O vrsnim ženama i muškarcima (Mt 25, 14-30)

by abuzgo

Tko će pronaći ženu vrsnu? Tko je ta vrsna žena? Žena na traktoru ili možda žena s puškom u ruci? Jedna od vrsnih žene ja Marta, poznata domaćica koja je kuhala za Isusa. Marta je ta koja u Isusu prepoznaje mesiju, ali ne ustručava mu se prigovoriti: Zar ne mariš što me moja sestra ostavila samu posluživati? To je hrabrost iako možda nije dobro procijenila stvarnost, ali hrabra je žena. To isto Marta ponavlja kada je Isus zakasnio na Lazarov sprovod. Ona pita Isusa: Ma, gdje si bio? Da si bio tu moj brat ne bi umro! Tako se obraća Spasitelju, ali hrabro nastupa. Druga vrsna žena je Marija. Ona kad je saznala da je trudna otrčala je kod svoje rođakinje Elizabete kako bi je posluživala. Nije gledala da je trudna, ona je darovala sebe. To je jedna vrsna i hrabra žena. Ona stalno slijedi svoga sina. Ali u trenutku kada se Isus izgubio ona mu kaže: Zašto mi to radiš? Ona vidi smrt svoga sina koju prihvaća s boli u svom srcu. To je vrsna žena. Do kraja je hrabra i postojana.
Svi smo sinovi svjetlosti iako možda živimo u grijehu. Tako govori sv. Pavao. On je hrabar čovjek koji se ne boji reći grješniku: Ti si sin svjetlosti. Pavao je vrstan i hrabar muškarac koji se ne boji istine.
Kakav je domaćin iz evanđelja koji u Isusovoj priči odlazi na put? Sluga koji nije umnožio talent naziva ga strogim. To znači da je domaćin na jednu ruku okrutan, nemilostiv, bez osjećaja. On je taj kojeg se ne voli. Ali pogledajmo kakav je taj čovjek. On daje slugama cijelo svoje imanje. Trojici slugu darovao je ne dio nego cijelo svoje bogatstvo. Osam talenata to je otprilike sto dvanaest milijuna kuna. On mu je dao milijune. Na grčkom jeziku piše da im je darovao svoj bitak. Znači da sve što je imao darovao je slugama u koje je imao povjerenja. Zar je to neljubazan čovjek? Osim toga taj gospodar svoje sluge, koji su zaradili novac, poziva u svoju radost. Što to znači? To znači da osim novčane nagrade čeka ih još i neočekivana radost zajedništva s cijelom gospodarevom obitelji. To znači budi sa mnom, budi mi blizak. Zar je to strog čovjek, bez osjećaja i emocija, koji stalno gunđa?
Sluga kojeg opominje gospodar nosi u svom srcu jedan problem. On je ponizan ali na vrlo loš način. On ne želi izgubiti, ne želi se osramotiti. Jer što će se dogodit ako izgubi talent odnosno otprilike četrnaest milijuna kuna. On nije htio riskirati, bojao se izgubiti. On nije hrabar, prema tome nije vrstan.
Vrsna žena i vrstan muškarac, odnosno hrabra žena i hrabar muškarac o kojima govori prvo (Izr 31,10-13) i drugo čitanje (1Sol 5,1-6) nisu se bojali riskirati, niti toga da će im se netko smijati. Oni su bili hrabri. Takve su bile sluge koje su odmah upotrijebile novac i stekli dvostruko.
Upravo to je vizija čovjeka kojeg Bog ljubi. DA, on ljubi svakoga, ali osobito one koji se ne boje riskirati i to možda na vrlo jednostavan i priprost način. Iako poput Marte ne shvaćaju stvarnosti, Isus im je tumači ali počinje vrlo nježno: Marta, Marta. Isus ljubi ljude koji bi sve izgubili pa čak i pet talenata. Tada i on gubi jer je sve bilo njegovo. Poruka je jasna. Bog nije strog, kako ga mi ponekad prikazujemo. On je dobar.
Kakav si ti? Kakav položaj zauzimaš naspram života? Možda se bojiš i ništa ne poduzimaš. Riskiraš li svoju vjeru? Riskirati svoju vjeru znači biti spreman poslušati ono što Bog govori iako se to povezuje s gubitkom svega. Hrabrost je u tome kada kažeš: A neka izgubim sve poradi Isusa.
Sveti Augustin, uz ovaj odlomak o pet i dva talenta, govori o Isusovom križu koji se sastoji od dvije grede i pet Isusovih rana. Znači, onome koji ima pet i dva talenta je jako teško, ali ne boji se riskirati. Gubi onaj koji želi biti ziheraš.
Ak prema ASz

Preporučeno