Sveta Misa i blagoslov indeksa

by admin

   U utorak  28.01.2014., s početkom u 20h, održana je sveta Misa i blagoslov indeksa koju je predvodio pater Arek Krasicki. Pater je i dalje u svom stilu uspio nasmijati oko 700 studenata i ostalu mladež okupljenu u crkvi sv. Ćirila i Metoda što je vrlo vesela srca usporedio s brojem ljudi koji inače bude na Polnoćki. Pater se na samom početku obratio prisutnima riječima : „Čestitam vam, jer ste vi oni koji želite ispuniti Božju volju. Došli ste jer vjerujete Bogu i Isusu Kristu“.  Današnje Evanđelje po Marku govorilo je o tome kako su svi koji žive riječ Božju Isusova braća i sestre, što nas po Isusu sve čini braćom i sestrama. Ljubav prema Bogu i želja za slavljenjem Njega kao našeg Oca, zajednička je svima koji Ga vole, po tome smo braća i sestre. Euharistija je vrhunac svih ljudskih nastojanja da se približe  Bogu, mjesto i vrijeme u kojemu smo Bogu najbliži, slavimo Ga i zahvaljujemo Mu, govorimo  Mu da Ga volimo i molimo Ga za pomoć i usmjerenje kroz sve životne putove. Pater je na vrlo jednostavan način objasnio razlog zbog kojeg trebamo prisustvovati svetoj Misi, a to je izlijevanje Božje milosti kao rijeke koja nama pomaže da se približimo više Njemu. Razlozi naših dolazaka na svetu Misu su da se poklonimo Gospodinu i zahvalimo Mu se za sve što nam On daje u životu. Pater je nakon toga pojasnio kako blagoslov indeksa, kao i svi ostali blagoslovi nisu čarolija niti magija, nego podsjetnik nama da mi sami sve što posjedujemo, mislimo ili činimo pripada Bogu i Isusu Kristu „ jer u tebi kola Njegova presveta krv“. „Blagoslov indeksa je gesta da pripadamo Bogu, koji nam daje mogućnost učenja i priprema nas za budućnost, ne boj se budućnosti, jer Bog te drži na svome dlanu, dragocjen si u Božjim očima i On te urezao u svoje dlanove“ istaknuo je Pater kao jednu lijepu nadu i utjehu za sav strah koji mladi imaju prema nesigurnoj budućnosti. Blagoslov naših indeksa treba nam biti poziv i poticaj na molitvu i rad. MIS to jest Moliti i studirati, ono na što smo mi studenti pozvani, pater je povezao s današnjim svecem Sv. Tomom Akvinskim, poznatim crkvenim misliocem, koji je i sam na pitanje otkuda mu tolika mudrost i znanje, ponizno odgovorio pokazavši na klečalo i križ: „Od Isusa Krista izvire znanje i mudrost“.  Pater je objasnio kako je i samo učenje molitva prema Bogu, ispunjavanje naših dužnosti i obaveza prema fakultetu.

   Pater je objasnio kako mi trebamo surađivati s Božjom milošću, truditi se i savjesno ispunjavati svoje obaveze, ne trošiti vrijeme na nebitne stvari i očekivati da će se obaveze same ispuniti i ocjene same upisati u indeks. Naglasio je kako je mjesto u crkvi uvijek rezervirano za nas mlade, naročito utorkom kada je vjeronauk i klanjanje i četvrtkom kada zajednica Svete obitelji održava zajedničku molitvu.

Pater je propovijed završio riječima: „Sudjelovanjem na svetoj Euharistiji primaš živoga Isusa, Isus raste u tebi i ti sve više i više postaješ Božje dijete.“ Pater nas je sve pozvao i na korištenje knjižnice na Ekonomskom fakultetu koja je po njegovim riječima : „Knjižnica je badava, uzmi knjige, čitaj i vrati“. Čitanjem duhovnih knjiga i tekstova, rastemo kao djeca Božja.

Iva Raguž

Preporučeno

Leave a Comment