Plava crta
Četvrtak, 25.12.2014.

Facebook Facebook

Share
Like

Vol poznaje svoga vlasnika, a magarac jasle gospodareve – narod moj ne poznaje, ne razumije mene (usp. Iz 1, 3). Tako Bog izlijeva svoju tužaljku po proroku Izaji. Smijemo primijetiti da Bog koji je ljubav očekuje također ljubav od strane čovjeka. Bog, darovatelj života, nada se suradnji i brizi za život: život na život, kako bi se očitovalo ispunjenje obećanja, odnosno milost na milost. On daruje svoj život i očekuje tvoj život. Bog se raduje svakom začetom životu, koji svojom zemaljskom dimenzijom dodiruje vječnost. Otac nam konačno progovara u Sinu kako bi svaki um shvatio, svako srce zavoljelo i svako ljudsko biće prihvatilo i živjelo činjenicu da nam je darovan Jedinorođenac, Božji Sin Isus Krist u kojem imamo spasenje. Svatko tko zazove ime Gospodnje bit će spašen (Dj 2,21). Isus je  Život i Svjetlo (Iv 1, 5). Otac nam daruje život u svome Sinu da naši životi imaju smisla, a naša radost bude potpuna (Iv 15, 11). Po rođenju Isusa Krista imamo život u izobilju (Iv 10,10). Ako su životinje prepoznale Božju slavu u Isusu Kristu, malom Djetetu, hoću li ja prepoznati da je Isus Emmanuel – Bog s nama?

Što od nas Bog očekuje za Božić? Bog želi da se ga sjetimo, ne samo tada kad je najteže u životu nego u svakom otkucaju srca. On želi da slavimo dan života i tako primimo život na život i milost na milost. Sjećanje na Boga nije neka psihološka radnja. To je više od toga. Ono obnavlja savez između Boga i čovjeka. Sjećanje na Boga poziva u puninu života svako ljudsko biće i to od samoga začeća. Samo čovjek ima dar sjećanja. Isus Krist je ispunjenje svih Očevih obećanja. Bog se uvijek sjeća svoga saveza, dakle svakog ljudskog bića. Svaki mu je život drag i nikada ga neće zaboraviti te će se svakoga spomenuti: „Kad bi majka zaboravila na čedo svoje, ja tebe zaboraviti neću“ (Iz 49,15). Sjeti se Boga, sjeti se života, kako bi mogao primiti život za život.

Božić slavimo svake godine. Poruka je jasna: Sjetimo se Boga koji je došao među nas i darovao svakome život. Oni koji vjeruju da je Isus Krist Sin Božji nisu se rodili ni od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego od Boga (Iv 1, 13). Malo dijete koje daje milost za milost i život za život uči nas sjećanja na Boga koji je milostiv i milosrdan. Uči ljubiti kao što ono ljubi. Jeste li o tome ikada razmišljali? Sjetimo se Očeve Riječi, koja je postala tijelom i nastanila se među nama. Da, Isus Krist živi u nama i među nama.

Božić nije u vanjštini,  u šarenilu i reklamama ovoga svijeta. Božić je u tvom srcu. Malo dijete Isus poziva te na poniznost i mudrost. Često se pravimo ono što zapravo nismo. Bojimo se da izgubimo ugled u društvu. Međutim, u nama čuči nevino dijete željno ljubavi i nježnosti. Pogledajmo darovan Život. Zavolimo istinski život. Otvorimo se životu. Time ćemo odbaciti kulturu smrti, koja hara ovim svijetom. Dovoljno je da se sjetimo Boga i njegovih milosti. Sjetimo se njegova darovana života.

Odaberimo život, odbacimo kulturu smrti. Izaberemo život od začeća do prirodne smrti. Isus Krist svojim Duhom oživljava svako mrtvilo. Njegov život vraća istinski život. Život Isusa Krista pali u nama istinsko svjetlo. Ne bojte se! Prepoznajte Gospodina dok je blizu!

p. Arek Krasicki, CSSp

Četvrtak, 25.12.2014.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
30
svi
2020

Devetnica Duhu Svetom – 9. dan

Dan prije Duhova i stigli smo do posljednjeg dana naše devetnice Duhu Svetom. Budi predan Bogu i Njemu zahvalan na svemu što čini u tvom životu. Ustraj u molitvi i djelima ljubavi. Budi prepoznat po tome što si Dijete Božje, sljedbenik Isusa Krista. Slavi ga i hvali. 

Plava crta
29
svi
2020

Devetnica Duhu Svetom – 8. dan

Zahvaljuj Duhu Svetome i moli za snagu i vodstvo u životu. Ne posustaj. Tvoj život obilovat će plodovima, a ti biti ispunjen mirom, snagom i nadahnućem sile odozgor. Neka siđe sila odozgor i slomi sve okove zla i grijeha, neka nas ispuni ljubavlju i radošću. Aleluja! 

Plava crta
23
svi
2020

Devetnica Duhu Svetom – 2. dan

Otvori riznicu darova Duha Svetoga u svom životu.

Plava crta
19
pro
2018

Božićno čestitanje u Domu umirovljenika

U ponedjeljak, 17. prosinca 2018., u 16h, u organizaciji volontera udruge Duhos, održano je božićno…

Plava crta

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.