O blizini (Još 3,1-17)

by Duhos

Prije nego što su Izarelci ušli u Obećanu zemlju utaborili su se na obali rijeke Jordan. Tu su bili tri dana. Među njima je bio i Kovčeg saveza Gospodnjega. To je bila drvena kutija iznad koje su bili likovi keruba. U Kovčegu nalazile su se kamene ploče Saveza, Aronov štap- znak izabranja i svećeništva te mana, koju su Izraelci blagovali dok su išli pustinjom kroz četrdeset godina.
Kovčeg je trebao proći taborom sve do Jordana. Izarelske su stariješine upozorile narod da se nitko od njih ne smije približiti kovčegu. Svi su morali biit udaljeni dvije tisuće lakata to je otprilike tisuću metara. Kovčeg su nosili Leviti, svećeničko pleme. TAkosu ga nosili pred narodom. Pripremali su se za čudesan dan prolaska kroz Jordan i kad su stigli u blizini Jerihona blagovali su Pashu. Izarelci su bili poslušni riječi krenuli su na put kojim nisu nikada išli a od sada pa nadalje stalno će ići putem Gospodnjim.
Iz ovog događaja možemo osjetit s jedne strane blizinu, ali s druge stranu daljinu. Nitko od Izraelaca osim svećenika nije se mogao približiti Kovčegu. Bili su sretni jer Je Gospodin bio s njima, no nisu mu se mogli približiti. Što ta zgoda iz povijesti spasenja ima s nama danas na Tijelovo?
Kovčeg Saveza podsjeća na svetohranište u svakoj crkvi širom svijeta. Tu je prisutan Isus Krist koji je veliki svećenik poput Arona. On je uspostavio Novi Savez svojom krvlju i Bog je taj Savez upisao u naša srca. Isus je kruh koji s neba sišao. Mana koju su blagovali Izarelci bila je samo slika stvarnosti Kristova tijela.
Isus Krist je prisutan sa svojim božanstvom i čovještvom u Presvetom Oltarskom Sakramentu. On želi tvoju blizinu. Ne smiješ se više zadržavati dvije tisuće lakata od njega, nego priđi mu. Svaki svećenik poput Levita nosi i pokazuje tebi Kristovo Tijelo. To čini u svakoj svetoj misi. Sada imaš priliku blagovati Kristovo tijelo kako bi On i ti postali jedno tijelo i jedna duša.
Izarelci kad su stigli u okolice Jerihona blagovali su Pashu. Danas mi to prepozanjemo kao Svetu misu. Tri dana u bibliji znači da će se nešto veliko dogoditit nakon toga. Isus je tri dana bio u grobu i uskrsnuo. Prvo znamenje u Ivanovom evanđelju koje je učinio Isus u Kani Galilejskoj dogodilo se nakon tri dana. Tako su Izarelci nakon tri dana ušli u Obećanu zemlju. Bog te želi povesti novim putem kojim do sada još nisi hodao. Samo on može promijeniti hrid u slap vode. I to samo za to jer čezne za tvojom blizinom. To je moguće u Euharistiji.
pater Arkadiusz Krasicki CSSp

Preporučeno