Traži poslušno srce! (Mt 13,44-52)

by admin

Salomonova je mudrost čuvena po cijelom svijetu. O njoj se govori iz naraštaja u naraštaj. Zašto? Jer je Salomonova mudrost Božji dar. Nije bilo mudrijeg čovjeka od Salomona. On je tražio od Boga poslušno srce, odnosno mudrost. Nije tražio dugi život, ni bogatstvo, ni smrt svojih neprijatelja, nego pronicavost u prosuđivanju na Božji način – što je dobro, a što je zlo (usp. 1 Kr 3,5.7-12).

Uspoređujući naše molitve sa Salomonovom, vidimo zapravo kako ih trebamo oblikovati. Čini se da smo još uvijek plitki i malodušni u našim molitvama. Tražimo samo ono što je ovozemaljskog porijekla, a ne Boga. Molitva mora u nama raspaliti čežnju za Bogom. Dakle, ako dopuštamo Duhu Svetomu da on vodi našu molitvu, ona će se potpuno usmjeriti na Boga (usp. Rim 8, 26-27). Dok ne shvatimo tu poruku zauvijek ćemo ostati „stari ljudi“, koji ne primjećuju Božju prisutnost i brižljivost niti u osobnoj molitvi niti u svetoj misi niti u drugim sakramentima. Koliko smo sposobni postati svjesni Božji suradnici i zamoliti ga za poslušno srce, koje može razlikovati dobro od zla?

Spremnost se Božjeg suradnika očituje u ljubavi. Bez ljubavi nismo kadri moliti Boga za mudro srce jer to pretpostavlja gubitak svih vlastitih ograničenja i sigurnosti. Jednostavno, prema nadahnutim riječima psalmista, treba se svjesno odreći svega bogatstva, sveg znanja i svih ljudskih sigurnosti kako bi se stalo pred Gospodinom ponizna i čista srca. To je uvjet očitovanja Božjeg milosrđa (usp. Ps 119). Bog ljubi onoga s kojim surađuje i koji ga ljubi (usp. Rim 8,30). Često nismo svjesni toga da nas Bog ljubi i zato nismo sposobni za suradnju s Bogom. Razlog tomu je to da ne pohranjujemo Božju riječ u svom srcu (Iv 15, 7). Bog sam osposobljava svakoga koji to želi za suradnju. On poziva, opravdava i proslavlja one koji žele s njim surađivati oko spasenja (usp. Rim 8,30).

U Isusovim prispodobama o blagu i o dragocjenom biseru te o ribarskoj mreži naglasak je na mudrome srcu koje traga za Istinom i kadro je razlikovati dobro od zla. Svaki bi kršćanin trebao biti poput onog čovjeka koji kupuje čitavu njivu i samo tu njivu zbog skrivenog blaga u njoj. Svaki koji želi prepoznati istinsku sreću trebao bi nalikovati trgovcu koji traga za lijepim biserjem i kada ga nađe sve će drugo prodati kako bi ga kupio. Sve te likove objedinjuje lik Salomona koji po suradnji s Bogom tako jednostavno nalazi ono što traži: mudro srce kadro razlučivati dobro od zla.

Mnogi mladi traže smisao svojega života. Imam dojam da se još uvijek boje zaviriti dublje u svoje srce i u njemu napraviti mjesta za Gospodina, a možda se varam… Salomon je bio mlad kad mu je Gospodin progovorio noću u snu, ali njegova spremnost na suradnju je bila toliko očita da na njemu Bog gradi most spasenja. Dragi mladi, mladi Bog u Isusu Kristu u sili Duha Svetoga obraća se i vama. Njegove su riječi tako snažne. Tražite, ne bogatstvo ovoga svijeta, niti ljepotu koja prolazi, nego tražite od Gospodina mudro i poslušno srce da osluškujući njegov glas, slušajući njegove riječi možete razlikovati što je dobro, a što je zlo.

Pater Arek Krasicki, Družba Duha Svetoga, Osijek

Preporučeno

Leave a Comment