O koščatom i jakom magaretu (Mk 11, 1-10)

by abuzgo

Danas u Crkvi počinje tjedan tjedana. Ovo je najjači liturgijski tjedan. Ispunjen će biti mnoštvom znakova i simbola. Bilo bi dobro da si svatko može pronaći bar jedan znak, pronaći neku posebnu stazu kojom bi mogao poći. Usred poznatih biblijskih likova, postoje i drugi životinjski likovi koji nam mogu pomoći shvatiti naše poslanje. U evanđeoskom izviještaju čitamo i o magaretu. Isus je ušao u Jeruzalem upravo na magaretu. Nije jahao neku drugu životinju nego magare.
Magare može svakome dobro doći. U Knjizi Postanka čitamo o sinu Jakova Jisakaru kojeg otac blagoslivlja i naziva ga koščatim magaretom – garem hamor (Post 49,14). To može pomalo zbuniti slušatelje i čitatelje teksta. On govori o svome sinu kao magaretu koji se voli samo izležavati i pasti travu koja mu se jako sviđa. Ali zbog toga on postaje rob drugih, zarađuje novac, ne za sebe, nego za druge. To je bilo proročanstvo Jisakaru. I bi tako. Jisakarovo pokoljenje je postalo robovima i prisiljeno je bilo raditi za druge.
Dok slušam o tom proročanstvu mislim na sebe, vjerujem da i svatko se može prepoznati u Jisakaru. Ležimo između dvije ograde. S jedne strane imamo Božje kraljevstvo, a s druge strane imamo kraljevstvo tame. Svi smo negdje na pola puta. Jedni možda malo više na jednu stranu, drugi na drugu, ali tu smo negdje na ničijoj zemlji. Tu pasemo travu i dobro nam je. Zašto bismo trebali ući u ogradu? Ali to je samo prividna sloboda. Iz dana u dan postajemo sve više robovi grijeha. Svatko zna za svoj grijeh. Lako možemo primijeti svoje robovanje. Često je to neka navezanost, sklonost lošem, želja bez želje. I tako si ležimo i ne želimo se pomaknuti s mjesta.
Zašto Postanak govori o koščatom magaretu? Možda je to magare bilo toliko mršavo, zapušteno ili? Hebrejska riječ kost označava i bit. Kod magareta bit je tvrdoglavost. Njemu se ništa ne da i tvrdoglavo leži između ograda.
Čitamo da Isus traži magare. Šalje dvojicu apostola da mu pripreme magare, da ga opreme i da ga odvežu kako bi On mogao na njemu ući u Jeruzalem. Što je mislilo magare dok je na njemu jahao Isus? Možda to da su svi usklici Hosana i bačene grančice upravo zbog njega – možda? Isus oslobađa magare jer ga treba. Želi ga uvesti u sveti Grad Jeruzalem, tu je njegovo mjesto a ne na ničijoj zemlji. Danas Isus mijenja njegovu bit tvrdoglavosti. Čudno, jer nitko se ne ističe iz mnoštva koje viče, kao da to nije važno. Bitno je to da se ispunilo proročanstvo o Mesiji koji ulazi u Grad mira kako bi tu darovao svoj život i svima donio pravi mir. Mesija oslobađa. Nadalje, zanimljivo je jer hebrejska se riječ (koščat) može također prevesti kao jak ili mlad. Magare, kada ga Isus jaše i uvodi u Jeruzalem, ustvari postaje jako, odnosno posebno jer je na njemu sjedio Spasitelj svijeta.
Danas započinje takav tjedan kada kreće veliko oslobođenje, odvezivanje. Možda si zavezan za nešto i tvrdoglavost uništava tvoj život: grijesi, ne želiš obraćenje tvrdeći da se neće ništa promijeniti. Samo ti znaš gdje i za što si zavezan. No, danas Isus kreće i želi te razriješiti, odvezati svaki čvor. Isus te želi učiniti jakim. On te želi uvesti u slavu. On te uvodi u mir. Postavlja se samo jedno pitanje hoćeš li mu to dopustiti? On je samo zbog toga postao čovjekom, uzeo je križ na svoja ramena, umro i uskrsnuo. Dozvoljavaš li da te oslobodi?
Ak/ASz

Preporučeno