Tko prima ljude prima Boga (Lk 10, 38-42)

by admin

Mnogima je ugostiteljstvo izvor prihoda, žive od toga. Njihova iskrenost i predanost drugima zaziva Božji blagoslov. Tko prima ljude prima Boga. Prijevara i škrtost privlači zlo. Srećom, postoje i oni, koji dočekuju svakoga gosta raširenih ruku i otvorena srca. To je gesta ljubavi. Ona otvara srce drugoga i poziva na ljubav u smislu: „I ti čini isto!“

Autor Poslanice Hebrejima savjetuje nas da budemo gostoljubivi jer i ne znajući, možemo ugostiti anđela, a po njemu samoga Boga. Volim se sjetiti Marijna pohoda Elizabeti. Pun je gesti ljubavi. Tako ozračje je plodno tlo za djelovanje Duha Svetoga. U Sili odozgor Ivan pokreće svoje udove u majčinoj utorbi. Duh Sveti po Mariji silazi na čitavu Elizabetinu kuću. To se isto dogodilo Abrahamu kada je pod svoj krov primio ljude. Nije pitao kako se zovu, odakle dolaze, nego je vidio u njima samoga Boga. Neplodnom paru Bog je darovao dijete. Svaki put srdačno gostoprimstvo bit će nagrađeno Božjim blagoslovom. U svakom bližnjem prisutan je Gospodin, a po njemu On razlijeva svoj blagoslov. U to se svatko može uvjeriti, pokušaj!

Isus je rado zalazio ljudima u kuću. Kod nekih se posebno dobro osjećao. Tako je bilo kod Marte i Marije. U zatišju njihove kuće pronašao je svoj zaklon i tihi kutak. Sestre su dočekivale svoga prijatelja uvijek s veseljem i čežnjom. Izgleda da je Marta bila glavna kod kuće. Brinula je za hranu i sve je prisluškivala iz kuhinjske prostorije. Marija je imala više vremena. Mogla je slušati navještaj Božje riječi, što ne znači da je bila lijena.

To nas potiče na razmišljanje. Pitajmo se često: „Želi li Isus ući u moj dom, u moju sobu, u moje srce?“ Odgovor će biti uvijek isti. Isus čezne za nama! Počastimo Gospodina otvorena i čista srca jer on želi blagovati s nama. Mnogima se te riječi čine ludima. Sve to zbog manjka vjere. Bog je zato postao čovjekom da boravi među nama, pa čak i tada kad se skriva u bližnjima. Pozivajmo često Gospodina pod svoj krov kao što je to učinio evanđeoski satnik ili Petar i Andrija. Učinimo to kroz čitanje Božje riječi, koja je Krist. Primajmo sve češće pričest. Molimo za čisto srce. Neka se Isus u nama nastani i potpuno nas oblikuje skroz do savršenstva Kristova. Primjer Marte i Marije potiče nas na služenje bližnjima, koje dolazi po poniznom osluškivanju Božje riječi. Zavolimo taj provjereni način istinitog prijateljevanja.

A kakvi su naši susreti? Ima li u njma Isusa? Dok se nalazimo, primjećujem, da nam često nedostaje govor o Bogu. Razgovaramo na sve teme, samo ne o iskustvu susreta s Gopodinom misleći da je to privatna stvar pojedinca. Jamčim da, dok bude među nama prisutna riječ navještaja evanđelja, nestat će svaka svađa, zavist, ljubomora i gorčina. Naši razgovori postat će puno kvalitetniji. Zapravo, postat ćemo istiniti svjedoci živoga Krista. Ti razgovori će podići našu svakodnevnu vjeru u Božju prisutnost među nama. Oni će nam otvoriti duhovne oči. Nestat će psovki i uzajamnoga dokazivanja. Probajmo, ništa nećemo izgubiti. Na naša ognjišta i domove po zazvanom Isusovom imenu sići će Sila odozgor.

pater Arek Krasicki, CSSp, Osijek HR

Preporučeno

Leave a Comment