Hodočašće studenata u Tekije/Petrovaradin/Novi Sad

by abuzgo

U organizaciji Udruge DUHOS u subotu 29. veljače 2020. studenti i mladi hodočastili su u Tekije, Petrovaradin i Novi Sad. Mladi su se u jutarnjim satima okupili ispred župne crkve sv. Ćirila i Metoda u Osijeku te krenuli na put. Po dolasku u Tekije prošetali su svetištem Gospe Tekijske, a zatim im je upravitelj svetišta, vlč. Ivan Rajković uputio pozdravnu riječ i približio povijest Tekija.

Nakon upoznavanja sa svetištem, mladi su se uputili prema crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu gdje je misno slavlje predvodio vlč. Zdravko Čabrajac, župnik Župe sv. Josipa u Čereviću te župni upravitelj župa sv. Barbare u Beočinu, sv. Rudolfa u Banoštoru te Našašća sv. Križa u Srijemskoj Kamenici. U koncelebraciji su bili preč. Marko Loš, župnik u Srijemskim Karlovcima te upravitelj župa sv. Jurja i sv. Roka u Petrovaradinu, uz vlč. dr. Davora Vukovića, sveučilišnog kapelana i vlč. Marija Žigmana, studentskog kapelana. Nakon mise preč. Marko progovorio je o povijesti crkve u kojoj je 16. listopada 1801. kršten i hrvatski ban Josip Jelačić. Uslijedilo je slobodno vrijeme za razgledavanje Petrovaradinske tvrđe.

Po dolasku u Novi Sad, mlade je dočekao vlč. Daniel Katačić, konkatedralni župni vikar Župe Imena Marijina. Nakon razgledavanja konkatedrale hodočasnici su se uputili u novosadsku sabornu crkvu, nakon čega je slijedilo slobodno vrijeme za odmor i šetnju novosadskim korzom. Na samom kraju uslijedilo je druženje s grupom mladih koji djeluju u Novom Sadu te povratak u Osijek.

Marija Terzić

Preporučeno