Plava crta
Ponedjeljak, 17.12.2018.

Facebook Facebook

Share
Like

Hodamo redoviti adventski hod nove crkvene godine. Pripremamo se za Isusov dolazak, ali On je već došao! Istinski Mesija već se rodio, u povijesnom trenutku, voljom Oca, ljubavlju prema tebi i meni… Svakoga dana, već u osvit jutra slavimo Njegovo uskrsnuće i život u punini. Pa što nam je činiti sada? Kako poravnati puteve? Pozvani smo bdjeti i moliti bez prestanka: „Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji… Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega“ (Lk 21, 25-28, 34-36).

I ovog adventa poziv stoji. Pogledaj sebe u svojoj sobi, nakan sresti se s tim Spasiteljem kojega čekaš. Otpusti sve što misliš da trebaš učiniti, postići, napraviti. Ionako ne možeš bez Njega ništa učiniti (usp. Iv 15,5). Radije dopusti tom Isusu iz Nazareta da ti priđe, zagrli te i zaogrne Svojom haljinom. Vidi da je tu, uz tebe i čeka te (a ti imaš plan što sve trebaš napraviti, tobože za Njega). A On stoji i čeka da podigneš pogled i ugledaš Njegov. Pusti da On vodi taj susret.

Pođite zajedno u tvoju nutrinu. Zagledaj se: jesi li se opredijelio za život s Isusom? Onako stvarno, istinski, s povjerenjem? Ili se bojiš potpuno predati? Imaš li svoje planove pa produžiš na drugu stanu, izmoliš što si odlučio i dalje živiš po svom? U kojim to stvarima izabireš neodlučnost i neki srednji, neutralni put? Neutralno ne postoji, ono vodi u nedorečenost, neostvarenost, gubitak volje, pogubljenost… Opredijeljenost znači biti u svjetlu (ili tami). Povjerenje znači imati vjeru koja premješta planine. Povjerenje znači uvesti Gospodina u svoj život i gledati kako se događaju čuda. Imaš li hrabrosti za to?

Vrati se sebi. Gledaj kako te On gleda. Jesi li u miru sa sobom? Što si ne možeš oprostiti? Preko čega ne možeš prijeći, što to ne otpuštaš, zašto stalno kriviš druge? Pusti gorčinu. Prihvati svoju pogrešku. Bog te ne osuđuje i ne zamjera ti. Nije ni ljutit. Samo te zove da uđeš u Njegov prostor, u Njegovu blizinu. To je teško samo ako sam sebi ne opraštaš i zadržavaš pogled na svojim slabostima. Doživi Njegov pogled, koji je život i punina, radost i vedrina. Nemoguće je doživjeti Njegov pogled i ne poskočiti od radosti.
Ostani budan i svjestan. Opredijeli se za Isusa. Za život s Njim, za svakodnevni hod u Njegovoj prisutnosti. On će te poučiti što trebaš učiniti, s kojim starim navikama prestati. On će ti dati snage da to i ostvariš. Ako uistinu želiš.

Trebaš ljubavi? Još se žališ na druge koji su sebični, ne mare za tvoje potrebe, nisu ljubazni? Opredijeli se za Isusa. Predano. Posve. Bez obzira na strahove, nesporazume, razilaženja. Dopusti da ti pokaže kako i kome ćeš iskazati ljubav. I tako ući u kraljevstvo.
Živiš li kao ljubljeni, kao spašeni, kao otkupljeni? Isus je već došao i sve već za tebe dao. Samo čeka tvoj odgovor. Uhvati Njegov pogled!

Marcela

Ponedjeljak, 17.12.2018.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
3
pro
2019

Promišljanje uz prvu nedjelju došašća

Dolazak Sina Čovječjega, Mt 24, 37-44 I ove je godine stiglo adventsko vrijeme. Svjedoci smo…

Plava crta
24
kol
2019

Slobodni u zahvalnosti

Često se, u životu vjernika, dogodi da se srce naveže na različite molbe i prošnje,…

Plava crta
11
srp
2019

Duše u čistilištu

“Koliko uspiješ izbaviti zatočenih duša, toliko ćeš zadobiti prijatelja u Nebu”. Blažena Marija Eugenija de…

Plava crta
13
ožu
2019

I. korizmeni seminar – “Duhovni boj”

U utorak 12.3.2019. u župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku vlč. Luka Ivković, župni…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.