Plava crta
Nedjelja, 18.01.2015.

Facebook Facebook

Share
Like

Prema starozavjetnim izrekama, onaj tko je našao pravog prijatelja, našao je pravo blago, mir, blagostanje (Sir 6,14-16). Nažalost, mnogi imaju negativno iskustvo prijateljevanja. Često su razočarani svojim bivšim prijateljima. Nestaju lijepe riječi i uspomene. Umjesto njih dolazi mržnja. Odnose među ljudima uništava sebičnost i ljubomora. Pravo se prijateljstvo izgrađuje na istinitom odnosu s Bogom. Samo Bog poziva u pravo zajedništvo. Prijateljevanje s Bogom proteže se na prijateljevanje s ljudima.

Isus nas poziva u zajedništvo i naziva nas svojim prijateljima (Iv 15,15). On je nas prvi izabrao, a ne mi njega (Iv 15, 16). Isusov pogled prati i pogađa čovjeka iako je on daleko, poput Natanaela (Iv 1, 45-46). Kristova riječ oduševljava svakog čovjeka koji želi istinito prijateljevanje s njim. Tako su za njim krenuli Andrija i Petar. Uvjerili su se sami da je Isus zahtjevan učitelj. On svakoga zove imenom i poziva u zajedništvo (1 Sam 3, 3-10,19). S Isusove strane prijateljevanje nikada neće prestati jer je njegova ljubav čista i bezuvjetna. S ljudske strane prijateljevanje je uvijek stavljeno na cijedilo. Čovjek često zataji, izda. Zašto se tako događa? Zašto ljubav među ljudima prestaje? Zašto ljubav poprima sasvim drugo, vrlo negativno značenje?

Rekli smo da ljubomora i sebičnost ubija istinito zajedništvo u ljubavi, koje Bog daruje svakom čovjeku. Treba, dakle, raskrinkati izvor ljubomore  sebičnosti. Često se iza tog grijeha skriva blud ili posljedice bluda. Ljudsko je tijelo u nečistoći najneposrednije uključeno grijeh kroz jelo, piće i spolnost. To su opasnosti koje navode čovjeka na blud. O tomu govori sv. Pavao svojoj zajednici u Korintu. Sam naziv mjesta asocira na nemoral. Izgleda da su mnogi kršćani, koji upoznaše Isusa Krista, krenuli putem razuzdanosti i vjerskog bludništva. Tonuli su u grijehu bluda ne samo na fizičkoj razini, nego i na vjerskoj. Jer svaki vjerski iskorak, svako klanjanje božanstvu čin je bluda (prijevare i nevjernosti) prema Bogu. Pavao navodi neumjerenost u jelu i piću, odnosno tjelesni užitak kao česti razlog bludništva.

Ljudsko je tijelo posvećeno po krštenju Božjom prisutnošću. Zato sv. Pavao naziva svako tijelo hramom Duha Svetoga koji je u nama i koga imamo od Boga. Zato nismo svoji. Otkupljeni smo Isusovom krvlju! Nadalje, sv. Pavao govori: Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela. Grijeh bluda je uvijek krvni postupak koji uništava razlivenu ljubav u nama. Blud uništava u nama međusobnu ljubav. Izaziva ljubomoru i sebičnost. Umjesto milosti na milost rađa grijehom na grijeh. Sebičnost se uvijek suprotstavlja autentičnom zajedništvu Boga s čovjekom i zajedništvu u ljubavi između ljudi. Prema Pavlovim riječima, bludnost gazi dostojanstvo svakoga čovjeka. Ozbiljno narušava sliku Božjeg djeteta. Bludnost uništava duhovno i tjelesno biće. Zato čovjek ne može voljeti i ljubiti kao što Bog voli i ljubi. Njegova slobodna volja postaje rob zarobljenog tijela.

Naše je tijelo stožer spasenja. Isus Krist je po svome utjelovljenju uzdignuo  dostojanstvo svakoga muškarca i svake žene i po tome dao posebno značenje tijelu. Otac laži ne može se utjeloviti. Stoga mrzi i prezire tijelo gurajući čovjeka u blud. Sjetimo se tko nas je pozvao i tko je za nas umro i tko je naš branitelj. Vratimo se Isusu Kristu. Prikažimo svaki ud tijela za službu Gospodinu. Molimo jedni za druge. U čistoći prema staležima skriva se nevidljiva snaga koja je kadra sve pretrpjeti, pa čak i najveće uvrede. To je istinita ljubav.

 p. Arek Krasicki, CSSp

Nedjelja, 18.01.2015.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
26
srp
2020

O Božjem kraljevstvu

Predragi, Zar ne kako bi svi mi ponekad poželjeli da Bog pokaže svoju snagu i…

Plava crta
14
lip
2020

Sažali se nad mnoštvom… (usp. Mt 9,36)

Predragi, Često ćemo se možda naljutiti na one koji nam žele pokazati sažaljenje jer imamo…

Plava crta
12
lip
2020

Gostovanje o. Tvrtka Baruna DI u Osijeku

U utorak, 9. lipnja 2020. u osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda u sklopu zajedničkog…

Plava crta
30
svi
2020

Devetnica Duhu Svetom – 9. dan

Dan prije Duhova i stigli smo do posljednjeg dana naše devetnice Duhu Svetom. Budi predan Bogu i Njemu zahvalan na svemu što čini u tvom životu. Ustraj u molitvi i djelima ljubavi. Budi prepoznat po tome što si Dijete Božje, sljedbenik Isusa Krista. Slavi ga i hvali. 

Plava crta

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.