Plava crta
Utorak, 26.06.2012.

Facebook Facebook

Share
Like

Meditacija ti služi samo da se sabereš. Nemoj je shvaćati i koristiti kao psihički trening, za to je potrebno osobito stručno vodstvo da ne poremetiš svoj unutrašnji duševno-tjelesni ritam.

Kršćanska meditacija služi da istine koje si naučio »glavom« spustiš u srce, da ih »nutrinom« postaneš svjestan, da ih nekako smjestiš u dubine svoga bića. Kršćanska je meditacija uvijek prvenstveno posvješćenje da si u Božjim rukama, da je Bog tu s tobom, da je Duh Sveti u tvom srcu. To je zato molitva u tišini. Jedan župljanin svetoga župnika Ivana Vianneva satima je sjedio u crkvi. Na upit svetoga Ivana što tu radi, odgovorio je: »Razgovaram s Isusom. On mene gleda, ja gledam njega.« Ti možeš u takvoj molitvi izgovarati riječi: »Abba — Oče moj!«, ili »Isuse Kriste, smiluj mi se!« ili »Isuse, hvala ti.« To su strelovite molitvice koje Crkva odvajkada poznaje i preporučuje. Takve su i tzv. molitve srca, koje su prakticirali crkveni oci, a istočna ih duhovnost, osobito monaška, prakticira sve do naših dana. A možeš se u meditaciji samo prepustiti Bogu prisutnom u tebi i oko tebe. Sveta Terezija to naziva »molitvom u oblaku«. To je odmaranje u Gospodinu, osjećaj djeteta u očevu zagrljaju. Isus nam je govorio kako je nužno postati dijete da bismo mogli u njegovo kraljevstvo. Izaberi sebi najbolji način takve tihe molitve i u petnaestak minuta nastoj u sebi produbiti svijest da si hram Duha Svetoga, daje u tebi Bog. Ako ti se učini daje tih petnaestak minuta bilo uzaludno, nemoj se uznemiravati ni obeshrabriti. Početnik si. Moliti se uči moleći. U svakom slučaju nakon meditacije uvijek moli Isusa da ti pomogne da ga shvatiš. Moli Duha Svetoga ovim ili sličnim riječima: »Dođi, Duše Presveti, napuni mi dušu svojom milošću. O dođi Stvorče, Duše Sveti.«

Ili: „Neka se sila Duha tvoga spusti na mene. Obnovi me, mekšaj, preporodi, približi me sebi.“

Ili: „O Bože moj, gorljivo tebe tražim, tebe želi tijelo moje.“

Ili: „Kao što košuta čezne za izvor-vodom, tako duša moja čezne za tobom, o Bože“ (Ps 42).

Ili: „Gospodin je pastir moj, zla se ne bojim, jer on je sa mnom.“ (Ps 23).

Tomislav Ivančić, Susret sa živim Bogom, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2000

Utorak, 26.06.2012.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
Ovaj članak nema povezanih članaka

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.