Studentski pastoral u vrijeme posebnih mjera

by abuzgo

Od 20. ožujka 2020. obustavom misa s narodom i uvođenjem raznih mjera zbog širenja pandemije, i studentski se pastoral jednim dijelom usmjerio na djelovanje putem Interneta, odnosno društvenih mreža udruge Duhos. Sveučilišni kapelan, vlč. Davor Vuković svakog je dana snimao video uratke pod nazivom „Duhovna misao sveučilišnog kapelana“ u kojima je tumačio Božju riječ ili upoznavao vjernike sa životopisom svetaca čiji su se spomendani slavili u tim danima. Donoseći živu Riječ iskazivao je blizinu, dijelio vjeru i nadu u Božju riječ i živoga Boga čiji je Duh uvijek s vjernicima, u kakvoj god situaciji se nalazili.

Studentski kapelan, vlč. Mario Žigman, pisao je pak aktualna promišljanja o situacijama u kojima su se vjernici nalazili te razmatranja nedjeljne Božje riječi. Uz to, krajem mjeseca travnja, dok su još trajale mjere obustave misa s narodom, uz kratka poticajna razmatranja započeo je s euharistijskim klanjanjima koja su skupa s njim animirali studenti koji su ostali u Osijeku te koja su se ujedno putem Interneta prenosila na YouTube kanalu Duhos Osijek. Popuštanjem mjera, omogućen je dolazak studenata, mladih i drugih vjernika na redovite susrete, kateheze i klanjanja utorkom u župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku.

Tijekom mjeseca svibnja, uz svakodnevne duhovne misli koje je vlč. Davor i dalje pripremao, pokrenut je projekt pod nazivom „S Marijom ususret Pedesetnici“. Kako je cijeli mjesec svibanj posvećen Blaženoj Djevici Mariji, htjeli smo, poput učenika, kroz taj mjesec jednodušno ustrajavati u molitvi s Marijom, Isusovom majkom, koja zajedno s nama želi zazvati dar Duha, koji ju je za navještenja bio osjenio (usp. LG 59). Ponedjeljkom, srijedom i petkom vlč. Žigman pripremao je pojedine dijelove iz dogmatske konstitucije o Crkvi Lumen Gentium koji govore o Mariji. Kako i u dokumentu u broju 67, Saborski Oci pozivaju teologe i propovjednike da „Njegujući pod vodstvom učiteljstva proučavanje Svetoga pisma, svetih otaca i naučitelja te crkvenih liturgija, pravo osvjetljuju zadaće i povlastice Blažene Djevice, koje se uvijek odnose na Krista, iskon svekolike istine, svetosti i pobožnosti.“, cilj je bio isticanjem ovog nauka dublje upoznati Marijin značaj za našu vjeru.

U početku samo utorkom, a kasnije i drugim danima, u projekt su se svojom pjesmom i sviranjem uključili zborovi mladih i obitelji koji su otpjevavši i snimivši neku marijansku pjesmu time svjedočili svoju povezanost i ljubav prema Isusovoj i našoj majci Mariji. U projekt su se uključili Duhos bend, Zbor mladih „Lahor“ iz župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu, Zbor mladih župe Dobrog Pastira u Đakovu, Zbor mladih „Benedicta“ iz župe Bezgrešnog Začeća BDM u Valpovu, Zbor mladih „Boanerges“ iz župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, Zbor mladih „Agape“ iz župe sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu, bend Mir iz župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, Zbor mladih Hrvatske Katoličke Misije u Dublinu te obitelji Marinović, Fabris, Pešorda i Iličić.

Četvrtkom u mjesecu svibnju u popodnevnim su se satima molila slavna otajstva svete krunice s razmatranjima o svakom otajstvu i posebnom molitvenom nakanom, a za sve vjernike bio je osiguran prijenos putem YouTube kanala. Krunica se prenosila iz kapele Božjeg milosrđa u župi sv. Ćirila i Metoda, a jedan četvrtak i iz svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu.

U okviru ovog projekta, subotom su studentski kapelan te studentice Sandra Naletilić i Matea Stuburić pripremali upoznavanje marijanskih svetišta s područja naše Đakovačko – osječke nadbiskupije, njihovu povijest nastanka, zanimljivosti i aktualnosti uz prigodne molitve. Tako su redom predstavljeni Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu, Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, Uznesenja BDM u Dragotinu, Gospe Ilačke te Majke dobre nade u Šumanovcima.
Tijekom cijelog mjeseca svi koji su htjeli, bili su pozvani pisati svoja svjedočanstva, bila ona usko vezana uz pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji ili ne, a koja su potom nedjeljom objavljena na društvenim mrežama.

U mjesecu lipnju studentski se susreti nastavljaju nedjeljnim misama u 11:30 u osječkoj konkatedrali, misom prvog petka 6.6.2020. u sveučilišnoj kapelici te redovitim susretima utorkom u župi sv. Ćirila i Metoda i to gostovanjem p. Tvrtka Baruna 9.6.2020. u 20h temom „Tko je moj bližnji“ te odgođenom temom korizmenog seminara „Kako biti najveći student?“ koju će 16.6.2020. u 20 h predvoditi vlč. Josip Bošnjaković.
Tijekom ljeta planiran je odlazak na more s najbližim suradnicima čime bismo i zaključili našu pastoralnu godinu.
A. Buzgo

Preporučeno