Održano predavanje „Zamjensko majčinstvo“

by abuzgo

U utorak, 20.11.2018. u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku u organizaciji studentske udruge Duhos održalo se predavanje na aktualnu temu “Zamjensko majčinstvo“. Predavanje je vodila dr. sc. Mirjana Radan, sprec.ginekologije i opstetricije te subspec. fetalne medicine i opstetricije. Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio sveučilišni kapelan vlč. dr. Davor Vuković koji je ujedno i pozdravio sve okupljene studente, profesore, zdravstvene djelatnike i druge okupljene vjernike.
U uvodnom dijelu predavanja profesorica Radan definirala je zamjensko majčinstvo kao najsloženiji medicinsko – socijalno pravni oblik ljudskog začetka. Zamjenska majka potpisuje ugovor kojim će poslije poroda predati dijete. Ona najčešće potječe iz siromašnijih zemalja kao što su npr. Ukrajina i Rusija. Često takve žene upravo na ovaj način zarađuju za svoju obitelj. Poželjno je da je zamjenska majka srednje dobi i naobrazbe, da je udana i da je već rodila svoju biološku djecu. Dijete začeto uz pomoć zamjenskog majčinstva može imati čak pet roditelja. Neplodna žena iz naručiteljskog para, muškarac iz naručiteljskog para ili istospolni naručiteljski par. To su prva dva roditelja. Žena koja daruje spolnu stanicu, muškarac davatelj spolnih stanica i zamjenska majka koja samo nosi dijete. Dakle, radi se o pet roditelja. Normalno granjanje obiteljskog stabla ovdje stradava. Što se još događa? Dijete u istoj osobi također može imati npr. baku i majku. Npr. žena koja ne može imati dijete zamoli svoju kćerku da joj rodi dijete. Što je s djetetom začetim na ovaj način? Ono je objekt, odnosno predmet koji podliježe zapadnom tržištu, tj. predmet koji se može prodati. Ali ne samo to. Katkada to dijete postaje oštećenim predmetom jer se ne može baš uvijek predvidjeti koji tijekom će trudnoća ići. Zamjenska majka mora biti smještena u posebnim centrima gdje provodi dane, a njezina djeca ostaju zakinuta. Jedan od najdirljivijih trenutaka je kada majka tek rođeno dijete prisloni na svoju kožu, uz srce. Što se događa tijekom procesa zamjenskog majčinstva? Dijete ne može shvatiti zašto ova žena koja ga je nosila, rodila i dojila nije više „dobra“ i zašto se mora „oduzeti“. Također nije dobro ni ako bi ostavili novorođeno dijete duži period sa ženom koja ga je rodila jer se na taj način oni još više emocionalno i duhovno vežu te za dijete slijedi još veći šok kada mu se ta žena oduzme. Ovdje nastaje veliki problem jer takvo dijete gubi osnovne čvrste veze povjerenja jer je prva osoba u njegovom okruženju bila oduzeta. Na kraju profesorica navodi kako zamjensko majčinstvo narušava dobrobit i dostojanstvo svih uključenih. Zamjensko majčinstvo također trga bračni vez, oštećuje zdravlje zamjenske majke te narušava normalno granjanje obiteljskoga stabla.
Nakon klanjanja koje je predvodio vlč. Mario Žigman, studentski kapelan, uslijedila je diskusija s profesoricom u kojoj su okupljeni imali priliku pitati nešto vezano uz predavanje ili njezino osobno iskustvo. Ono što je prof. Radan istaknula jest da je s njezinog stajališta kao liječnika, zamjensko majčinstvo sumrak roditeljstva i da bi svi skupa trebali promisliti kako i na koji način upotrebljavamo svoje vrijeme. Ako trošimo previše vremena na sjedenje ispred televizora i zbog toga ispašta npr. odgoj vlastite djece, onda mi postajemo odgovorni za njihovo neznanje i postupke. U svom području djelovanja trebali bi se svi truditi imati znanja potrebna nekome pomoći, čitati knjige i literaturu o tom području kako bi mogli odgovoriti na potrebe drugoga. Dotaknuvši se i teme pobačaja, prof. je zaključila pozitivnim iskustvima u svom poslu, a to je ponajviše sreća i radost majki kada na ultrazvuku čuju i vide svoje dijete, ali i svjedočanstva onih majki koje su razgovarale s njom i odlučile zadržati svoje dijete.

Matea Kovačević

Preporučeno