Ana znači milost

by Duhos

Živjeli su u Bethesti–mjesto čišćenja na koje su dolazili Židovi oprati ovce zbog ritualnih potreba u hramu. To je bila Jeruzalemska čistionica. Mjesto izvan grada gdje nitko nije želio živjeti. Smetlište.
On i ona su tu živjeli. Joakim i Ana. Stupili su u brak. Bili su sretni od prvih dana. Ona prava i on pravi što možeš više od toga poželjeti? Ali, nisu imali djecu. Ne čudi nas to jer i danas ima problema s neplodnošću. Ali, tada u Izraelu biti nerotkinja je bila Božja kazna. Tako su taj problem shvaćali Židovi. Moguće da je nekako sagriješila pa zato joj Bog nije dao potomka – sigurno mnogi su tako govorili i osuđivali Anu. Nerotkinja znači biti stavljena na marginu.

Po čemu Ana i Joakim su veliki? Živjeli su živote kao što mi danas živimo. Imali su problema s kojima se imi susrećemo- Što ih ističe?

Oni nisu izgubili vjeru. Pretpostavljam da je Ana bila ta koja duhovno izgrađivala brak. Ana je vrsna žena. Njih dvoje nisu izgubili vjeru. I zato su veliki.
Dok Bog govori Abrahamu da će posjedovati zemlju i imati potomka, Abraham kaže dragi Bože super imaš plan ali to nije moguće. Dok Bog obećava Abrahamu potomka, Abraham od smijeha pada na zemlju. Njegova žena smije se i govori to nije moguće. Bog im govori a oni se Bogu smiju u lice. On im daje obećanja a oni pucaju od smijeha Dobar imaš plan, ali stvarnost je drugačija.
Upravo vjera ističe vrsnu ženu Anu. Apokrifi (nenadahnuta pisma) kažu da je Anina molitva bila uslišana. Bog je poslao svoje anđele kako bi Ani prenijeli vijest o začeću. Ona se nije smijala i bacala po zemlji zbog tog obećanja kako je to učinio Abraham i Sara. Ana je predala svoje dijete Bogu a još nije znala hoće li to biti djevojka ili dječak. Ona je bila spremna na potpunu suradnju s Bogom.

Isus je imao odličnu baku, a i djeda! Izgleda da je Marija iako je bila izabrana od početka od Boga, puno toga poprimila od svoje mame.

Priča o Joakimu i Ani je priča o nama. Moguće da se netko među nama nalazi u istoj situaciji. Možda netko tek je stupio u brak. Očekuje dijete, netko drugi oskudijeva i njih dvoje više ne mogu stati na kraj. Možda netko misli da bi bilo najbolje rješenje otići u inozemstvo ili rastati se. Opet netko već godinama očekuje potomka i ništa i možda upravo zbog toga danas je tu. možda netko osjeća u sebi takvu prazninu kao da živi na smetlištu i jednostavno ne može više.

Upravo danas Bog govori misliš da sve to nema smisla jer si se trudio oko kuće i oko braka, oko potomka i oko svoga života i kažeš ništa od toga, ali ja ti kažem MOGUĆE je!

Ime ANA s hebrejskog jezika znači milost! U evanđeoskom odlomku piše da se Isus obradovao u Duhu. Da, Isus je bio radostan. Možemo se malo i mi nasmijati. On je bio radostan jer je imao odličnu baku! Isus gleda sve ponizne i malene. Gleda na poniznost svoje bake i djeda, svoje majke i oca. Gleda na moju i tvoju poniznost. Blago vašim očima.

Blagdan sv Ane neka za nas bude prilika da i mi pogledamo u duhu radosti naše bake i djedove. Ne znam kako je vama s bakom i djedom i u kojem ste od nosu, ali najčešće je tako da ih trebamo: poznate su nam servis bake –mamice draga dođi sutra kod nas čuvati dijete. Poznate su bake kao bankomat. Svi im žurimo na dan kada stiže mirovina. Tada obasipljemo ih najdivnijim komplimentima. Znamo bake koje su poput pučke kuhinje. Mama kako ti dobro kuhaš. Sljedeće nedjelje opet ćemo doći. Njima je uvijek drago kada mogu biti na usluzi. No, brzo se na njih naljutimo kada nam kažu istinu ili skrenu pozornost.

Međutim, baka ima povlašteno mjesto na put vjere. Sveti Timotej ponosi se svojom bakom koja mu je prenijela vjere. Možda misliš da bi bilo bolje da si se rodio u nekoj drugoj obitelji, imao je druge roditelje te bake i djedove. Međutim, Bog ti je podario ono što je za tebe najbolje. Odabrao je i povjerio ljudima-tvome djedu i tvojoj baki brigu za tebe. Tako djeluje Božja milost. Neka ovaj dan bude prilika za zahvalu za naše bake i djedove.

p. Arkadiusz Krasicki, CSSp

Preporučeno