Sedam riječi Ljubavi (Iv 3,13-17)

by admin

Isus na više mjesta u unutarnjim viđenjima i ekstazama poručuje svim ljudima pa tako i ljudima našeg vremena da promatramo njegovu muku i smrt na križu. Time želi da se s njim svjesno ujedinimo u njegovim najtežim trenutcima. Čini se da postoji neka zabluda koja govori da zbog Isusove smrti njegovo utjelovljenje nije imalo smisla ili da je Bog Otac okrutan jer je dopustio smrt svoga sina. Postoji i ta zabluda da je Isus nemilosrdan sudac koji će isključivo kažnjavati grješnike. Po Ivanovu evanđelju dobivamo jasnu poruku: „Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga Sina Jedinorođenoga da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.“ (Iv 3,16). U Isusovim ranama je naše zdravlje. Gledajmo često u onoga koga su proboli (Iv 19,37), jer su nas njegove rane iscijelile (Iz 53,6) Kroz njih ulazimo u otajstvo uskrsnuća. Promatrajući Božju ljubav darovanu na križu ujedinjujemo se s Isusovom mukom i kraljevanjem. On svoje kraljevanje započinje upravo s križa. Križ postaje prijestolje ljubavi. To je posebna vrsta vladavine. Isus Krist dijeli svoju Božansku i ljudsku ljubav svakome biću.

Sveti Ivan je u svom evanđelju zapisao Isusove riječi o smislu njegova dolaska kao Boga i čovjeka među nas. U objaviteljskom govoru, Isus nas uvjerava da nije došao na ovaj svijet da ga sudi, nego da mu da život (Iv 3,17). Osuđeni su oni koji ne vjeruju i koji se približavaju tami – grijehu (Iv 3,19). U Starom zavjetu, u Knjizi brojeva, čitamo tekst o mjedenoj zmiji koja ozdravlja otrovane Izraelce. To je slika koja se odnosi na spasenjsko djelovanje Isusove prolivene krvi na prijestolju križa. Mjedena zmija u kojoj su stari ljudi vidjeli izvor zdravlja izbljeđuje pred ljubavlju Isusa Krista i njegovim djelom spasenja. On daruje puno više od fizičkog zdravlja. Isus Krist daruje potpuno zdravlje: oslobođenje, iscjeljenje i spasenje. Jesmo li mi svjesni Isusove žrtve? Želimo li pristupiti svijetlu koje isijava kroz Isusove probodene ruke i noge, kroz probodeni bok ili želimo ostati u tami grijeha i osobnih zabluda?

Isus sa svog prijestolja izgovara sedam riječi. One su odraz njegove ljubavi prema svakom čovjeku i očekivanje njegova obraćenja. To je ujedno i oporuka. Sedam riječi Ljubavi su i nama putokaz ka Kristovoj vladavini, gdje ćemo biti zajedno s njim uzdignuti. Sâm Isus je Ljubav.

1. „Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!“ (Lk 23,34) – Ovo su istinite riječi čiste ljubavi koja prašta svima pa i onima koji ubijaju i mrze. To su riječi bezuvjetnog oprosta i brisanje svih dugova. Te riječi prekidaju osvetu, gnjev i mržnju. Otvaraju vrata u beskrajne prostore slobode djece Božje. Odražavaju snagu Duha Svetoga u nama. Veliko je Božje milosrđe.

2. „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio!“ (Mk 15,34) – Isusu je bilo jako teško, ali ljubav pobjeđuje. Ovo je krik usamljena čovjeka. Krik svih onih koji su usamljeni ili koji propadaju u tami zla. Osamljenost je rezultat života bez Boga. Isus traži grješnika jer želi spasiti izgubljeno.

3. „Zaista, kažem ti, još danas ćeš biti sa mnom u raju!“ (Lk 23,43) – I ove riječi nas podsjećaju na milosrdnu ljubav Boga. Onima koji se kaju za svoje grijehe i koji ih ispovijedaju otvara se nebo. Tu ih čeka Očev zagrljaj.

4. „Ženo, evo ti sina… Evo ti majke!“ (Iv 19,26) – Ljubav ne poznaje ljubomoru i zavist. Takva je Isusova ljubav. Daruje sve, čak i svoju Majku. Isus ne želi da budemo usamljeni, nego da se zagledamo u svetost i vjeru njegove Majke.

5. „Žedan sam!“ (Iv 19,28) – Ljubav je spremna na sve. Isus nije žedan ovozemaljske tekućine. On želi svjesno umrijeti za čovjeka. Spreman je, zbog ljubavi, umjesto njega ispiti sve patnje do posljednje kapi.

6. „Svršeno je!“ (Iv 19,30) – Ljubav je strpljiva, izdržljiva i ustrajna. Samo onaj koji vjeruje do kraja bit će spašen i kraljevat će s Isusom u njegovom kraljevstvu.

7. „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj.“ (Lk 23,46) – Ljubav nikada ne umire. Isus predaje svoj čovječji duh, ali nama šalje svoga Svetoga Duha.

Božja je ljubav na križu pobijedila zlo zauvijek, a Isusove riječi su za nas oporuka ljubavi. Krenimo s Isusom u njegovo kraljevstvo.

Pater Arek Krasicki, CSSp, Osijek

Fotografija: Tea Pejić/TeiTo

Preporučeno

Leave a Comment