Čisti po posijanoj Božjoj riječi (Mt 13, 1-23)

by admin

Slušajte i čuvajte moje riječi! To je Isusova zapovijed i želja. On je sam rekao da će onaj tko ga ljubi čuvati njegovu riječ, a tko ga ne ljubi neće čuvati njegovih riječi (usp. Iv 14, 23-24). Čuvanje, odnosno slušanje i ispunjavanje Božje riječi u svakodnevnom životu uvjet je potpunoga ujedinjenja s Ocem, s Sinom i Duhom Svetim (usp. Iv 14,23.26). Ujedinjenje je moguće po Duhu Svetome, koji je Branitelj i Ljubav. Ako ostajemo u tom ujedinjenju po Isusovoj riječi, što god ćemo tražiti bit će nam (usp. Iv 15,7).

Isus je izgovorena Očeva Riječ (Iv 1,1). Njegove su riječi duh i život (Iv 6,63). Prema tome, njegove riječi aktiviraju Duha Svetoga u nama (usp. Rim 8,23) i on nam daje život. Duh Sveti oživljuje sve što je mrtvo. Sveti Petar u sili Duha Svetoga prepoznao je značenje i silu Isusovih riječi. On ispovijeda svoju vjeru u Isusa Krista koji je Mesija. To je i naša vjera u snagu Isusove izgovorene riječi: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!“ (Iv 6,68) Neslušanje Božje riječi nevjera je i nepoznavanje Isusa Krista. Zato svatko tko sluša Božju riječ samo na jedno uho, a na drugo mu ona izlazi van, sličan je čovjeku koji svoju kuću gradi na pijesku. Dovoljna je oluja i kiša kako bi svaki njegov trud nestao (Mt 7,21-27). Ne trebamo izmišljati nezdrave duhovnosti ili primati postojeće koje nemaju ama baš ništa zajedničko s riječima Isusa Krista. Dovoljna je Božja riječ posijana u naša srca i želja za potpunim ispunjavanjem izrečenoga. U osluškivanju Božjih riječi potrebna je poniznost. Samo onaj koji je ponizan pred Gospodinom i drugim ljudima može shvatiti i živjeti Božju riječ (Mt 11,25).

Često razmišljam, koliko ljudi sluša navještaj Božje riječi i koliko njih želi živjeti po tome što su čuli? To će ostati tajnom jer samo Bog zna što se događa u ljudskom srcu. No, uvjeren sam da nas Božja riječ čisti da donesemo plod. Samo onaj koji ostaje zaronjen u Isusa i njegovu riječ može donijeti obilan plod. Bez Isusa Krista ne možemo ništa učiniti, ne možemo donijeti ploda vjere i ljubavi. Ne možemo se, dakle, sami spasiti (Iv 15,3-5).

Božja riječ u sili Duha Svetoga poput kiše natapa cijeli svemir, natapa svaki centimetar tla pod nogama, ali ponajprije natapa ljudsko srce. Samo u simbiozi izgovorene riječi i plodnog tla ljudskoga srca rađaju se plodovi. Riječ koja izlazi iz Božjih usta nikada se ne vraća Bogu bez plodova, nego čini ono što Bog želi i zbog čega je izgovorena (usp. Iz 55,11). Upravo to Isus govori u prispodobi o sijaču i poziva na budnost osluškivanja Božje riječi te življenja prema njoj.

Zapitajmo se kako slušamo? A možda bi bilo bolje da se zapitamo koga slušamo. Oca Istine ili oca laži; Oca milosrđa ili oca optužbe? Bog izgovara svoju riječ, ali osim njegovih riječi ovaj je svijet pun drugih riječi koje truju ljudsko srce i uništavaju radost. Što nam je činiti? Zavirimo u sebe i provjerimo sposobnosti svoga srca. Biblijski bismo rekli: „Provjerimo tlo našega srca“.

Često slušamo, ali ne čujemo i ne razumijemo Božju riječ. Čini mi se da je to usputno slušanje razlog zašto se Božja riječ ne može duže zadržati u srcu. Često su naša srca “kamena” zbog nepraštanja i zatvorenosti na osobno obraćenje. Brzo se zapalimo, no još brže ugasimo. I takvo tlo ne dopušta da se ukorijeni Božja riječ u nama. Ponekad dopustimo da Božja riječ naraste u nama, da se razvija i oblikuje, ali kada je već krenulo dolaze nam na pamet “važnije” stvari i obaveze. Nemamo vremena osluškivati Božju riječ jer nam se sve drugo čini zanimljivijim i važnijim. Često su u pitanju naši poslovi. Iako bitni, i oni nas mogu udaljiti od Gospodina.

Potpunu radost (usp. Iv 15,11) osjeća onaj koji osluškuje Božju riječ svim svojim bićem. On je uvijek spreman na osobno obraćenje i otvoren je darovati i primiti ljubav. Isus govori o  takvom čovjeku kao onomu koji u svom srcu ima plodno tlo. To me osobno podsjeća na Gospu koja je pohranjivala Isusove riječi u svoje srce i o njima razmišljala, odnosno živjela ih (usp. Lk 2,51).  Osluškujmo i živimo Božju riječ. Ona nas čisti i jamči novi život u radosti spašenih.

Pater Arek Krasicki, Družba Duha Svetoga, Osijek

Preporučeno

Leave a Comment