Tražimo ljepotu Boga (Mk 9,2-10)

by abuzgo

Kako reagirate kada se nađete u situaciji neugodnoj za sebe? Petar, kada je došao s Isusom i ostalom dvojicom apostola na brdo preobraženja, viknuo je od srca lijepo nam je biti ovdje. To Petrovo lijepo označava jednu harmoniju i najveću sreću, red. S Isusom je uvijek lijepo iako sve oko nas nije lijepo. Možda se nalaziš u ne znam kakvoj situaciji i teško ti je nositi sva svoja opterećenja. Možda iz tvojih usta izlaze druge riječi. Ono što bi nam se trebalo dogoditi jest Petrovo iskustvo gledanja Isusa lijepo nam je biti s Tobom.
Nitko nikada Boga nije vidio, a tko bi ga vidio, morao bi umrijeti. No, nije to zbog toga što je Bog toliko grozan i ljut kad mu se pogleda u oči, nego zato što je Bog toliko lijep da onaj tko ga vidi ne bi mogao živjeti bez te ljepote. Da nam je Bog pokazao svoju slavu, sada ne bismo ostali živi. Sve zemaljsko bi se raspalo. Naše zajedništvo, prolazna ljepota, sve to bi u sekundi nestalo jer je Bog puno ljepši od svega toga. Puno ljepše je ono što će nam Bog dati, nego ono što mi posjedujemo tu na Zemlji.
Isus se objavljuje trojici apostola, no oni su ga gledali kroz oblak. Pojavio se oblak jer je ljepota Spasitelja bila preteška za podnijeti.
Korizma je nešto nalik oblaku. Bog želi da gledamo njegovu ljepotu i da kažemo na prvu ovdje je lijepo, prelijepo nam je biti s Tobom Gospodine. U Starom Zavjetu pojavljuje se proroštvo koje također možemo vidjeti i u psalmima o Mesiji koji će biti najljepši na svijetu. I naravno, nije riječ o vanjskoj ljepoti, nego o ljepoti Božje ljubavi. Pažnja! Svatko ima pravo vidjeti Božju ljepotu.
Isus svoju ljepotu pokazuje na brdu preobraženja isključivo trojici apostola. Više sam se puta pitao zašto je baš njih Isus odabrao, a kako su se zbog toga osjećali ostali apostoli. Možda bismo trebali pogledati tko su bila ta trojica. Imali su jednu odliku. Bili su nagli, ali usprkos svojoj naravi, jako revni. Petar nas podsjeća na kolerika. On govori ono što mu je na srcu. Inače, ponaša se malo čudno. Skače u vodu u haljinama, pa onda želi ići po vodi. Ali, on u sebi nosi veliku želju za Isusom. Kada gleda Isusa i njegovu slavu, govori to je to, ja nikamo ne idem ovdje mi je najljepše. Tu ću biti. Petar u sebi od sada nosi želju neprekidnog boravka s Isusom. U ovom trenutku izgleda da ga ništa više ne zanima, ni ribe, niti punica. Sve što želi je na brdu. Ivan i Jakov su bili braća –sinovi groma –boanerges. Oni su također željeli biti s Isusom, jedan s desne, a drugi s lijeve strane. Spomenuta trojica su ljudi koji čeznu. To nisu mlaki ljudi. Oni su željeli biti s Isusom i pokazivali su to na sve moguće načine. Požuruju Isusa da učini čudo.
Ako želimo uživati u Božjoj ljepoti, trebamo čeznuti, no to nam se nažalost često ne da. Mlaki smo. Ne zanima nas ništa. Ne čitamo Božju riječ. U crkvi nam je dosadno i čekamo da što prije izađemo. Često pronalazimo razlog zašto nam se ne da. Opravdamo se. Kad bi Isus došao među nas, morao bi nas sve buditi Halo ustani! Netko je usporedio kršćana s golmanom koji stoji nakon zabitog gola i pita se: Bože je li to tvoja volja? Mi smo upravo takvi kršćani. Što bismo trebali napraviti? Malo se naljutiti, pobjesniti – naravno zbog vlastitog grijeha, zbog sebičnosti i zbog toga što nam se ništa ne da. Isus objavljuje svoju snagu onima koji su nagli, ali revni.
Možda ponekad dobijemo po ušima za našu iskrenost ili naglost, ali Isus takve osobe voli. On sam kaže da u nebo ulaze oni koji su nasilni. Tu je čak riječ razbojnici. Što smo više diplomati pred Isusom, udaljujemo se od njegove ljepote. Postajemo lijeni. Mi trebamo doći pred Isusa i pasti pred njega i priznati svoj grijeh. Često se bojimo ispovijedi jer nam se teško ispovijedati pred svećenikom: on me poznaje, što će misliti o meni, stidim se. Bojimo se da nas izbace iz ispovjedaonice. I tako možemo nastaviti. No pogledajte kome Isus otkriva svoju, slavu – grješnim ljudima. Ne smijemo biti mlaki jer to označava našu religioznu bljutavost. Tražimo sve od Boga jer često smo poput starijeg sina: uvijek sam s tobom, a ti nisi mi gozbu pripremio, a Bog će odgovoriti jesi li me ikada zamolio da ti pripremim gozbu? Tražimo milost, tražimo ljepotu Boga. Vidjet ćemo je.
AK/ASZ

Preporučeno