Svaka je trudnica kraljica (Lk 1, 26-38)

by admin

Iako žena u djelu stvaranja zauzima povlašteno mjesto, njezina je uloga kroz židovsku praksu i propise bila omalovažena. I žena je stvorena na Božju sliku poput muškaraca. Samo ona može biti njemu družicom. Zajednica muškarca i žene čine potpunu osobu. Žena se po vjeri, rađanju i odgajanju djece spašava (1Tim 2,15). Nažalost, kroz stoljeća je židovska kazuistika degradirala položaj žene u društvu do tog stupnja da je svaki pobožan Židov molitvom zahvaljivao što ga Bog nije stvorio nevjernikom ili ženom. To je jako boljelo pravedne Židove, koji su voljeli svoje supruge. Oni su iščekivali trenutak promjene. Osjećali su da će sam Bog intervenirati.

Bog iznova uzdiže ženu u Blaženoj Djevici Mariji. Vraća izvorni plan ljudskog dostojanstva i izabranja. Marija će postati majkom spasitelja. Bila je vrlo mladom djevojkom. No, njezina nevinost i svetost bila je očuvana u iskonskom Božjem planu. Bog je izabrao Mariju djevojku iz Nazareta za majku svoga Sina. No, nije ništa učinio protiv njezine volje. Ispunjava je silom svoga Duha. Sama ruka Gospodnja, snaga Duha Svetoga sačinjava Hram u kojem će svaki čovjek susresti živoga Boga. Ona postaje proročkim šatorom Višnjeg, zlatnom kućom, tornjem Davidovim. To su veličanstveni nazivi, koji pripadaju Gospi suotkupiteljici. Na Mariji i po njoj ispunjava se proročanstvo proroka Natana, o tome da hvala Gospodnja neće više prebivati u običnom šatoru, nego u divnom Hramu i da će potomstvo biti utvrđeno zauvijek (usp. 2Sam 7,1-12). Marija je povjerovala Bogu. Bojala se. Nije htjela prekinuti obećanja čistoga braka. Anđelova poruka učinila joj se preteškom za nositi. Na pameti je imala svoga muža s kojim je živjela predbračnu čistoću. Zauvijek djevica prima u svoju utrobu ljudski i Božanski zametak. Ona postaje majka, ponosna majka u kojoj Bog uzdiže sve žene i vraća njihovo izvorno dostojanstva. Od toga trenutka, svaka je trudnica kraljica.

Divim se svim trudnicama koje ispod svoga srca nose novi život. On je Božji dar po kojem se ulazi u vječnost. Divim se majkama i očevima koji su se odlučili na mnogobrojne obitelji. Vjerujem da je Marijina otvorenost životu za njih nadahnuće. Gospa je imala povjerenja u Boga. Siromaštvo i pogibelji od strane društva nisu ju spriječili u pristanku na Božje pitanje. Bog je po svom izaslaniku Gabrijelu očekivao Marijin odgovor: „Želiš li ti postati majkom Boga?“ Mnogi nadahnuti pjesnici izražavaju u svojim spjevovima taj prizor kao trenutak tišine i očekivanja cijeloga neba Marijinoga DA. Što je tada Marija mogla osjećati? Jedan od spisatelja u svojem je romanu zapisao slijedeće: „Od uzbuđenja grlo joj se posve stisnulo, a oči joj se napuniše suzama. Prekrila ju je duboka tišina i čitav svijet oko nje kao da zaustavi dah. Nije bilo ni munje ni groma. Samo je nešto poput plamenog vjetra prešlo preko nje i obuhvatilo je. Nakon Marijina DA svijet kao da se vratio natrag u život.“ Kad je Božji Duh ispunio nepoznatu djevojka iz Nazareta, ona nije mogla šutjeti. Izašla je iz skrovitosti svoga doma. Pošla je svojoj rođakinji Elizabeti. I ona je za Mariju bila znak Božje prisutnosti u svijetu.

Dragi muškarče i draga ženo, Duh Sveti prepravlja i vašu obitelj. I vi ste pozvani na suradnju s Bogom. On očekuje vaš pristanak. Vaša vjera otvara put k suradnji. Ljubav prema Bogu otvara vaše duhovne oči, a nada dopušta da se potpuno pouzdate u Njega. Ne bojte se svakodnevnih situacija u kojima možete izgubiti kontrolu nad stvarnošću. Imajte povjerenja u Boga. On svakome od vas i danas progovara: „Ne boj se!“ Teško je primiti ove riječi u najtežim životnim situacijama, ali što drugo preostaje? Svakodnevna molitva izoštrava našu glad za Bogom. Stoga ne gubite nadu vi koji očekujete dječicu. Bog Otac gospodar je života. Vapite mu u sili Duha Svetoga, koji je razliven u vašim srcima. Ne vjerujte onima koji vam govore da niste uspješni i da ništa ne vrijedite, jer to nije istina.

Ti i tvoja supruga dragocjeni ste u Božjim očima. Otvorite se životu jer svaka trudnica i majka zaziva na svoju obitelj blagoslov. Što ćeš više od toga? Kako bih želio da bračni drugovi prepoznaju ljepotu svoga poziva! I da svaki muškarac prihvati dostojanstvo žene obnovljeno u sili Duha Svetoga po Isusovu začeću u Blaženoj Djevici Mariji. Žena nije komad mesa. Ona je kraljica, koja u zatišju svoje utrobe nosi novi život i spašava se rađajući nove svece.

p.Arek Krasicki,CSSp

Preporučeno

Leave a Comment