Ljubiti ili ne ljubiti Mk (12, 28-34)

by abuzgo

Kada čujemo riječ zapovijed dolazi nam jednostavno odbojnost prema naredbi. Ne volimo kada nam netko zapovijeda. Želimo slobodu. Tako je i prema Božjim zapovijedima. Na kraju mimoilazimo se s Bogom, izbjegavamo ga. Ne želimo ga susresti. Često gledamo Boga kao onoga koji nam naređuje: Svetkuj dan Gospodnji, ne ubij, ne sagriješi bludno. Mislim da je vrhunac naredaba: Ljubi Boga i bližnjega. To je prva zapovijed. Ona dolazi prije svih ostalih. Kako možeš ljubiti nekoga kada ti to netko naredi?
Zastanite malo i pogledajte svoju nutrinu. Ljubiš li Boga iznad svega u ovom svijetu, iz svega srca, iz svega razuma, iz sve snage svoje? Tko tako ljubi Boga? Shvaćate li to? Bog govori: Naređujem ti, ljubi me, ali to nije kraj, nego ljubi još svoga bližnjega pa čak i onoga koga ne podnosiš i izbjegavaš!
Mogu priznati da sam toliko puta rekao Bogu da ga ljubim i volim, ali kada sam se ustao od molitve i zakoračio na put svakodnevnice shvatih da nisam održao svoja obećanja. Toliko sam mu puta obećavao svega i svačega. I ništa. Tako je svaki put.
Ljubiti Boga ne znači reći: Bože ja te ljubim iznad svega. Ljubiti Boga znači biti s njim ujedinjen i da On zauzima potpuno tvoje misli. Pogledajte kako to izgleda u stvarnosti.
Jedna mama rekla mi je da njezino dijete tijekom molitve izjavilo: Bože ja te ne volim! Mama se jako uplašila zbog stava svoga djeteta. Pitao sam je plaši li ona svoje dijete Bogom. Njezin je odgovor je bio: Ma ne, ali često govorim ako nećeš biti dobar Bogo će se naljutiti pa će te kazniti, Bog sve vidi nemoj me živcirati. Ako ti se ne da ići u školo Bog će te prestati voljeti. Nije dakle čudo da to dijete tako reagira na molitvu. Teško će mladi ljubiti Boga svojim umom kada su cijelu noć negdje vani. U njima duša spava. Tu nema mjesta za ljubav osim za vlastito zadovoljstvo.
Uz zapovijed ljubavi prema Bogu postoji još zapovijed ljubavi prema bližnjemu. Ljubiš li bližnjega kao sebe samoga? To znači da kad se nalaziš u redu čekanja puštaš ljude ispred sebe, u prometu zaustaviš se svaki put na zebri propustiti pješaka, pomažeš slabijima nositi torbe – takva čista svakodnevnica. Tu se pokazuje ljubav prema bližnjemu. I ti bi se htio ugurati preko reda. U stvari sve mi to znamo i osjećamo ali katkad sve izgleda drugačije. Od ljubavi radimo karikaturu.
Je li moguće ljubiti Boga iznad svega? Je li moguće ljubiti bližnjega kao sebe samoga?
Odgovor jest DA, moguće je! Bog ne želi naša ljubavna obećanja i deklaracije. On ne želi da ga mi na silu ljubimo, a ako ga ne ljubimo on je onda tužan. Bog nas je prvi ljubio. Zaljubio se u nas još dok se naši roditelji nisu ni poznavali. Njegova zapovijed je ustvari dokaz njegove ljubavi. Bog govori: Ja vas ljubim cijelim svojim bićem, cijelim svojim srcem, cijelom svojom snagom. To nisu tek samo riječi, Bog stoji iza svojih riječi. On to potvrđuje svojim životom. Čovjek je Bogu prvi na listi ljubavi. Sposobni smo ljubiti jer On nas ljubi. Možda ćemo sada bolje shvatiti njegovu zapovijed ljubavi. Tako je i s ljubavlju prema bližnjemu. Kada shvatimo da smo ljubljena Božja bića, tada će se u nama dogoditi potpuna promjena. Osjetit ćemo poriv ljubavi prema bližnjima. Tada počinjemo ljubit kao što Isus ljubi. Tu nema filozofije. Sve je toliko jednostavno.
Tražimo u drugima makar djelić Božje prisutnosti. To je jedini razlog ljubavi prema drugima. Nikada nemojmo misliti da samo bolji od drugih ili da smo više Božja djeca nego drugi. Tražimo u drugima razloge ljubavi.
Iznova se oduševim Božjom ljubavlju. Griješim, ali On se ne okreće od mene nego ljubi sve do kraja. To me motivira i poziva na obraćenje.

Preporučeno