Plava crta
Utorak, 15.07.2014.

Facebook Facebook

Share
Like

Slušajte i čuvajte moje riječi! To je Isusova zapovijed i želja. On je sam rekao da će onaj tko ga ljubi čuvati njegovu riječ, a tko ga ne ljubi neće čuvati njegovih riječi (usp. Iv 14, 23-24). Čuvanje, odnosno slušanje i ispunjavanje Božje riječi u svakodnevnom životu uvjet je potpunoga ujedinjenja s Ocem, s Sinom i Duhom Svetim (usp. Iv 14,23.26). Ujedinjenje je moguće po Duhu Svetome, koji je Branitelj i Ljubav. Ako ostajemo u tom ujedinjenju po Isusovoj riječi, što god ćemo tražiti bit će nam (usp. Iv 15,7).

Isus je izgovorena Očeva Riječ (Iv 1,1). Njegove su riječi duh i život (Iv 6,63). Prema tome, njegove riječi aktiviraju Duha Svetoga u nama (usp. Rim 8,23) i on nam daje život. Duh Sveti oživljuje sve što je mrtvo. Sveti Petar u sili Duha Svetoga prepoznao je značenje i silu Isusovih riječi. On ispovijeda svoju vjeru u Isusa Krista koji je Mesija. To je i naša vjera u snagu Isusove izgovorene riječi: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!“ (Iv 6,68) Neslušanje Božje riječi nevjera je i nepoznavanje Isusa Krista. Zato svatko tko sluša Božju riječ samo na jedno uho, a na drugo mu ona izlazi van, sličan je čovjeku koji svoju kuću gradi na pijesku. Dovoljna je oluja i kiša kako bi svaki njegov trud nestao (Mt 7,21-27). Ne trebamo izmišljati nezdrave duhovnosti ili primati postojeće koje nemaju ama baš ništa zajedničko s riječima Isusa Krista. Dovoljna je Božja riječ posijana u naša srca i želja za potpunim ispunjavanjem izrečenoga. U osluškivanju Božjih riječi potrebna je poniznost. Samo onaj koji je ponizan pred Gospodinom i drugim ljudima može shvatiti i živjeti Božju riječ (Mt 11,25).

Često razmišljam, koliko ljudi sluša navještaj Božje riječi i koliko njih želi živjeti po tome što su čuli? To će ostati tajnom jer samo Bog zna što se događa u ljudskom srcu. No, uvjeren sam da nas Božja riječ čisti da donesemo plod. Samo onaj koji ostaje zaronjen u Isusa i njegovu riječ može donijeti obilan plod. Bez Isusa Krista ne možemo ništa učiniti, ne možemo donijeti ploda vjere i ljubavi. Ne možemo se, dakle, sami spasiti (Iv 15,3-5).

Božja riječ u sili Duha Svetoga poput kiše natapa cijeli svemir, natapa svaki centimetar tla pod nogama, ali ponajprije natapa ljudsko srce. Samo u simbiozi izgovorene riječi i plodnog tla ljudskoga srca rađaju se plodovi. Riječ koja izlazi iz Božjih usta nikada se ne vraća Bogu bez plodova, nego čini ono što Bog želi i zbog čega je izgovorena (usp. Iz 55,11). Upravo to Isus govori u prispodobi o sijaču i poziva na budnost osluškivanja Božje riječi te življenja prema njoj.

Zapitajmo se kako slušamo? A možda bi bilo bolje da se zapitamo koga slušamo. Oca Istine ili oca laži; Oca milosrđa ili oca optužbe? Bog izgovara svoju riječ, ali osim njegovih riječi ovaj je svijet pun drugih riječi koje truju ljudsko srce i uništavaju radost. Što nam je činiti? Zavirimo u sebe i provjerimo sposobnosti svoga srca. Biblijski bismo rekli: „Provjerimo tlo našega srca“.

Često slušamo, ali ne čujemo i ne razumijemo Božju riječ. Čini mi se da je to usputno slušanje razlog zašto se Božja riječ ne može duže zadržati u srcu. Često su naša srca “kamena” zbog nepraštanja i zatvorenosti na osobno obraćenje. Brzo se zapalimo, no još brže ugasimo. I takvo tlo ne dopušta da se ukorijeni Božja riječ u nama. Ponekad dopustimo da Božja riječ naraste u nama, da se razvija i oblikuje, ali kada je već krenulo dolaze nam na pamet “važnije” stvari i obaveze. Nemamo vremena osluškivati Božju riječ jer nam se sve drugo čini zanimljivijim i važnijim. Često su u pitanju naši poslovi. Iako bitni, i oni nas mogu udaljiti od Gospodina.

Potpunu radost (usp. Iv 15,11) osjeća onaj koji osluškuje Božju riječ svim svojim bićem. On je uvijek spreman na osobno obraćenje i otvoren je darovati i primiti ljubav. Isus govori o  takvom čovjeku kao onomu koji u svom srcu ima plodno tlo. To me osobno podsjeća na Gospu koja je pohranjivala Isusove riječi u svoje srce i o njima razmišljala, odnosno živjela ih (usp. Lk 2,51).  Osluškujmo i živimo Božju riječ. Ona nas čisti i jamči novi život u radosti spašenih.

Pater Arek Krasicki, Družba Duha Svetoga, Osijek

Utorak, 15.07.2014.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
Ovaj članak nema povezanih članaka

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.