Misa zaziva Duha Svetoga uz početak akademske godine

by abuzgo

U nedjelju 14.listopada 2018. u osječkoj konkatedrali đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić predvodio je misno slavlje uz početak nove akademske godine na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Uputivši pozdrave svim članovima akademske zajednice, počevši od rektora prof. dr. sc. Vlade Guberca, svih prisutnih prorektora, dekana, profesora i asistenata, nadbiskup se posebno obratio studentima koji ove godine tek započinju svoj studij i koji su radi svojeg obrazovanja i napretka bili spremni promijeniti okolinu i doći u grad Osijek.
Nadbiskup Đuro potom je okupljenoj zajednici vjernika predstavio novog sveučilišnog kapelana doc. dr. sc. Davora Vukovića, profesora na KBF-u u Đakovu te studentskog kapelana vlč. Marija Žigmana ističući njihovo poslanje preuzimanja i unaprijeđenja pastoralnog rada sa studentima i profesorima. Na ovoj su svetoj misi također koncelebrirali novoizabrani dekan KBF-a izv. prof. dr. Vladimir Dugalić, prodekan za znanost izv. prof. dr. Stjepan Radić te konkatedralni župnik mons. Adam Bernatović.
Tumačeći nedjeljnu Božju riječ, nadbiskup ističe mladića koji je unatoč obdržavanju Božjih zapovijedi, a time i postizanjem vječnog života, bio nezadovoljan. Zbog toga što je tražio više od toga minimuma, Isus ga je zavolio, stavio pred njega svoje ideale i pozvao da ga slijedi. U svijetu u kojem danas živimo, Isus može svoje evanđeoske i kršćanske ideale, vrijednosti te poslanje ponuditi samo onima koji se ne zadovoljavaju tek osrednjošću, nego onima koji teže ostvariti ideale i tako biti istinski radosni i ispunjenji u svojoj duši. Isus svoje ideale nudi samo onim profesorima, studentima, djelatnicima i radnicima koji ne žele životariti i živjeti od danas do sutra, nego onima koji izvršavaju spremno ono što im je povjereno i trude se biti odgovorni prema svojim obavezama tražeći svoj maksimum. Taj će trud nekad od studenata ili profesora tražiti odustajanje od sebe, svojih interesa i prava, društvo će na to možda gledati s prijezirom, ali Gospodin će to nagraditi.
Tumačeći redak: „Idi, i što imaš prodaj i podaj siromasima, pa ćeš imati blago na nebu.“ (Mk 10,21) nadbiskup pojašnjava vjernicima kako se ne govori tu samo o materijalnim stvarima, nego za studenta to može biti odricanje od čestih izlazaka i provoda, pretjerivanja u nekim stvarima, raznim ovisnostima i hobijima koji oduzimaju vrijeme i snagu ili odustajanje od tvrdoglavosti, oholosti i egoizma.
„Svaki istisnki kršćanin koji želi baštiniti život vječni te ići za Gospodinom“, upozorava nadbiskup, „mora biti spreman uz svoja osobna odricanja i na žestok otpor društva, marginalizaciju, ušutkavanje i uklanjanje. Bez Boga i bez snage koju nam on daruje, bez zajedništva s njim i zaljubljenosti u njegove vrednote nećemo moći mijenjati sebe i ovaj svijet. Samo Isus daje snagu i ljubav za istinske i neprolazne vrednote te za žrtvu koju je zbog njih potrebno podnijeti.“
Nakon pričesti, zazvali smo Duha Svetoga njegovim himnom moleći za blagoslov i uspjeh svih sastavnica, studenata i djelatnika u započetoj akademskoj godini.
Misu je animirao konkatedralni zbor mladih, a po završetku mise u župnoj su se dvorani na već tradicionalnom druženju okupili profesori sveučilišta skupa sa svim svećenicima.

Anamarija Buzgo

Preporučeno