Plava crta
Nedjelja, 31.12.2017.

Facebook Facebook

Share
Like

Sveta Obitelj, Isus, Marija i Josip je uistinu sveta. Isus je Božji Sin bez grijeha. Marija je izabrana i očuvana, ni ona nije griješila. Josip je muž pravedan. Poput Noe hodao je s Bogom. I dok tako gledamo Svetu Obitelj mislimo si: Nije moguće da naša obitelj bude sveta.
Dosta se naslušam i nagledam obitelji koje jedva spajaju kraj s krajem. Susreo sam se s obitelji čiji su članovi u zatvoru. Mnoge obitelji imaju problema s alkoholom. Često unutar obitelji događaju se čudne stvari pa čak i one nepredvidljive. Nerazumijevanje između roditelja i djece postaje sve više nepodnošljivo. Veliki broj mladih otišao je u inozemstvo u potrazi za boljim sutra. Nedostaje osmjeh i dobro raspoloženje na mnogim licima. Ne osjeti se žar i entuzijazam za boljim sutra.
I možda se mnoge obitelji pitaju čemu sve to? Koju vrijednost ima obitelj danas? Isplati li se osnovati obitelj?
Postoje i sretni brakovi i obitelji, ali većina kao da gubi nadu. Gledam sebe i svoju obitelj. Nitko između nas nje niti Isus, Božji Sin u fizičkom smislu, niti Gospa bez grijeha, niti Josip poznat po svojoj pravednosti. Tako me je stid kada dođem kući i postanem razlog žalosti svojih roditelja. Imam dojam kao da nema plodova.
Crkva nam predlaže pogledati Abrahama koji je od Boga dobio obećanja mnogih potomaka. Ali on sam nije imao djece. Njegov dom trebao je preuzeti rođak. To ga jako slomilo. Ali on se nije bojao prigovoriti o tome Bogu. Jahve čemu mi tvoji darovi kada nemam potomka.
Možda se i ti nalaziš u istoj situaciji. Pomalo si razočaran jer u tvojoj obitelji ne ide tako kao što je bilo kod Josipove. Imao si druge planove i očekivanja. I ništa od toga. Možda te pomalo i iritira blagdan Svete Obitelji, jer stvarnost je drugačija. A možda poput Abrahama nemaš potomka i čekaš Božje obećanje.
Iako je Sveta Obitelj bila izabrana, imali su i oni svojih problema. Marija je zatrudnjela po Duhu Svetom. Josip je morao povjerovati svojoj ženi. Stalno su u izgnanstvu provodili dane, od Isusova rođenja sve do boravka u Nazaretu. Trpjeli su neimaštinu. Prigodom hodočašćenja nestao im je Isus. I naravno kad netko ne bi znao o kome je riječ, mogao bi reći kako to i nije baš sjajna obitelj. Ali ipak jest.
Uvjeren sam da dosta toga dobroga Bog je odredio tebi i tvojoj obitelji. Često to ne vidimo. Gledamo zlo, a ne dobro. Gubimo strpljenje. Potrebna nam je vjera koju je imao Abraham.
Na današnji blagdan Svete Obitelji zamolimo Boga da nam podari vjeru koja otvara duhovni pogled i omogućava vidjeti dobro. Ona ulijeva nadu da će Bog iz tih najtežih životnih situacija izvesti ipak sve na dobro. Bog je htio tvoju obitelj u kojoj posvećuje tebe i tvoje. Budi strpljiv. Dobri plodovi dugo se čekaju.

Nedjelja, 31.12.2017.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
23
kol
2019

Živite trijezno i pravedno na ovome svijetu!

Zašto ljude malo zanima život poslije smrti? To je donekle razumljivo jer čovjeka najradije zanima…

Plava crta
14
pro
2018

Preporuka za čitanje: Otac Pio iz Pietrelcine

Knjiga koju Vam ovom prilikom preporučamo vrlo je opširno biografsko djelo Alessandra da Ripabottonija. Riječ…

Plava crta
8
pro
2018

Put najsigurnije stvarnosti

Ali, ako smo već išli putem savršenosti i svetosti, pa se malo umorili, uvijek treba ponovo počinjati.

Plava crta
5
lis
2018

Svetost- ondje gdje počinje ljubav

Možda ne možemo svi ostaviti sve i postati beskućnici, živjeti negdje u nekim straćarama ili…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.