Ne boj se budućnosti! (Lk 21,5-19)

by admin

Gledajući kataklizme i nesreće koje haraju zemaljskom kuglom pitamo se: „Nije li to kraj svega?“ Mnogi smatraju da je to početak kraja. Na svoj način pokušavaju, čini mi se, uliti strah u srca vjernika. Svako je pokoljenje kršćana, od Isusova uskrsnuća do naših dana bilo svjedocima teških promjena, i kulturoloških i prirodnih. Od samog su početka iščekivali da će Isus ponovno doći i da će se to dogoditi uskoro. Mislili su da su baš oni taj naraštaj, koji će dočekati ponovni dolazak Gospodina. Čekali su oslobođenje.Vrijeme je prolazilo. Dogodio se stravičan svršetak Jeruzalema, progon kršćana. No, Isus nije došao ponovno. Uskoro su shvatili da ne mogu tako računati. Čovjek ne može znati kad će se dogoditi konačan dolazak Božjeg kraljevstva. Živimo u prostoru u kojem se svakoga dana ispunjava Kristovo obećanje o ponovnom dolasku. Isusovo upozorenje vrijedi i za nas: „Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doći u moje ime i govoriti: Vrijeme se približilo! Ne idite za njima! A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se, to još nije svršetak!“

Strah ne dolazi od Boga. Pred nama je vrijeme izazova. Pogansko se vrijeme nastavlja i želi kršćanskom naraštaju oduzeti i zadnju trunčicu nade. Bog ne želi da njegova djeca žive u strahu, izgubljeni pod teretom prisilnih misli o kraju svijeta. Životno breme jednostavno pritišće. Grijesi oduzimaju slobodu. Tada se Bog čini dalek i nemilosrdan. Svaki se neuspjeh predstavlja u crnilu kazne. To dovodi do očaja. Mnogi misle da su zaslužili pakao i nema im mjesta u Očevom zagrljaju. Međutim, Bog nikoga ne baca u pakao. On ga nije stvorio. Bog želi da se svi ljudi spase. Zato daje šansu i čeka sa svojim ponovnim dolaskom u slavi. Odluka za pakao ili nebo je uvijek na čovjeku.

Prvi su kršćani doživjeli progonstvo. Mnogi su izgubili svoje živote poradi Krista i Radosne vijesti. Zar se to ne događa i nama danas? Mnogi su među nama izloženi oštrim kritikama i psihičkom pritisku uslijed poganske kršćanofobije. Čini mi se da danas kao nikada do sada imamo priliku posvjedočiti svoju živu vjeru. Ne bojte se! Ne morate se bojati onih koji vam mogu ubiti tijelo, nego čuvajte se onih, koji vam mogu ukrasti budućnost, vječnost, koji vam mogu zatvoriti srce. Izađite iz svojih kuća i svjedočite svojim životima! Ne trebate unaprijed smišljati obranu. Duh Sveti će govoriti umjesto vas! Vjerujete li u to? Isusova poruka je toliko snažna: „Ni vlas s glave neće vam pasti!“ Borimo se do kraja za naše spasenje. Ono je nam ponuđeno, primili smo je po krštenju, ali s trepetom trebamo raditi oko našega spasenja. Trebamo sve poduzeti kako bismo izbjegli grijeh. Đavao kao ričući lav hoda okolo i želi nam oduzeti nebo i vječnu radost. Zato nam je potrebna postojanost. Ona dolazi po Božjoj riječi, po istinskom drugovanju s Gospodinom. Postojanost je neprekidna povezanost s Gospodinom u ljubavi, koja istjeruje svaki strah. Ona je potpuno uvjerenje da je Bog pokraj i potpuno povjerenje Bogu.

Kršćanin se ne boji budućnosti. On je zapravo čovjek budućnosti. Neki kažu da je budućnost „u našim rukama“. Međutim, nemamo nekih zemaljskih mogućnosti da budućnost ostvarimo prema našim željama. Mi jesmo odgovorni za budućnost jer je važno što činimo sada. No, gledajući naprijed bez straha, ostaju nam vjera, nada i ljubav. Usprkos svim zaprekama idemo radosno naprijed. Vjera u Boga otvara nove vidike. Isusov govor o posljednjim vremenima nije nikakav pokušaj zastrašivanja ili ucjene, nego poziv na svetost, poziv na potpunu promjenu dosadašnjeg života. Nemojmo gubiti dragocjeno vrijeme koje Bog daje za konačan susret s njim.

pater Arek Krasicki, CSSp, Osijek Hr

Preporučeno

Leave a Comment