Plava crta
Utorak, 18.08.2015.

Facebook Facebook

Share
Like

Kršćanske su meditacije predlošci za razmišljanje kao uvod u molitvu. Uz njih potrebno je imati uza se i Bibliju. Valja ući u svoje srce i otvorena duha stati pred Gospodina. Dobro je zamoliti na početku Isusa, Mariju i Duha Svetog da odmah budu s tobom na ovom putovanju. A onda odvezati čamac i izvesti na pučinu…

Uvodno razmišljanje: Sjeti se da je jedini razlog što postojiš taj što te Bog ljubi. „Ljubavlju vječnom sam te ljubio, imenom sam te zazvao, ti si moj.“ (Jr, 31,3). Za njega si neizrecivo vrijedan, on te ne može napustiti, povrijediti, omalovažiti, njemu se ne moraš dokazivati.

Bog je sama ljubav i nježnost. On ne zna drugačije. Stoga ponavljaj: Bog me voli.

Bog je vjeran i kada ti to nisi.

Razmisli o događaju koji je opisao evanđelista Luka (Lk 5,1-11). Zamisli da si vlasnik lađe, a Isus došao k tebi bez najave i zapovijeda ti. A ti znaš svoj posao i dosta ti je svoje muke i imaš svoje planove.

Kako inače reagiraš kada netko neplanski od tebe nešto traži? Što činiš kad ti netko dosađuje trivijalnim stvarima, a ti imaš važnih obaveza? Možeš li ostaviti svoj posao, svoje planove i prepoznati Gospodina u svom bližnjemu, u susjedu? Shvaćaš li da ti je u tom trenutku Bog došao i imaš priliku učiniti nešto opipljivo za njega?  Jesi li otvoren tajni osobe koja te voli i koju ti voliš? Jesi li otvoren osobi koja stalno nešto treba, jesi li strpljiv, ljubazan? Što osjećaš prema svojoj sestri, bratu, prijatelju, suradniku, potrebnome? Kako odgovaraš na zahtjev: nevoljko, gunđajući ili srdačno?

Za podići mreže i napuniti dvije lađe ribama Petru je trebala pomoć. Jesi li za timski rad? On zna biti težak, složen, naporan, treba uvažiti sve ljude, treba staviti svoje talente i sposobnosti za druge, ne ističući sebe, nitko ne smije biti važniji od drugih.

Pokaži Isusu svoje pravo lice, svoju narav i dopusti da te razbudi, osvijesti, preporodi, osnaži, da život prijatelja prostruji tvojim krvotokom. Moli osobno, srcem. Ostani u molitvi dok ne doživiš promjenu, susret, poticaj, riječ. A onda zahvali.

Marcela Šperanda

 

Utorak, 18.08.2015.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
Ovaj članak nema povezanih članaka

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.