Kršćanska meditacija – početak

by admin

Otvaramo rubriku Kršćanska meditacija. Svakoga tjedna izlazit će jedan predložak za meditaciju, pripremljen i promoljen na molitvenom susretu zajednice koja se okuplja ponedjeljkom u novom stud. domu. Meditacije mogu pomoći hodu za Isusom i rastu u vjeri. Za siguran rast potrebno je ustrajno koračati.

Uvod u kršćansku meditaciju

piše: Marcela

Molitva je povlašteni prostor i vrijeme kada ostavljam sve aktivnosti dana, uzimam Božju riječ i sjedam na razgovor s osobitim prijeteljem. Želim mu povjeriti svoja razočaranja, strahove i sumnje, želim ga upitati za savjet i čuti Njegovo mišljenje o meni. Misliš li što više toga ostvariti i stići u ovom užurbanom vremenu, ne preskači molitvu! Ona «produžava» dan, u njoj stječemo mudrost pravog izbora, zadobivamo snagu učiniti potrebno, a propustiti suvišno. Tijekom molitve postižemo odmor i mir, ostavljamo bojazni i tjeskobe, zadobivamo zdravlje, dolaze nam nove, svježe ideje. U intimnom prostoru molitve valja istraživati koji položaj tijela najbolje odgovara određenom molitvenom trenutku. Tehnike pripreme tijela trebaju pomoći da u molitvu uđemo  srcem i dušom i da nas predviđeno vrijeme ništa u tome ne ometa, pa ni vlastito tijelo. Postoji više molitvenih stavova: sjedeći, klečeći, klečeći i oslanjajući se na nisku klupčicu, stojeći, u stavu lotosova cvijeta, ležeći potrbuške s ispruženim rukama… Za početak ulaženja u Božju prisutnost predlažem zauzimati sjedeći stav: na stolici ili rubu tvrda kreveta, spuštenih nogu lagano prekriženih u skočnom zglobu, ruku opušteno oslonjenih u krilu, dlanovima okrenutim  prema gore. Leđa neka budu ravna, naslonjena na naslon stolice, oči lagano oborene ili zatvorene. Tijelo neka ostane mirno, da ti ne smeta. Pogled neka ti ne odvlačite predmeti iz tvoje blizine (ako gledamo) ili slike (ako žmiriš, osim ako vježba meditacije ne uključuje maštu i stvaranje konkretne slike da bismo lakše ušli u molitvu). Neka tijelo u molitvi izrazi što osjećaš u srcu: traženje, dolazak, prikazanje, predanje, molbu, zahvalu, žalost, radost. Katkada će se Gospodin poslužiti tvojim tijelom i dati ti govorom tijela (gestama ruku ili izrazima lica) naslutiti kakav je Njegov stav prema tebi, što ti taj čas poručuje i kakvoga te treba. Posvijesti si svoje disanje. Udahni, izdahni. Čini tako 5 minuta, svestan samo svoga disanja.

Bog je svugdje. Zato i zrak koji dišeš jest Bog. Ti udišeš i izdišeš Boga. Ostani u toj svijesti. Zadrži taj trenutak-ta Bog je u tebi. Ne moraš daleko ići. On je u tvom srcu. Kad si se sabrao, kad si svjestan svoje prisutnosti pred svojim Stvoriteljem, započni molitvu. Evo prvog razmišljanja.

Ponovni dolazak>>

Preporučeno

Leave a Comment