Plava crta
Nedjelja, 4.01.2015.

Facebook Facebook

Share
Like

Bez iluzije, svi oni koji vjeruju da je Isus Krist, Sin Boga živoga sinovima su i kćerima Svjetlosti. Bog je Riječ. Riječ je Život. Život je Svjetlo. Bog je Svjetlost i tame u njemu nema nikakve! (usp. 1 Iv 1, 5). Svjetlo istinsko prosvjetljuje svakoga čovjeka, koji se rodi od Boga u sili Duha Svetoga. Sinovi i kćeri svjetlosti smo mi koji primamo istinito Svjetlo – Isusa Krista. On sam, koji je Svjetlo svijeta, obraća nam se „Vi ste svjetlost svijeta!“ Po vjeri i po krštenju u sili odozgor zaranjamo u Isusa Krista. Nije dakle čudno kada nam Isus govori da smo svjetiljke u ovom svijetu. Svijet sa svojom tamom ne može ugasiti raspaljeno svijetlo koje gori u nama. I najmanji vjernik nosi u sebi skrivenu snagu svjetla kojom može nadvladati silu zla. Mi to možemo jer smo rođeni odozgor, a po tome postajemo neshvatljivi onima koji još nisu povjerovali da je Isus istinska Svjetlost.

Sine i kćeri svjetlosti, ne trni Duha Svetoga koji je u tebi! „Oko je tijelu svjetiljka. Ako ti je oko bistro, sve će tvoje tijelo biti sveto. Ako ti je pak oko nevaljalo, sve će tijelo tvoje biti tamno.“ (Mt 6,22-23) Čuvaj dar svijetlosti, koji nosiš u svom srcu da ne nastane tama koja može sve uništiti. Samo se u svjetlosti razotkrivaju djela tame. Najmanja nečistoća postaje zaprekom svjetlosti. Svaki grijeh nastaje u tami, često bez svjedoka. U mračnim parkovima, uz ugašeno svjetlo, u noćnim disko-klubovima i stanovima događaju se strašne stvari koje se prije ili kasnije razotkriju. Sinovi i kćeri svjetlosti znaju Put. Put je Isus Krist i njegova riječ, koja iznova užiže istinito svjetlo.

Misao o istinitoj Svjetlosti i o sinovima svjetlosti sv. Ivan razvija u svojoj Prvoj poslanici, koju piše svim očevima i mladićima. Njima se obraća u prvome redu jer su očevi stupovi obitelji, koji prenose poklad vjere te mladićima jer su jaki, puni snage kadri primiti Božju riječ. Oni su pobijedili Zloga (usp. 1 Iv 2,14). Mladi, snažni ljudi, a tako i očevi obitelji često su na vjetrometini zloga duha. Zato ih sv. Ivan poučava, a zajedno s njima i nas, kako trebamo hodati u Svjetlosti da se ne ugasi žižak u nama.

Prvi je uvjet ispravnoga hodanja u svjetlosti ne griješiti. Izbjegavajmo tamu, hodajmo s Bogom koji je svjetlo. Hodajmo u svjetlosti, kako bismo imali zajedništvo jedni s drugima. Grijeh razara zajedništvo i spušta zastor tame na svaku zajednicu, a osobito na obitelj koja je sama po sebi Crkva u malom. Najgore je kad čovjek laže samoga sebe: Ja nemam grijeha! Po tomu ulazi u duboku tamu obmane. No, tu gdje se dogodio grijeh, razlijeva se i milost (usp. Rim 5, 20) jer nas Kristova krv čisti od svakoga grijeha (usp. 1 Iv 1, 5-10).

Drugi je uvjet hodanja u svjetlosti čuvati zapovijedi, osobito ljubav. Tko ne čuva Božje zapovijedi, lažac je i gasi se u njemu svjetlo. Trne Duha. Onaj tko čita Božju riječ i čuva je, u njemu ostaje savršena Božja ljubav i može ljubiti kao što Bog ljubi. Mržnja gasi svjetlo u nama. Oprost iznova pali svjetlost (usp. 1 Iv 2,3-11).

Treći je uvjet ne povoditi se za svijetom. Onaj koji ljubi svijet i ono što je u svijetu odbacuje od sebe Božju ljubav. Treba se čuvati svjetovnog, a to je požuda tijela, požuda očiju i oholost života. Ta područja zazivaju tamu u živote. Svijet prolazi, a tko čini volju Božju ostaje dovijeka. Po Isusovom imenu, oprošteni su nam grijesi (usp. 1 Iv 2, 12-17).

Četvrti je uvjet hodanja u svjetlosti: kloniti se antikrista. Otac laži je đavao! Zato se trebamo kloniti laži. Najveća je laž da Isus nije Krist. Svatko tko kaže da Isus nije Spasitelj i Bog antikrist je. Oni koji vjeruju, primaju od Krista pomazanje Duhom Svetim. Duh Sveti je Branitelj, koji nas uči ljubiti, čuvati Božju riječ, čuvati se grijeha i napasti svijeta. Sve zbog toga da se u nama ne ugasi svjetlo istinito.

Živjeti u ovom svijetu nije lako, ali s Gospodinom je sve moguće. On je svjetlo, a njegova je riječ svjetiljka našim nogama na putu k potpunim sjedinjenjem s Ocem. Mi smo djeca Svjetlosti.

p. Arkadiusz Krasicki, CSSp

Nedjelja, 4.01.2015.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
16
pro.
2018

Pružimo ruku Isusu

On se protivi i danas kada se mi osvećujemo. Po svojoj smrti nudi nam oprost….

Plava crta
6
pro.
2018

Legenda: Čudesa sv.Nikole

Sveti Nikola  jedan je od najpopularnijih svetaca Istoka i Zapada, a živio je u 4.st….

Plava crta
6
pro.
2018

Sveti Nikola

Niz je različitih predaja o ovom znamenitom svecu. Neke od njih kažu kako je sv….

Plava crta
23
stu.
2018

Ne brini dok svjedočiš

Ne brini dok svjedočiš živoga Isusa Krista, Duh Sveti zauzima se za Tebe. On upravlja…

Plava crta

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.