Crkva mi ništa ne brani – 1. susret ciklusa Prava ljubav čeka

by abuzgo

U utorak, 2. veljače 2021. u osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda započela su predavanja iz ciklusa Prava ljubav čeka, voditelja Josipa Matezovića, mag. teol. koja će se održavati kroz 3 utorka u sklopu redovitih studentskih vjeronauka.

Temu teologije tijela i življenja kreposti čistoće uveo je studentski kapelan, vlč. Mario Žigman moleći s okupljenima, a potom i sažimajući svoje dosadašnje kateheze na tragu teologije tijela pape Ivana Pavla II. Vlč. Žigman ponovio je neka od ključnih pitanja o kojima smo razmišljali tijekom ove akademske godine, pitanja poput tko je čovjek, zašto ga je Bog stvorio, o problemima požude te posljedicama grijeha. Zaključio je mišlju kako ne trebamo na sve to gledati moralizirajući. Želja nam je upoznati istinu o sebi i svome tijelu te se trebamo dati poučiti i tražiti Boga i Njegovu pomoć u svemu, pa tako i u življenju čistoće kao jedne od kreposti.

S istim mislima svoje predavanje na temu: Crkva mi ništa ne brani, započeo je i Josip Matezović. Svjestan toga da su svi došli s nekim očekivanjima, predrasudama ili željama rekao je kako nije ni sam došao moralizirati. Svima je stvaranjem darovana odgovornost i slobodna volja te imamo pravo izabrati i opredijeliti se za dobro ili zlo. Kako je i naslovio temu: „Crkva mi ništa ne brani“, ni njegova namjera nisu zabrane, osuđivanje nego mu je želja iznijeti istinu koju je i sam spoznao. Tako je okupljenima govorio o vlastitom životnom putu, svojim osobnim padovima i krizama, ali i trenutku u kojem je zavapio Bogu s čežnjom da ga upozna. Na tom putu sazrijevanja otkrivao je istine o spolnosti i grijesima na tome području.

“Mi smo hram Duha Svetoga, a svakim grijehom na području spolnosti obeščašćujemo taj hram. Ali ako smo i pali u trenutku slabosti ne moramo se bojati i misliti da smo sada oštećeni, „otvoreni“. Gospodin može zacijeliti naše rane, štoviše On nam može darovati novo srce. Njemu možemo predati svoje slomljeno srce i On će nas ozdraviti.”, poručio je Josip.

Da je to zaista tako vidimo i u dvama primjerima iz Svetog pisma. Prvi primjer je Zakej, a drugi Marija Magdalena. Znajući njihove životne priče, on nadcarinik, ona preljubnica, živjeli su po svojoj volji grešno, ali susret s Gospodinom u kojem su mu se otvorili i zavapili promijenio je njihove živote u potpunosti. Došli su do toga da je on bio spreman sve svoje razdijeliti siromasima, a ona se odrekla svojih grijeha i prošlosti te slijedila Krista sve do smrti na križu.

Kada se Gospodinu otvorimo, predamo, dolazit će i do promjena, ali Njemu je potreban naš pristanak, naše „Da.“

Tim mislima završeno je prvo od tri predavanja te je započelo euharistijsko klanjanje u kojem je bila prilika pred Gospodinom moliti za sve rane, slabosti, strahove.

Ciklus se nastavlja u utorak, 9.2.2021. u 20h u Župi sv. Ćirila i Metoda temom “Slatki grijeh”.

GALERIJA

Veronika Lončar

Preporučeno