Vjeronauk – ''Spomeni se da svetkuješ Dan Gospodnji''

by admin

U utorak, 11. veljače pater Arek Krasicki održat će vjeronauk na temu treće Božje zapovijedi: „Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji“

Kako mi suvremeni katolici u današnje moderno vrijeme svetkujemo dan Gospodnji i svetu Misu? U lijepoj našoj Hrvatskoj 89,88% stanovnika se izjasnilo kao katolici, ali što nama uistinu znači dan Gospodnji i svetkujemo li ga? Nedjelja bi trebala biti dan odmora od posla, briga, obaveza, i problema. Nedjelja je dar od našeg Gospodina kako bismo se mogli zajedno s našim obiteljima i prijateljima odmoriti od ubrzanog ritma života i malo zastati u druženju s našim nebeskim Ocem. Ali što smo mi napravili od dana Gospodnjeg? Koliko nas zbilja nedjeljom odlazi na svetu Misu, koliko nas zbilja izbjegava raditi nedjeljom, ići u trgovinu?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja pronađite u utorak na studentskom vjeronauku gdje će nam naš pater Arek na duhovan, ali i duhovit način odgovoriti na sva naša pitanja i nepoznanice.

Nakon vjeronauka slijedi klanjanje pred presvetim oltarskim Sakramentom. Otac kuca na svako od vaših srdaca posebno, otvorite svoja srca u susretu sa živim Bogom.

„Rimski je car Dioklecijan godine 303. odredio da se zabrane sva bogoslužna okupljanja kršćana, a svi kršćanski bogoslužni prostori (crkve i kapelice) da se razore. Ta se zapovijed posebno strogo provodila u Sjevernoj Africi. Tako se godinu dana kasnije, 12. veljače 304. godine, 49 kršćana – čija su imena poznata iz Martirologija, opisa mučenika – našlo pred sudom u Kartagi. Optužba je glasila: «Jedne su se nedjelje okupili na bogoslužju u kući OktavijaFeliksa.» Sudac im postavlja pitanje: «Zašto ste se okupili, unatoč carevoj protivnoj odredbi?»Odgovor je glasio: «Zato što se proslava Gospodnje gozbe, ne smije propustiti i zato što mi bez Gospodnje gozbe ne možemo biti!» Svih 49 kršćana, bilo je osuđeno i smaknuto.“

Katarina Kljajić

Preporučeno

Leave a Comment