Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene. (Izl 20, 2-3)

by admin

U utorak 21.1.2014. godine održan je studentski vjeronauk koji je predvodio pater Arek Krasicki na temu prva Božja zapovjed. Pater je bio vidno raspoložen nakon povratka s kratkog odmora te je uspješno nasmijavao mnoštvo studenta koji su okupili u crkvi Sv. Ćirila i Metoda unatoč svim kolokvijima i rukometnim utakmicama.

“Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene” (Izl 20,2-3)

Gospodin nam je jasno dao na znanje da je on jedini Bog i da uz njega nikada ne može biti nijedan drugi bog. Nažalost, ta Božja zapovijed danas se krši možda više nego ikada prije. Idolopoklonstvo je čovječanstvo pratilo od samih početaka naše povijesti, najprije se izraelski narod klanjao drugom bogu, a kasnije i svi ostali.

U današnje vrijeme svijet je na velikom udaru napasti idolopoklonstva. Mediji su počeli slobodno prenositi ljudima razne stvari koje nisu od Boga. Ezo tv, Sai Baba, joga, horoskop, meditacije, bioenergija, vračanje, gatanje i sve stvari koje idu uz to trebamo izbjegavati kao pravi sljedbenici Isusa Krista. Većina ljudi nije ni upoznata sa svim štetnim djelovanjima negativne energije koju prenose takve alternative. Mediji ne pričaju o njihovoj štetnosti, a svijet ih predstavlja kao normalne stvari. Glazbena i filmska industrija nam također nameće mnoge idole. Trebamo se paziti i videospotova, pjesama i filmova koji opasno utječu na našu podsvijest, bez da smo svjesni posljedica koje mogu proizaći iz toga.

Pater nas između ostalog upozorava i na idole koje si možemo stvoriti u svakodnevnom životu. Ništa i nitko nam ne smije biti važniji od našeg Gospodina, koji je jedan, jedini i pravi Bog. Samo On nam može i mora biti na prvom mjestu u životu. Također, pater naglašava važnost čitanja i slušanja Božje Riječi koja nas treba voditi kroz život. Iz Biblije trebamo crpiti snagu za svakodnevne probleme i poteškoće na koje nailazimo u životu.

„Večeras mi se posebno svidjelo paterovo zazivanje tijekom klanjanja pred Presvetim. Pater Arek ima izvrstan smisao za humor i sviđa mi se način na koji pristupa nama mladima, također je i odličan govornik što ovo sve čini totalno drugačijim od svih vjerskih sadržaja na kojima sam do sada bila. Ovdje sam tek drugi put i već osjećam kako rastem u vjeri, žao mi je što i prije nisam dolazila, ali od sada ću redovito dolaziti na vjeronauk i klanjanje.“
Mia, 23

„Jako mi se sviđaju teme vjeronauka i pristup koji pater ima prema nama mladima, imam osjećaj da razumije naše problema i ne osuđuje nas zbog nekih naših grijeha. Prije sam bila skeptična prema vjeronauku, ali već nakon prvog puta totalno sam promijenila  mišljenje. Osjećam se zbilja ugodno ovdje i svakako ću nastaviti dolaziti.“
Tena, 22

Odlični DUHOS band i ovaj se puta pobrinuo za dobru atmosferu na vjeronauku, te su i nakon klanjanja pjesmom nastavili animirati prisutne.

Pravu slobodu nam može dati samo Onaj koji je svoj život dao za nas i svojom predragocjenom Krvi oprao naše grijehe. Neka nas Duh Sveti sačuva u slobodi da budemo djeca Božja i kao takva ne nasjedamo na ponude raznih idola.

Katarina Kljajić

Preporučeno

Leave a Comment