Vjerujte Evanđelju, približilo se Kraljevstvo Božje!

by admin

Piše: Marcela

Zahtjevne su i ne posve razumljive ove riječi. Ipak, mnogi su koračajući prije tebe, uspjeli spoznati i okusiti značenje kraljevstva nebeskog i povjerovali su Evanđelju. To samo znači da možeš i ti.

A početak je dati sve dimenzije ljudskosti u ovoj molitvi: svoje vrijeme, odabrano mjesto , otvoreno srce i dušu za dolazak Gospodina našega Isusa.

Ne treba se zavaravati: nasljedovati Isusa nije lako. Niti riječima izraziti to nije lako, kamoli živjeti teškoće svakodnevice u skladu s Božjim naumom. Promisli: vjerujem li ja Isusu? Visim li o njegovoj riječi? Borim li se i otimam, oglušujem li se o njegove pozive? Mislim li da sam riješio dužnost ako se u korizmi ispovijedim i dalje opet živim po svom? Jesam li već koga sablaznio takvim načinom života da uzimam od vjere samo ono što mi kada odgovara, a zapravo udovoljavam svojim sebičnim prohtjevima? Jesam li ikada išta učinio za Gospodina i zbog Njega?

Pročitaj Mk 1, 14-16

Isus je u pustinju otišao sam. Nije morao. Osjećao je potrebu biti s Ocem. Tada ga je napastovao đavao. Nije se obazirao na napasti. Bio je siguran da mu je činiti Očevu volju. U tome je Isus dosljedan, u svakoj situaciji, bilo to ugodno ili pogubno. Otac mu je na prvom mjestu.

Ni tebi nije lak odlazak u pustinju. To znači lišiti se ugodnosti bezbrižnog života u obilju, znači odustati od nečega, osamiti se. Ni ti ne moraš to. Samo ako hoćeš. Dobra je to priprema za smrt. Da, poruka cijelog Isusovog života i poziv tebi jest: dođi i umri. Umri sebi, sebičnim svojatanjima svega što tvoje nije i nikada neće biti (slava, imetak, čast, ime, ugled…). Isus stavlja sebe kao model postizanja prave sreće, a to je okretanje sve svoje osobnosti, duha i uma, slobode i navezanosti  samo na jedno: na Boga. Tko želi ići ovim putem,  otkriva dubine i tko se odvaži Isusa slijediti penje se na vrhunce.

Ne shvaćamo težinu grijeha. A posljedice svake stranputice nosimo i proživljavamo i trpimo. Sve što si odgojem udahnuo, nosiš i trebaš izbavljenje, otkupljenje, oslobođenje. Ako si odgajan u hladnoći, strogosti, materijalizmu ili otuđenosti, hednikepiran si, valja ti tek otkriti ljubav. Izloži se Božjem djelovanju, da te oslobodi i nauči istinski voljeti. Za to smiješ i trebaš moliti. Ustrajno, svakoga dana, dok te ljubav Božja ne preobrazi. Ako živiš u grijehu, odreci ga se, napusti grešne navike i okruženje koje te potiče na njega. Opredijeli se za Isusa, pa i u onim stvarimo koje ne razumiješ zašto. Vjerujem da su to vrata ulaska u Kraljevstvo. To znači boraviti s Isusom, već ovdje na zemlji. To znači uživati mir, mir kojega  svijet nema i ne može ga dati.

Reci Isusu sve što osjećaš. I čega se bojiš. I što teško prihvaćaš. Zamoli ga za prosvjetljenje i razumijevanje. Moli s Marijom: Zdravo Kraljice…

Preporučeno

Leave a Comment