Duhovi, Pedesetnica – što je to?

by Duhos

Pedesetnica – već i sam naziv upućuje na razdoblje od pedeset dana. Za židove to predstavlja 50 dana od Pashe, a za kršćane 50 dana od Isusova uskrsnuća. Najkraće rečeno, Pedesetnica je dan silaska Duha Svetoga na apostole. To je ispunjenje obećanja o kojem nam govori prorok Ezekiel, a koje primjenjuje na sebe Isus: “Ako je tko žedan, neka dođe k meni, i neka pije tko vjeruje u me.” Ivan u svom evanđelju veli: “Iz njegove će nutrine poteći potoci žive vode.” (Iv 7, 38) To upravo govori Isus o Duhu Svetom kojeg Crkva treba primiti, koji je sišao kao vjetar. Nije ga se moglo vidjeti, ali njegov je učinak itekako vidljiv.
Međutim, Duh Sveti izvire iz Isusova boka. On je aktivan o Isusovu uskrsnuću. Ivan opisuje da Isus zapravo daje svoga Duha apostolima već na dan uskrsnuća. On uvodi Isusove učenike u svu istinu. Duh Sveti je Branitelj, a ujedno je i Tješitelj. To je istiniti dokaz da je Bog naš prijatelj, da naša radost bude potpuna.
Dok se Isus opraštao sa svojim učenicima rekao im je da će biti s njima. On je morao otići svomu Ocu, ali ostavlja im svoga Duha koji ih čini svjedocima. Ne može se biti svjedokom bez Duha.

Ponosan sam na svoju Družbu Duha Svetoga koja na Pedesetnicu slavi svoga zaštitnika. Mnogi misionari su otišli u Sili navijestiti Radosnu vijest.
Svaki kršćanin dobiva tu misiju.
Mladi i studenti u Duhosu na poseban način prepoznaju Duha Svetoga koji ih vodi i dovodi do potpune istine.
Duhos nudi širok spektar razvojnih ponuda čovjeka. Nudimo tečajeve, tribine,ali i prije svega – duhovne sadržaje.
Ovaj vas tjedan pozivamo da nam se pridružite 3.6. na duhovsko bdijenje koje će započeti u 20 h na već dobro poznatome mjestu, u crkvi svetih Ćirila i Metoda.

Na parkiralištu ćemo zapaliti vatru uz hvalospjev Duhu Svetomu, a potom slijedi kateheza uz svjedočanstva, slavljenje, Svetu Misu i klanjanje. Pozdravimo Onoga koji silazi, radosno pozdravimo Silu Odozgor!

Preporučeno