Plava crta
Nedjelja, 7.07.2013.

Facebook Facebook

Share
Like

Desetogodišnje iskustvo svećeništva posvješćuje mi važnost moga izabranja. Nekako zrelije otkrivam taj dar. Spoznajem vrijednost Isusova autoriteta, koji je darovan svakom svećeniku. To me Isus šalje kako bih nastavio njegovu ljubavnu misiju Oca koji brine, koji spašava.

Osjećam da u sili Duha Svetoga, potvrđen njegovim pečatom, pripadam Isusu Kristu, Velikom i Vječnom svećeniku. Ponosan sam na to što sam svećenik jer nosim u sebi Kristovu patnju, biljeg njegovih rana i teret križa. To jako lijepo izražava gesta mazanja uljem svećenikovih ruku i obred ređenja. Svaki svećenik obilježen je Isusovom mukom i potvrđen pečatom Duha Svetoga. Tako ostaje potpuno ujedinjen sa svojim Učiteljem. Svaki ima vlast o kojoj govori Isus. To nije svećenikovo. To je Isusov autoritet. U Isusovo ime svećenik propovijeda Božje kraljevstvo, pruža Kristov mir, liječi bolesnike, gazi po zmijama i štipavcima, izganja zloduhe. Sve to čini u sili Duha Svetoga. Zvuči nevjerojatno, ali to je stvarnost. Jesmo li mi braćo svećenici toga svjesni?

Isus sam govori da je to ozbiljna zadaća. Svijet je pun svećenika, ali tek poneki je radnik u Božjem vinogradu (sv. Grgur, papa). Nadalje, Isus ističe potrebu molitve za nove radnike, svete svećenike. Osobno sam se uvjerio u snagu molitve braće i sestara koji mole i poste za svoje pastire. To je predivna povezanost i vjera. Svetost pretpostavlja ovčju narav, a svijet je pun vukova. Zato je potrebna molitva povjerenja, molitva srcem za svakog svećenika.

U okrilju Crkve svatko ima svoj zadatak. Nije Crkva rezervirana samo za svećenike. Tu je svatko pozvan na svetost. Svećenici su izabrani na poseban način, ali poslani su ljudima gladnim Božje riječi i spasenja. Često u Crkvi vjernike zovemo laicima. To ne umanjuje njihovu ulogu. Oni su pozvani raspirivati vjeru, tako da se svi ljudi spase.

I vi ste, braćo i sestre, opečačeni Duhom Svetim u sakramentu krštenja. Postali ste nova stvorenja. Vi ste ljubljena Božja djeca. Duh Sveti i vama daje darove. Vjerujte. Uzmite Isusovu vlast, koju vam daje u svoje ruke i budite ponosni vjernici. Vi ste svjetlost svijeta. Pružajte mir, koji vam daruje uskrsli Gospodin. U sili Duha Svetoga i vi možete gaziti po zmijama i štipavcima. Često su to ljudski jezici i ismijavanja. Blagoslovljeni bili vaši koraci i stope, koje će gaziti zlo.

Isus u evanđelju otkriva Sotonin naum. Zli želi nauditi čovjeku. Ali već je poražen, po Mariji i njezinom potomstvu, po Isusu Kristu i po tebi. Zato poput munje pade s neba. Njegova vladavina već je na izdisaju jer je došlo Božje kraljevstvo. Isusovi učenici nisu do kraja sigurni i zaštićeni u ovom svijetu, ali ne trebaju se bojati sotonskih zamki. Svaki vjernik po krštenju dobiva moć, koja ga štiti od svih đavlovih napasti. Često zazivajmo Isusovo Ime, hranimo se njegovim riječju i tijelom. U njemu smo spašeni.

Radujmo se, ne zato što nam se zlo pokorava, nego zato što su naša imena zapisana na nebesima, u knjizi života. Bog nas pozna po imenu. Naša su imena upisana u njegovo srce. To nas ohrabruje u evangelizaciji. Danas je zovemo novom evangelizacijom. Ne boj se biti Isusov misionar, nego dopusti Duhu Svetome da te povede. Vrijedan si u Božjim očima. Povjeren ti je Isusov autoritet, budi ponosan!

pater Arek Krasicki CSSp

Nedjelja, 7.07.2013.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
Ovaj članak nema povezanih članaka

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.