O ljubavi koja prekoračuje osjećaj

by Matea Kovačević

U Matejevom evanđelju iz svih strana iskače Isusova poruka o ljubavi. Možda je ponekad malo prikrivena, ali osjetljivo srce može je prepoznati. Ljubav prema Bogu i bližnjemu je centar Radosne vijesti. Bez ljubavi Radosna bi vijest bila tužna vijest o bespomoćnosti i odbačenosti. Međutim, ljubav je na djelu. Drugo ime za Ljubav je Bog.
Dok su farizeji i pismoznanci slušali Isusove riječi o ljubavi prema Bogu i bližnjemu sigurno su se morali dobro udarati u glavu i misliti: Što ovaj govori. Isus ih je potpuno iznenadio jer je ujednačio važnost ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Oni su dobro znali da postoji prva zapovijed: Ljubiti Boga, ali još uz to i bližnjega, to je previše. No možda prema nekim starozavjetnim naredbama malo pomoći neprijatelju u nevolji, pružiti nešto za jesti i popiti, pomoći nepoznatom na putu, ali ljubiti bližnjega, to prerasta sve. Zbog riječi o ljubavi Isus će platiti životom.
Za farizeje i pismoznance ispunjavanje Zakona bio je jedini način postizanja Božjeg kraljevstva. To znači da čim su bili savršeniji u ispunjavanju zabrana i obrednih propisa time su postizali svetost. Praktički, jedino vanjski znakovi imali su težinu. Ono što se događalo unutra, u srcu, uopće nije imalo značenja. Tako nisu osjećali potrebu za ljubavlju prema tuđim ljudima, bližnjima su smatrali samo svoje najbliže i susjede. Međutim, ispunjenje Zakona je ljubav.
Ljudska pokvarenost i gubitak osjećaja za ljubav dolazi nakon prvog grijeha. Đavao je ljudima predstavio Boga kao nekog tko ne ljubi. Posvađao je i razdijelio dvoje ljudi. Od tog trenutka teško je ljubiti. Mnogi su ranjeni zbog onog što ljubav nije. Kako do istinite ljubavi? Kako ljubiti Boga i bližnjega?
Nitko nema veće ljubavi od one kada se polaže svoj život za druge.

Preporučeno