Plava crta
Nedjelja, 1.09.2013.

Facebook Facebook

Share
Like

Isus je uvijek uz čovjeka. On je prisutan i u najobičnijim situacijama ljudske egzistencije. Evanđelje je puno opisa kada Isus blaguje s ljudima. Zalazi u svaku obitelj. Ide među napuštene i bolesne, grješnike i ritualno svete predstavnike židovskih kasta. To je njegova želja: biti s čovjekom, sjesti s njim za stol.

Želi li Isus i danas sjesti s nama za stol i blagovati s nama kao što je to činio s ljudima onoga vremena?

Zvuči malo čudno jer nismo naučili na takav način govora. Često mislimo da je Isusu mjesto samo u crkvi, tamo negdje oko podizanja. Međutim, odgovor se nije promijenio, uvijek je isti, pa i danas. Isus Krist je isti jučer, danas i sutra.

U Evanđelju čitamo kako Isus čezne s nama blagovati (Mt 26,26). Na iste riječi nailazimo i u knjizi Otkrivenja (Otk 3,20). Isusova čežnja za blagovanjem s čovjekom, s tobom, nije se promijenila, nije se promijenio njegov stav prema ljudskoj egzistenciji i prisutnosti u svakom životnom događaju. Često mislimo da se Isus obraća nekoj masi ljudi, onim velikim i svetim ljudima, ali ne meni. Naprotiv, Isus s podjednakom ljubavlju pristupa svakom pojedincu, tebi i meni, i poziva na uzajamno blagovanje. Čuješ li Isusove riječi: „Želim blagovati upravo s tobom“? On nije neki izjelica ili vinopija. On želi cjelovitog čovjeka.

Isus je iskoristio konkretnu situaciju tijekom objeda na koji je bio pozvan. Njegova prisutnost i pouka o poniznosti za stolom otkriva prvu razinu blagovanja s Isusom. Moguće da bi danas, u doba nove evangelizacije, Isus imao svoj program na televiziji i tako poučavao mnoge. Možda bi se ljudi još lakše uvjerili u to da je Isus Krist stalno prisutan u njihovim životima. Kako god bilo Isus nas uči poniznosti. Bahatosti i oholosti nema mjesta za stolom, odnosno u zajedništvu između Boga i čovjeka, te među ljudima. Budimo krotki i ponizni. Nema lijeka bolesti oholih jer se opakost u njihovim srcima ukorijenila (Sir 3,28). Opasno je smatrati sebe boljim od drugih, pa čak i na duhovnoj razini. Isus nije radio tako. U poniznost i Božju prisutnost uvodi nas znak križa i molitva prije obroka. To je znak Isusove prisutnosti i blagoslov namirnica, obroka koji nisu uvijek iz „monaških svetih“ vrtova natopljenih molitvom.

Iza obične slike blagovanja za stolom skriva se i nadnaravni poziv na vječnu gozbu. Ona počinje sada tijekom svake svete mise. Mi to posebno osjećamo svake nedjelje. Isus nas poziva: „Dođite, želim blagovati s vama, želim vas promijeniti u sebe, da postanete novi savršeni ljudi!“ Svake nedjelje, nakon pokorničkog čina, čujemo iznova Isusove riječi: „Prijatelju, pomakni se na više!“ Svaki puta nakon kajanja: „Gospodine, smiluj mi se, nisam dostojan…“, obnavlja se Isusov žarki poziv. Kod svake nedjeljne mise ne sudjelujemo po našim zaslugama, nego jer nas je Isus pozvao. Njegovo tijelo i krv nisu rezervirani za neke elite, nego za tebe. Ti si Isusov prijatelj. On sam te je tako nazvao. I želi blagovati s tobom, odnosno darovati sebe tebi. Čeka. Poziva malene, hrome, bolesne i siromašne. Poziva u prvu klupu da vidimo i da dobro čujemo. Poziva prema tvom dostojanstvu jer si velik u njegovim očima. Napustimo crkvene uglove i zadnja mjesta u crkvenim dvorištima. Pomaknimo se na više! On se daruje, odnosno otkriva sve više i više kako bismo mi mogli darovati sebe sve više i više bez ikakvih obzira. Jesmo li se spremni odazvati Isusovom pozivu?

pater Arek Krasicki, CSSp, Osijek HR

Nedjelja, 1.09.2013.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
Ovaj članak nema povezanih članaka

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.