Plava crta
Nedjelja, 28.12.2014.

Facebook Facebook

Share
Like

Vjerujem da je svatko zahvalan Bogu za dar obitelji u kojoj je odrastao. Obitelj je uvijek mjesto ljubavi. Ona je poput gnijezda u kojoj se rađa ljubav. Bračnu ljubav posvećuje Božja ljubav. Svaki je čovjek stvoren iz ljubavi za ljubav. Kroz bračnu zajednicu ljubav se umnožava i prelijeva na potomstvo, djecu, koja je dalje prenosi. Kako je to lijepo Bog isplanirao.  Svaka obitelj je Božja slika. Zar to nije čudesno?

Nažalost, tu ljubavnu idilu zamućuje grijeh. On stvara nepovjerenje, ljubomoru i tako ubija ljubav unutar obitelji. Sve počinje s prvim grijehom, nepovjerenjem prema Bogu. Kada vjernička obitelj izgubi povjerenje u Boga ruše se njezini temelji. Grijeh pojedinca razara cijelu bračnu i obiteljsku zajednicu. Vjerujte mi, ocu laži je stalo do toga da bude što više nepovjerenja prema Bogu, a onda i unutar obitelji. On želi razvod. Udaljenost od Boga rađa udaljenošću između supružnika. Tada i najmanja zapreka postaje neizdržljivom. Ništa ne pomaže zdravi razum, nego prevladava sebičnost. I… sve se raspada. Prekinimo s grijehom! Vratimo se na prvu ljubav prema Bogu i vlastitom supružniku. Ispravimo odnos   ja – Bog i ja – supružnik, kako bi se ispravio odnos roditelji – djeca.

Đavao mrzi ljubav i život. A upravo je obitelj izvorno mjesto ljubavi u kojoj se prenosi život. Obitelj je štit svakom začetom biću. Nije čudo da đavao želi uništiti obitelj. Raskrinkajmo zlo! Vratimo se Ocu, koji je ljubav. Abraham se zajedno sa svojom  suprugom neprestano molio za potomka. Nažalost, dugo im je vremena ta milost bila uskraćena. No, Bog je imao drugi plan. Abraham je vjerovao i sve svoje pouzdanje položio u Boga. Njemu se rodi sin Izak, i tako Abraham postaje ocem svih vjernika. Abrahamova vjera i molitva potiče nas na potpuno pouzdanje u Gospodina.

Pojedinačna i obiteljska molitva sačinjava temelj istinitog odnosa s Bogom. Ona je nevidljiva snaga i oruđe u borbi protiv svih grijeha i zla. Molitva otvara na život bračne supružnike. Ukida strah od djece. U braku se treba čuvati grijeha, a ne djece. Mnogi su otvoreni za živote, ali uskraćena im je još uvijek milost potomaka. Za njih molimo da im Bog podari dijete. S druge strane mnogi su uplašeni budućnošću i neimaštinom zbog podizanja djece. I njih želimo ohrabriti: „Ne bojte se!“ Bog je darovatelj života, prema tome on se sam brine za svaki život pružajući roditeljima nove mogućnosti i prilike. Očevi i majke mnogobrojne djece svjedočili su kako je Bog nagradio njihovo povjerenje prema Njemu i otvorenost za život.

Svako dijete je dar i blagoslov. Svaka je trudnica kraljica jer nosi u sebi život darovan od Boga. Svi smo svjesni da podizanje djece nije ni malo lako. No, ne smijemo zaboraviti da ni Svetoj obitelji nije bilo lako. Josipa, Mariju i Isusa zovemo Sveta obitelj, ali ne po tome da im je bio povjeren Božji Sin, nego po tome da su usred teškoća i svakodnevnih problema krjeposno živjeli. Oni iznova potiču svaku obitelj koja se svakoga dana susreće s različitim problemima da otac ostane otac, a majka bude majka i da zajedno vape Gospodinu u svakodnevnoj molitvi. Svaki bračni par poput Abrahama i Sare neka ne prestane dodijavati Gospodinu. Obiteljska molitva ima veliku snagu jer dolazi po ljubavi i pokreće Božju ljubav. Pokreće također spremnost za žrtvu u službi novoga života.

Svatko želi imati divnoga bračnog druga, obitelj preplavljenu mirom. Za onoga koji vjeruje i sve stavlja u Gospodina sve je moguće. Krenimo s molitvom i oprostom, otvoreni za nove živote.

p. Arek Krasicki, CSSp

Fotografija: dominikanci.hr

Nedjelja, 28.12.2014.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
14
srp.
2019

Bog me vratio sebi

Želim podijeliti s vama kako me Bog u mojoj muci privukao sebi i svojoj Ljubavi….

Plava crta
12
srp.
2019

Preporuka za čitanje: Riječi ljubavi

Knjiga koju Vam ovom prilikom preporučamo djelo je luksemburškog katoličkog pisca, učitelja i seksualnog pedagoga…

Plava crta
10
srp.
2019

Božja vojska

Kako ne uočiti promjene u današnjem društvu; ranjene obitelji, propali brakovi, sve jači utjecaj istospolnih…

Plava crta
8
lip.
2019

Devetnica Duhu Svetom – 9. dan

Dan prije Duhova i stigli smo do posljednjeg dana naše devetnice Duhu Svetom. Budi predan Bogu i Njemu zahvalan na svemu što čini u tvom životu. Ustraj u molitvi i djelima ljubavi. Budi prepoznat po tome što si Dijete Božje, sljedbenik Isusa Krista. Slavi ga i hvali. 

Plava crta

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.