Plava crta
Nedjelja, 30.09.2018.

Facebook Facebook

Share
Like

U odlomku koji govori o sablažnjavanju drugih, Isus postavlja radikalne zahtjeve. Možda bismo htjeli radije preskočiti taj dio. Dio evanđelja koji govori o odsijecanju svega što sablažnjava, pa bile to i vlastite ruke, noge, oči je vrlo kontroverzan. Kaže Isus da sve što nas sablažnjava treba ili odsjeći ili iskopati. Ako doslovno shvatimo ovaj dio ostat ćemo bez ruku nogu i očiju. Što dakle želi Isus?
U prvome redu Isus se obraća svojim apostolima. U prethodnom odlomku apostoli su se djetinjasto posvađali tko je od njih najveći (Mk 9,30-37), a sada slijedi nastavak: Ivan dolazi Isusu s velikom ljubomorom u srcu. Dok oni nisu mogli ozdraviti epileptika, neki je čovjek koji ne pripada njihovom krugu izgonio zloduhe u Isusovo Ime. To Ivanu nije jasno i jako je ljut. I nije to neka sveta ljubomora nego stanje čovjeka kojem se ništa ne sviđa.
Apostoli okupljeni oko Isusa slika su Crkve. To su svi oni koji vjeruju da je Isus Krist i koji pripadaju istoj Crkvi. To je također slika svih onih koji sami sebe smatraju najboljim katolicima. Zato se Isus obraća dvanaestorici, a ne farizejima ili mnoštvu. Isus također zacrtava krugove ljudi koje prima u svoju Crkvu. On nikome ne brani biti njezinim članom. Tu su oni koji čine čudesa u njegovo ime, kao i oni koji jednostavno ništa loše o njemu ne govore. U Crkvi Isusa Krista ima mjesta i za onog najmanjeg koji u Isusovo ime pruži svom bližnjem najbanalniju stvar na svijetu kao što je čaša vode. Time Isus pokazuje svojim apostolima da njegova Crkva nije onakva kako je apostoli zamišljaju, nego da je to zajednica u koju svatko ima pravo ući. Zato Isus ne pristaje na Ivanov zahtjev: isključiti nepoznatog čovjeka iz Crkve.
Mladi apostol Ivan podsjeća na mladog Jošuu koji je bio stalno uz Mojsija. Mislio je da je savršen i da sve zna najbolje i zato je želio isključiti one koji su imali duha proroštva ali nisu išli s njima. Smatrao se boljim od njih. No, Mojsije mu je pokazao da nije dobro uspoređivati se s drugima isključujući ih iz zajednice (Br 11,25-29). Tu situaciju još više objašnjava značenje grčkog glagola skandalidze, koji označava skandalozno ponašanje i grijeh koji sablažnjava, ali također i sumnju ( primjerice kod Lk 4,21-30 sumnja građana Nazareta u Isusovo mesijanstvo, zbog koje Isus nije mogao učiniti znamenje).
Prema tome, za one koji sumnjaju tko smije biti u Isusovoj Crkvi, a tko ne smije bilo bi bolje da se bace u more s mlinskim kamenom oko vrata. Isusova radikalnost se nastavlja: Odrubi ruku koja možda sprječava da netko priđe k meni! Odrubi si također nogu (doslovce stopalo) ako je ona razlogom mišljenja da si bolji od drugih, koji nisu prikladni za Božje kraljevstvo! Noga je simbolom snage. Kad čovjek ima obje noge može hodati, a kada postane invalid smanjuje se njegova snaga. Iskopaj svoje oko, ako sumnjaš da netko nije prikladan za moju Crkvu! To se može dogoditi u samo jednom pogledu u trenutku kada odmjeriš nekoga i zaključiš da za njega nema mjesta u Kristovoj Crkvi.
Isusove riječi su oštre i zahtjevne, ali ne smijemo sumnjati da je imao dobar razlog da ih uputi najužem krugu učenika. Iste riječi Isus upućuje i danas u konkretnoj situaciji tebi i meni. On želi da njegove riječi imaju učinak u tvom i mom životu. Isus želi da stvarno budemo njegovi učenici i pravi kršćani. Pitajmo se stoga postoji li netko koga odbacujemo i otpisujemo i ne želimo ga vidjeti u Crkvi. Možda time želimo prekriti naše grijehe i slabosti? Čuvajmo se da svojim ponašanjem i svojim pogledom ne sablaznimo nikoga, pa bio on i najmanji i najslabiji među nama. Isus je imao poseban razlog da tako oštro ukori natjecanje i uzdizanje jednih nad drugima. Vrata Isusove Crkve nemamo pravo zatvoriti: Tko nije protiv nas, za nas je!

Nedjelja, 30.09.2018.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
12
srp
2020

Ispitivanje tla mojega srca

Predragi, Znamo da je za sjetvu od velike važnosti plodnost tla. Zar ne kako se…

Plava crta
28
srp
2019

Šalješ me

Duša moja čezne za Tobom, Gospodine!

Duša moja traži pogled Tvoj, o Bože!

Kada ću doći i lice Tvoje gledati?

A kad dođem, hoće li život moj biti dragocjen u Tvojim očima?

Hoće li ovi dani mog života biti mili Srcu Tvome, moj Gospodine?

Plava crta
8
pro
2018

Put najsigurnije stvarnosti

Ali, ako smo već išli putem savršenosti i svetosti, pa se malo umorili, uvijek treba ponovo počinjati.

Plava crta
2
stu
2018

O zahvalnosti i odrješenju (Job 19; Iv 11, 32-45)

Job se nalazi u najgoroj situaciji na svijetu. Tu situaciju pogoršavaju njegovi prijatelji koji ga…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.