako je mjesto u crkvi uvijek rezervirano za nas mlade, naročito utorkom kada je vjeronauk i klanjanje i četvrtkom kada zajednica Svete obitelji održava zajedničku molitvu.

Pater je propovijed završio riječima: „Sudjelovanjem na svetoj Euharistiji primaš živoga Isusa, Isus raste u tebi i ti sve više i više postaješ Božje dijete.“ Pater nas je sve pozvao i na korištenje knjižnice na Ekonomskom fakultetu koja je po njegovim riječima : „Knjižnica je badava, uzmi knjige, čitaj i vrati“. Čitanjem duhovnih knjiga i tekstova, rastemo kao djeca Božja.

Iva Raguž

Srijeda, 29.01.2014.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
12
sij.
2018

Blagoslov u studentskim domovima

U srijedu i četvrtak, 10. i 11. siječnja te u ponedjeljak, 15. siječnja, sveučilišni kapelan…

Plava crta
12
stu.
2017

Kako prikazati Svetu misu

 

Misa je najsavršenija molitva. Možemo je usporediti s najsuvremenijim računalom. No, o nama ovisi kako i koliko ćemo se tim istim računalom služiti. Sjetimo se odmah one rečenice sv. Augustina o veličini Božjoj: «Bog je toliko velik koliko mu tvoja vjera dopusti da bude velik!» 

Plava crta
17
srp.
2017

Blagoslovljene suze

U blaženstvima prosijava Božja ljubav koja ne poznaje granice. Čim vidi plač bez obzira na…

Plava crta
15
srp.
2017

Tuga

Tuga nas uništava ne samo zato što nas je netko povrijedio, nego zato što smo…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.