Plava crta
Subota, 1.11.2014.

Facebook Facebook

Share
Like

Čini mi se da nitko neće zamjeriti moju usporedbu svetosti i pladnja, odnosno tvrdnje da je svetost za svakog ponuđena, kao jelo u restoranu. Svetost je zapravo čežnja za Bogom. Ona je glad za potpunom predajom Isusu Kristu. Ne ulazim u to tko smije ući u nebo, a tko ne smije. Nisam sudac. No, uvjeren sam da je svetost ponuđena svakome. Ona nije nešto komplicirano i nedostižno. Ona, iako otmjena, skriva se zapravo u sivoj i često ispraznoj svakodnevici.

Tekst iz Matejeva evanđelja o blaženstvima čista je abeceda svetosti. Isus nabraja mnoge životne situacije po kojima svatko može postati svet. Broj nije ograničen, iako mnogi krivo interpretiraju Knjigu otkrivenja, govoreći o zatvorenoj brojci od sto četrdeset tisuća spašenih. Isus Krist je umro za svakog čovjeka. On je svojom smrću i uskrsnućem otvorio nebo. I svatko tko u njega vjeruje ima život vječni (Iv 3,16). Onaj koji ne vjeruje da je Isus Krist, sam sebe osuđuje na propast (Iv 3,18). Zar možemo sumnjati u ponuđenu svetost? Još jednom skrećem pozornost na put koji ukazuje Isus u svojim blaženstvima: siromasi, koji sve očekuju od Boga, progonjeni radi Isusova imena, tužni, zaplakani, odbačeni i ismijani, milosrdni i izgubljeni u očima ovoga svijeta, ali čista srca – njima je ponuđena svetost, oni će Boga gledati (usp. Mt 5,1-12).

Sveci su oni koji stoje pred Jaganjčevim prijestoljem. Knjiga otkrivenja otkriva kako izgledaju. Obučeni su u bijele haljine oprane u jaganjčevoj krvi. Neki od njih u rukama nose palme. To su mučenici koji su prolili svoju krv zbog svjedočanstva. Oni su stigli na Gozbu Jaganjčevu, čiji navještaj su imali na zemlji dok su lomili kruh i slušali Božju riječ. Oni su ušli u Jaganjčevu prisutnost po krvi Kristovoj. Ovo je predivna slika neba, koju nam otkriva Duh Sveti. Nego, kako je piše sv. Pavao: „Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube. A nama to Bog objavi po Duhu jer Duh sve proniče, i dubine Božje.“ (1 Kor 2,9-10)

Brate i sestro kad ćeš povjerovati da si pozvan na svetost i da je ona tebi ponuđena svaki dan? Po krštenju, svetost postaje za tebe zadatak i obaveza. Zapitaj se svakodnevno što činiš sa svojom svetošću? Pozvan si u Novi Savez svetosti u Isusu i u njegovoj krvi što snažnije govori od Abelove (usp. Heb 12,24).

Svecem se postaje iz ljubavi prema Bogu i po vjeri u Isusa Krista (usp. Iv 20,30), te po ljubavi prema bližnjemu. Bez ljubavi i bez volje za svetošću biti svet jednostavno je nemoguće. Svetima postajemo isključivo u zajedništvu s drugima. U sili Duha Svetoga i u znaku vode (usp. Iv 3,15) ulazimo u zajedništvo Boga živoga, Jeruzalem nebeskom, nebrojenim tisućama anđela, svečanom skupu, Crkvi prvorođenaca zapisanih na nebu (usp. Heb 12, 22).

Po krštenju smo zapečaćeni pečatom Boga živoga i naša je destinacija nebo. Ondje ćemo se vječno klanjati Bogu. No, taj put počinje već sada. Sa svakim udisajem i izdisajem postaješ svet. Kao svetac se ne rodiš, svet postaješ. Uzmi svetost!

pater Arek Krasicki, CSSp, Osijek

Subota, 1.11.2014.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
Ovaj članak nema povezanih članaka

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.