Snaga obraćenja (Lk 19,1-10)

by admin

Dobro se sjećam nasmijanog lica jedne mlade žene, koja je istrčala iz ispovjedaonice s rečenicom: „Svećenik mi je rekao da Bog kroz prste gleda na naše grijehe. On mi je oprostio svaki grijeh“. Bio sam tada mlad svećenik i malo sam drugačije gledao na duhovnost.

Dolazile su mi različite misli, pa tako i ta da se netko zabunio jer nigdje ne piše da Bog kroz prste gleda na naše grijehe? Ta rečenica vrlo mi se duboko urezala u srce. Nije mi dala mira. Mislio sam si kako bi Bog tako mogao popuštati grješnicima, zar nije On pravedan sudac? Jednog dana pronašao sam ono što sam dugo tražio rečenicu iz knjige Mudrosti: „A ti si milostiv svemu jer možeš sve i kroz prste gledaš na grijehe ljudima da bi se pokajali.“ Sve mi je bilo jasno: Bog je milosrdan svakome, koji se kaje za svoje grijehe i odlučuje popraviti se. On nikoga ne usuđuje, nego gleda svojim milosrdnim pogledom. Bog sudi, ali pravedno i s ljubavlju. Njegovo je milosrđe prije pravednosti. Tko to ljudima utjeruje strah od ispovijedi, odnosno od susreta s milosrdnim Ocem? Kome je stalo do toga da se čovjek boji Božje osude? Postoji samo jedan neprijatelj. To je đavao. To on čovjeku inicira predodžbu krivih slika o Bogu.

Bog je milostiv i milosrdan. Susret s milosrdnom milošću najsretniji je trenutak u ljudskom životu nakon svih padova i grijeha. Ne postoji grijeh, kojeg Bog ne bi oprostio osim grijeha protiv Duha Svetoga, odnosno odbijanje obraćenja. Snaga oprosta je velika. To je milost, koja mijenja čovjeka. To se dogodilo i Zakeju nadcariniku. Njegov lik vrlo je znakovit. Zakej je vrlo nizak i pun kompleksa. Želi se dokazivati, stoga i surađuje s rimskim okupatorom. Ubire porez od svojih zemljaka. Time se prodaje kao osoba. Njegova je zarada prljava. To mu je najveći grijeh. Misli da će se osvetiti svima koji su ga prezreli. Drugi se Zakejevi grijesi i ne spominju. No, na dnu njegova srca postoji silna čežnja za Isusom. On osjeća u sebi teret, koji mu smeta. Traži slobodu. Zato se penje na smokvu. Želi biti iznad svega i iznad svih ljudskih obzira, koji ga umaraju. Očito je da je Zakej grješnik, ali još je očitije da on traži u Isusu oprost svojih grijeha. Isus mu prašta, a Božja milost ispunjava Zakejevo srce radošću i srećom.

Ne mogu tebe uvjeriti u snagu obraćenja dok sam to ne iskusiš. Zato pronađi neku svoju duhovnu smokvu s koje ćeš bolje vidjeti svoju udaljenost od Boga iako je On uvijek vrlo blizu. Obraćenje počinje u trenutku prihvaćenja istine o sebi. Potrebno je svojevrsno uzdignuće iznad svih ljudskih obzira, svjetonazora, grijeha struktura kako bi se shvatilo da grijeh sve uništava. Mogu si samo zamisliti koliko je Zakej bio radostan kada mu je Isus rekao: „Zakeju žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući.“ Vjera grešnika privukla je Isusovu pažnju. Vjera je otvorila Zakejevo grešno srce i Isusovo Božansko srce. Kako mi je drago vidjeti u očima mladih ljudi, nakon njihove ispovijedi suze radosnice. Sav je teret nestao!

U Zakejevoj malo neobičnoj ispovijedi vidim uvjete valjane ispovijedi: ispit savjesti, žal za grijehe, ispovijest grijeha te pokora i zadovoljština. Bez toga ispovijed nije valjana. On ispovijeda svoje grijehe Isusu u intimi čučanja na smokvi. To nitko nije mogao čuti; samo on i Isus. Njegov silazak s drveta upravo je odluka za obraćenjem i prestanak života u grijehu. Zakejeva zadovoljština i pokora – četverostruka naknada i mene dira u srce. Potiče na još veću pokoru. Nadcarinik je simbol novoga čovjeka, obraćenika, koji se vraća Bogu. Zaustavi Isusa i ti svojom vjerom i čežnjom za susretom. Njegova je želja radosno boraviti i u tvom srcu, bez osuđivanja i prigovaranja. Želiš li to?

pater Arek Krasicki, CSSp, Osijek Hr

Preporučeno

Leave a Comment