Isus jedini lijek, put k Ocu (Iv 14, 1-12)

by admin

Kao što glasi Radosna vijest, pronađen je lijek protiv smrti, protiv svih bolesti, svih vrsta depresija i psihičkih i fizičkih opterećenja. Postoji lijek, koji otklanja svako zlo iz organizma, duha i duše. Sjajno! Taj se lijek zove Isus Krist, odnosno Očeva izgovorena Riječ. Primajući Isusa Krista čovjek se zaodijeva u besmrtnost, u zdravlje jer Jahve je naše zdravlje (Ps 121). U Isusu Kristu obnavlja nam se izgubljena snaga (Ps 7). U njemu živimo, mičemo se i jesmo (Dj 17, 28). Isusove riječi su Duh i Život (Iv 6, 63). Dok živimo Božju riječ, primamo dar Oca, koji nam po Isusu Kristu u sili Duha Svetoga daruje život u punini i potpunu radost (usp. Iv 10; 12,11). Po Isusu Kristu, u Očevoj smo ruci i nitko nas iz nje ne može ugrabiti (Iv 10,29). Što nam je činiti? Vrlo jednostavno – poslušati Isusa!

U ovom odlomku, koji sačinjava otprilike dvanaest rečenica, Isus šest puta spominje riječ vjerovati. Vjerovati znači biti poslušan. Imati sluha za Božju Riječ. Isus očekuje od svojih učenika da oni, odnosno mi povjerujemo u Boga Oca i u Njega. Jedino vjera osigurava ulazak u predivan stan na nebu, kojega ni jedno ljudsko oko nije vidjelo ni uho nije čulo. Upravo to je pripremio Bog onima koji mu vjeruju i koji ga ljube (1 Kor 2, 9). Isus je jedini Put k Ocu, On je i Istina i Život. U tomu je sve što čovjek traži i za čim teži. Ispunjenje svih naših želja i svih naših očekivanja je sâm Isus Krist. O, kako se lako možemo oglušiti na Isusov poziv i dati prednost svemu drugome osim Božje Riječi. Mnogi su otišli s toga puta jer je Isusov govor uvijek tvrd i ne podnosi kompromis sa zlom (usp. Iv 6, 66). Vrijedi si na ovom mjestu postaviti nekoliko pitanja, koja će nam pomoći prepoznati Očevu blizinu i postići ponuđeno spasenje.

Jesam li prepoznao Isusa Krista, koji je Put? Da, Isus je za nas jedini put koji vodi prema Ocu. Tim putem mora poći svatko tko želi postići spasenje. Ljudi često stoje na životnim prekretnicama i ne znaju koji će put izabrati, kamo poći. Postoji puno krivih putova, lakih rješenja i također mnogih nejasnoća. U tim trenutcima ne smijemo zaboraviti da samo Krist, njegov primjer te njegovo Evanđelje, jest put koji vodi prema potpunoj i trajnoj radosti.

Jesam li prepoznao Isusa Krista, koji je Istina? Istina je najdublji zahtjev ljudskoga uma. Svako ljudsko biće čezne za Bogom. Čovjek, koji hoće razumjeti sebe mora se približiti Kristu (RH 10). Isus je izgovorena Očeva riječ. On je Istina. I samo Isus Krist daje odgovor na sva pitanja ljudskoga srca. On nam otkriva tajnu čovjeka i svijetu.

Jesam li prepoznao Isusa Krista, koji je Život? Svatko od nas želi živjeti puninu života. Oživljavaju nas velike nade i planovi za budućnost. No, ne smijemo zaboraviti da istinitu puninu života možemo pronaći samo u Isusu Kristu, koji je za nas umro i uskrsnuo. Samo Isus, darovatelj žive vode može utažiti žeđ ljudskoga srca. Samo On daje snagu i radost života bez obzira na sve vanjske zapreke i ograničenja.

Otkriće Isusa, koji je Put, Istina i Život najljepši je događaj života. No, nije dovoljno otkriti Ga samo jednom. Svako otkrivanje Gospodina potiče još veću potragu za njim. Upoznajmo Ga kroz osobnu molitvu, koja mora ispuniti naš čitav dan, a ne samo večernje trenutke. Prepoznajmo Isusa u sakramentima, osobito u ispovijedi i u euharistiji. Čitajmo Božju riječ. Osluškujmo crkveni nauk. Ne možemo reći da ne znamo Put ili što je to Istina ili Život. Toliko smo već godine s Isusom… a čini nam se da Ga još uvijek nismo upoznali. U njegovo ime – po vjeri – činit ćemo i veća djela od onih koje je On činio. I sve što ćemo zaiskati u ime Isusa Krista on će to učiniti kako bi se proslavio Otac. Iskoristimo Isusovu ponudu, poslušajmo Ga.

 pater Arek Krasicki, Družba Duha Svetoga, Osijek, Hr

Fotografija: Tea Pejić/TeiTo

Preporučeno

Leave a Comment