Put Golgote

by admin

Isus nosi križ za tebe, a ti nosi križ za Isusa. No, nemoj vući križ za sobom. Nosi ga od srca. Budeš li ga s ljubavlju nosio, to više ne će biti bilo koji križ, nego… sveti križ (…). A sigurno ćeš, kao i on, susresti Mariju na putu.
Nakon noći boli, ruganja i omalovažavanja, nakon užasnoga mučenja i bičevanja, Isus je izveden i predan izvršiteljima smrtne kazne.

Isus je osuđen na patnju, na bolnu kaznu koja završava okrutnom smrću kakva je namijenjena razbojnicima. Brzo su uvidjeli da je Isus previše izmučen te da ne može nositi križ sve do Golgote. Zato su prisilili Šimuna Cirenca, čovjeka koji je tuda prolazio vraćajući se kući, da mu pomogne.

Gdje bijahu njegovi učenici? Isus im je govorio: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom«,a oni su s velikom sigurnosti tvrdili da će s njim poći čak i u smrt. Sada nema nijednoga, nikoga tko bi mu pomogao nositi to teško drvo do mjesta smaknuća. Stranac mu je pomogao, i to pod prisilom. Oko Gospodina nije bilo prijateljskih lica, nitko nije htio privući na sebe pozornost rekavši riječ u njegovu korist, riječ ohrabrenja. Čak i oni kojima je pomogao i koje je izliječio, trude se proći nezapaženo. Sada se ispunilo proročanstvo koje je nekoliko stoljeća prije izrekao prorok Izaija: »U kaci sam sâm gazio, od naroda nikog ne bijaše. […] Ogledah se, al’ ne bješe pomoćnika! Začudih se, al’ ne bješe potpore.«

Isus privija uza se spasiteljski križ i pokazuje nam kako bismo trebali nositi svoj križ: s ljubavlju, postajući suotkupitelji s njim, uz duh zadovoljštine za naše grijehe.  Svojim križem Gospodin je dao duboko značenje boli. Mogao nas je otkupiti na bezbroj načina, ali to je učinio trpljenjem i mukom, jer »nitko nema veće ljubavi od ove: položiti vlastiti život za svoje prijatelje«.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

Izvor: www.bitno.net

 

Preporučeno

Leave a Comment