O tome što nas sprječava u komunikaciji s Bogom (Iv 2, 13-25)

by abuzgo

Scena u kojoj Isus proganja prodavače životinja iz hramskog dvorišta ima veliko značenje za nas. Ali ne samo zbog toga da mi moramo potaknuti riječju očistiti i naša srca, kako će to danas mnogi propovjednici reći, nego zbog drugog razloga. Isus se nalazi na mjestu koje je bilo rezervirano za pogane. Tu su i prodavači i mjenjači valute. Isus čisti to mjesto upravo zbog nas. Mi smo ti pogani koji zauzimaju svoje mjesto u Hramu. Danas stojimo pred Gospodinom kako bismo se mogli njemu moliti. Danas ulazimo u svetište nad svetištima, ulazimo u Isusovo srce.
Nema takvog drugog mjesta u Bibliji koje opisuje Isusov bijes ili Isusov osobni obračun s bičem u ruci. Nije imao obzira isprevrtati ljudska poslovna mjesta, a njihovu zaradu prosuti po podu. Pretpostavljam kako Isus nije koristio neke umiljate riječi u tom trenutku. Zašto on to radi i zašto je toliko bijesan?
Oni koji su prodavali u Hramu ne rade ništa loše. Sve to dopušta Zakon. Dapače, oni čak pomažu ljudima u molitvi. Imamo tu dvije vrste usluga: jedna vrsta je prodaja životinja – jaraca, janjaca, ostale stoke i ptica, a druga su današnja mjenjačnica – promjena novaca. Svaki Židov morao je žrtvovati ili vola ili janjca, a ako nije ima novaca onda grlicu. Druga stvar je ta da je Židov morao platiti porez, ali samo u hramskoj valuti. Tu su bile mjenjačnice. To isto glede životinja. Neki su dolazili izdaleka. Teško im je bilo nositi sa sobom još i životinju. Mogli su ju kupiti u blizini Hrama. Prema tome ti ljudi koji su se bavili spomenutom djelatnošću su bili od velike koristi. Oni ne krše Zakon. Zašto se Isus onda razbijesnio? Što se događa u Isusovom srcu?
Knjiga Nehemije opisuje povratak Izraelaca u Jeruzalem. Grad je bio slobodan. Nehemija je glavni obnovitelj. Saznao je da je jedan od svećenika najsvetije mjesto u Hramu iznajmio jednom poganinu. Tu je postalo živo. Nehemija se tada jako rasrdio. Izabcio ga je iz Hrama rekavši da je to mjesto isključivo za Boga. Taj svećenik je bio zadužen za popravljanja pukotina u jeruzalemskim zidinama, ali on to nije radio jer ga je poganin Amonit sputavao.
Pogledajmo taj odlomak kroz simbole: imamo sveto mjesto koje je oskvrnjeno, ima netko tko ometa popravljanje pukotine. Zato ga Nehemija izbacuje jer jednostavno smeta.
Vratimo se još samo na jednu riječ pukotina. U Knjizi o Sucima nailazimo na riječ pukotina. Samson kada je vršio odmazdu zbog svoje djevojke koja se udala za drugoga, iako je bila filistejka (neprijateljski narod za Židove), ubio je s magarčevom čeljusti tisuću filistejaca i osjetio žeđ. Pao je na zemlju. Tada Bog mu je u tlu napravio pukotinu –En ha kore (Bog otvara pukotinu da se čovjek napoji).
No, vratimo se sada u Hram. Prodavači su htjeli dobro. Oni su htjeli pomoći ljudima da oni proslave Boga u obliku žrtve životinja i plaćanju poreza misleći pri tom da je to sve što čovjek treba dati Bogu.
Što se moralo dogoditi u Isusovu srcu? On dobro zna da to nije način slavljenja Boga. Jer u svakom ljudskom srcu koje dolazi Bogu događa se ono što se dogodilo Samsonu, a to je žeđ! Samson je čeznuo stalno, ali tek njegovu žeđ taži Bog koji mu je napravio pukotinu. Upravo to isto želi Isus. Svaki čovjek dolazi Bogu zbog toga da utaži žeđ svoga srca. Poslovni odnos s Bogom ne može utažiti žeđ u srcu. To je žeđ za Bogom.
Mi radimo isto. Nosimo žeđ za Bogom, ali prema njemu imamo poslovni odnos: Rekao si da dođem u nedjelju na misu pa evo me. Molim se svaki dan. Izmolio sam se. Ali Isus kaže da u tvom srcu postoji takva žeđ, takva pukotina, iako sve imaš na ovom svijetu, koju može samo Bog utažiti. Upravo taj Hram je to mjesto na koje dolaziš piti i nećeš više žeđati. Zašto si ovdje? Možda zato jer si katolik, a katolik ide nedjeljom u crkvu, pa što će susjedi reći ako ne ideš. Ali ako si samo zbog toga znaj da si poput prodavača u svetištu koji misle da će Boga dobiti kroz poslovni odnos. Isus želi izgoniti iz tebe takvog prodavača. A možda si u crkvi zato što nešto trebaš, ali opet to radiš na način poslovnog odnosa. Kažeš mu Tu sam ja, daj mi to. Isus izganja takvog kupca i prodavača. Budi s Isusom na takav način da sve očekuješ od njega. On ti želi otvoriti takvu pukotinu da se iz nje napiješ toliko da više ne žeđaš i da nikada nećeš htjeti izaći ispred njega. Ali ako imaš želju biti u poslovnom odnosu kao što su bili prodavači ili Amonita, onda ću to sve izbacivati iz tebe dok ne uđeš u puninu zajedništva sa mnom, Bogom Ocem i Duhom Svetim.
Danas Isus u ovom odlomku evanđelja bori se za tvoje srce. On se ne bori za to smije li se otvoriti trgovina u nedjelju ili uključiti veš mašina, on se bori za tvoje srce jer ti želi darovati potpunu sreću.
Pitaj se zašto si ovdje? On će toliko dugo prevrtati dok ne dođe u tvoje srce. To se događa i možda sve će se isprevrtati dok tvoje srce ne bude potpuno u njegovom srcu.
Znate gdje se nalazi ta pukotina po kojoj imaš sve? Ona se nalazi u Isovom srcu koje je bilo probodeno na križu. Ona nam daj život. I tko se ne napije iz te pukotine, stalno će osjećati kako mu se životni stolovi prevrću. I to nije peh, niti zao duh, nego moguće da Bog još uvijek traži tvoje srce. Dobro pogledaj što Bog želi iz tebe izbaciti.
Isus govori o Hramu svoga tijela, a ne o hramu kao zgradi. On može i tvoj hram, jer i ti si hram, dovesti u red u što kraćem roku, sve do tri dana.
Za svakog Židova broj 46 je značajan, no za nas manje. Brojci odgovaraju slova. Kad zborjimo slova u broju 46 dobit ćemo riječ Adam –čovjek. Isus sada kaže: U tri dana mogu izgraditi novog čovjeka. Medicinari kažu da se čovjek sastoji od 46 kromosona. To smo mi. To je čovjek. To su proročke riječi. Iako sve je razbacano u tvom životu, on će učiniti nešto novo. Dođi!
AK/ASZ

Preporučeno