O zvijezdi i stijegu (Mt 2,1-12)

by Duhos

Zvijezda repatica najčešće završava na jelci i toliko od nje. Međutim ona je znak Mesije–Kralja. Zvijezda repatica kako smo je nazvali je stijeg Kralja nad kraljevima koji vijori iznad svih kraljevstava.
Mudraci su prepoznali njezinu poruku. Krenuli su u tamno kako bi našli svijetlo. Oni su poput Abrahama. Krenuti u tamno… To je nama jako teško. Mi moramo imati beskraj dokaza kako bi smo se pokrenuli. Oni su imali zvijezdu. A onda im je Bog progovorio u snu. Zvijezda i san to su priče za malu djecu. Tko će povjerovati zvijezdi i u svoj san? Možda netko, a možda nitko. Mudraci su bili poslušni nadahnuću koji su osjećali u svom srcu.
Tko od nas bi mogao ostaviti sve i krenuti u nepoznati kraj stotine i tisuće kilometara? Tko bi od nas odlučio se proputovati s jednom mjesta na drugi kraj svijeta u neku nepoznatu zabit i pokloniti se djetetu? Oni su to učinili. Krenuli su u tamno u rizik.
Mogli su među sobom raspravljati Isplati li se to nama ili ne? Ima li to sve smisla? A možda smo se zabunili? Sigurno mnogima su bili smiješni. Svatko od njih je bio obučen u svoju odjeću. Ljudi odmah uviđaju različite trendove u modi. Bili su različiti od sviju dok su prolazili svijetom. To je sigurno izazivalo smijeh kod mnogih. Ali, njihov dolazak u Jeruzalem pokazao se potresnim za kralja Heroda i mještane. Svi su se uznemirili.
Što su mudraci vidjeli u betlehemskoj spilji? Vidjeli su običan, ali i neobičan prizor. Obično je bilo to da su Josip, Marija i Isus bili obična obitelj: majka, otac i dijete. No, neobično je bilo to da su svi bili među životinjama, a ne u kući. Što bismo mi učinili? Svatko bi pomislio pa da, bez veze sam provalio put! A što su oni učinili? Pali su pred Isusom na koljena jer su gledali spasenje svijeta (usp. Iz 52,7-10).
Zajedno s mudracima i mi prepoznajemo zvijezdu kao stijeg Kralja nad kraljevima i ulazimo pred Gospodina pokloniti mu se. Tu je život! Tu je Majka koja pokazuje cijelome svijetu Svijetlo svijeta koje svijetli u tami i Život. Možda za mnoge polazak u crkvu postaje životno putovanje jer je to odabir između ustati se ili ostati ležati. Moguće da za mnoge i mi postajemo smiješni dok idemo redovito na susret s Gospodarom života. Tu je Marija koja u svom naručju drži svoje dijete. Danas svećenik poput ne drži Isusa pod prilikom kruha i pokazuje ga svim okupljenim koji žeđaju za njim. Svatko ima pristup izvoru spasenja Isusu Kristu koji se ukazuje cijelom svijetu.
Vjera mudraca je izazvala nemir u cijelom Jeruzalemu. Moguće da će i naša vjera izazvati nemir u srcima najbližih koja su se podosta uspavala. Kristova je moć ponuđena svima. Današnji nas blagdan poziva da sve započinjemo ispočetka. Pokazuje da najteže odluke ipak se lako donose i da najteži dio života u Božjoj prisutnosti postaje blagoslovljen.

pater Arek Krasicki, CSSp

Preporučeno

Leave a Comment