Kličimo od radosti, Božić je! (Lk 2, 8-19)

by admin

Zvuk pjesama razveseljuje ljudsko srce, liječi rane i napaja optimizmom. Tako je uvijek oko Božića dok se svugdje čuju zvukovi poznatih božićnih pjesama. Nije za odmet reći da je „tišina jača od riječi, ali pjesma ruši sve.“ Prebogate su riječima i sadržajem božićne pjesme. Uvode u otajstvo Isusova začeća i rođenja. One su odsjaj ljudske mašte i čežnje za Spasiteljem svijeta. Njihova je poruka jasna: Spasitelj se rodio. On se zove Emanuel, Bog s nama, Isus iz Nazareta. Ljubljeni će učenik reći da je On Očeva riječ, koja se nastanila među ljudima. To je ista Riječ po kojoj je Otac stvarao svijet. Očeva Riječ, Isus Krist koji je Bog i čovjek, prisutan među nama. On je svjetlo, koje obasjava čitav svijet. No, imam dojam da prolazimo pokraj božićnih pjesama sasvim ravnodušno, a božićna je pozadina postala ambijent za marketinšku strategiju. Međutim, božićne nas pjesme pozivaju na promjenu, na svetost i da se poklonimo Božiću. Hoćemo li prihvati njihovu poruku?

Sve djeluje tako nježno i idilično. No, Isusovo je rođenje dokaz Božje ljubavi prema svakom čovjeku. Dolazi Taj, koji ima vlast osloboditi svako biće. Na taj dan, čekao je sav svemir, svi nebeski duhovi, anđeli i arkanđeli, dok je Sotona osjećao sve veću mržnju prema Bogu i čovjeku. Noć Isusova rođenja svojim nas bljeskom usmjerava na noć Kristova uskrsnuća, koja je svojim svjetlom rasvijetlila tamu grijeha. To je radosna vijest. Ispunila su se sva proročanstva koja su očekivali stari naraštaji. Možemo si zamisliti pastire, koji su iz vedra neba oslijepljeni svjetlom potrčali pokloniti se Kristu Gospodinu. Bili su uplašeni i zbunjeni, ali na anđelove riječi: „Ne bojte se!“ neizmjerno su se radovali što će vidjeti Spasitelja svijeta. Iako je bila noć, njima se činilo da je podne.

Ono što me osobno oduševljava i ostavlja svoj duboki otisak na molitvu je pjevanje anđela. To je nevjerojatan prizor čuti kako anđeli pjevaju. Oni su bili u dubokom zanosu i tako su slavili Gospodina. Navijestili su ono što je bila čežnja svakoga bića: Slava Bogu na nebesima i mir ljudima na zemlji. S tim se povezuje ljubav i pravednost, otpuštenje grijeha i pomirenje. Anđeli su pjevali od radosti. U tom se trenutku nebo spustilo na zemlju. Anđeli i Arkanđeli, Kerubi i Serafi, prema opisu knjige Otkrivenja, stoje pred Jaganjcem i pjevaju Mu pjesme slave. Sada se nebeska pjesma spušta među ljude. Postaje opipljiva. To nije obično pjevanje, nego radost u Duhu Svetome. To je istinito slavljenje Gospodina.

Anđeoski zbor poziva i nas na slavljenje Boga. Mi najčešće moljakamo: „Daj mi ono, daj mi ovo!“ Anđeli nas danas pozivaju na slavlje. Pjevajmo s njima jer smo u Isusu Kristu novi ljudi. Mi, iako možda ne znamo pjevati, ipak smo vrsni pjevači jer Gospodin je naša radost i snaga. Naučimo sada pjevati jer ćemo čitavu vječnost pjevati Bogu zajedno s anđelima i sa svim svetima. Sveti Augustin nas poziva da pjevamo u klicanju ne tražeći riječi, jer Bogu dobro pjevati znači dobro pjevati u klicanju. Ono što srce pjeva nije moguće shvatiti razumom niti objasniti riječima. Radostan čovjek uvijek pjeva i kliče Gospodinu. Slavljenje Boga anđeoskim jezikom, odnosno, klicanje je pak zvuk koji svjedoči da iz srca odjekuje nešto što se ne može izreći. Zato nisu važni slogovi, nego zvuk radosti, koji izlazi iz srca. To mogu samo Božja djeca, koja se potpuno predaju Bogu i žele Ga slaviti.

Hoćemo li se oduševiti anđeoskim klicanjem i zajedno s njima pjevati? Često slavi Gospodina svojom pjesmom. Ne štedi svojih glasnica. Prenesimo radost sa svjetovnih druženja i oduševljeno pjevajmo Gospodinu. Veseli se u Njemu kako se veseliš na stadionu kada pobjeđuje tvoja omiljena momčad, pjevaj kao što pjevaš u svatovima kod prijatelja. Tada ne gledaš znaš li pjevati ili ne. Jednostavno igraš. Pjevanje i klicanje ruši svake zapreke. Izraelci su tako ušli u Jerihon. Pjesma radosti srušila je jerihonske zidine. Kralj David je plesao i pjevao pred Gospodinom. To nas sve potiče na još veću radost u Gospodinu. I Isusov plač u štalici bio je jedna vrsta dječjeg pjevanja, izraz radosti. Pretvori svoj plač i tugu u radost u Gospodinu. Povedi se za istinitim slavljem u sili Duha Svetoga u kojem su uživali anđeli.

pater Arek Krasicki, CSSp, Osijek HR

Preporučeno

Leave a Comment