Zaručnik i zaručnica (Mk 8,27-35)

by abuzgo

Volite li kada vam netko govori o vama ono što je čuo od drugih ljudi? Ponekad je tako da se čovjek iznenadi zbog ljudske fantazije. No, najčešće biva tako da se naljuti radi neistinitosti informacija, koje ponekad mogu ubiti. Možete li si zamisliti dvojicu prijatelja koji komuniciraju preko treće osobe, ili još bolje nju i njega? On pita njezinu prijateljicu ili buduću punicu: A što ona misli o meni? To nisu iskrene relacije.
Istinito prijateljstvo, prava veza zahtjeva osoban odgovor, susret dviju osoba. Ništa bez iskrenosti i osobnog stava prema drugome. Isus postavlja upravo takvo pitanje svojim učenicima: Tko sam ja za vas?
Apostoli su bili s Isusom svaki dan. Vidjeli su mnogobrojna čudesa. Svjedočili su o mnogim ozdravljenima. Osjećali su prisutnost Duha dok im je Isus naviještao riječ. Svaki dan bio im je prilika da upoznaju Isusa. Nama je lakše upoznati Isusa. Mi slušamo o njemu od najmanjih nogu. Poznajemo ga kao Boga i čovjeka. Apostoli su ga gledali prije svega kao čovjeka. Mi Isusa gledamo kao Boga. Apostolima je bilo teže. Nikada prije nisu imali takvog iskustva na koje ih je pozvao Isus. Njegovo božanstvo kao da je bilo skriveno pred njihovim očima.
„Tko sam ja za vas?“ Ovaj put apostoli nisu htjeli ništa reći o Isusu što su već do sada izrekli da je on sin Marije i Josipa iz Nazareta. Ovaj su put počeli su govoriti o tome što drugi kažu o Isusu. To se nije svidjelo Isusu zato ih pita: Ali što vi kažete tko sam ja?
Mnogi više ne dolaze nedjeljom na misu. Mnogi su zaboravili na sakrament ispovijedi. Često čujem: Bog da, Crkva ne; Isus da, svećenici ne; Ja to ne trebam, umjesto na misu idem u prirodu jer tu osjećam pozitivnu energiju… Problem je u tome da si nismo nikada dali odgovor na Isusovo pitanje: Tko sam ja? Mi se često koristimo tehnikom apostola i kažemo sve što drugi kažu. Otac koji objavljuje Sina daje nam ispravan odgovor: Isus je Krist. Danas bismo trebali zastati nad Isusom Kristom i odgovoriti tko je On za nas. Što to znači da je On Mesija – Krist? Ljudi On je među nama!
Često imamo svoje predodžbe o Bogu. To se dogodilo i Petru. Isus govori apostolima o svojoj mesijanskoj i zaručničkoj misiji, ali Petar na to prigovara: O, ne! Ne može tako biti. Isus Krist predstavlja se svojoj zaručnici. On je pravi zaručnik koji će umrijeti za svoju zaručnicu, ali zaručnica ne može shvatiti takvu ljubav. To nas podsjeća na knjigu Pjesma nad pjesmama u kojoj čitamo da zaručnik dolazi, ali zaručnica se nikako ne može njemu približiti. Na kraju knjige Otkrivenja čitamo da Duh i zaručnica vape svome zaručniku: Dođi!
Zaručnik izgleda drugačije nego u maštanjima zaručnice. On će biti poput janjeta vođen u smrt. Bit će udaran po leđima, popljuvan i izgrđen. Njegov će izgled biti za neprepoznati (Iz 50). Ali Zaručnik neće odustati od svoje zaručnice zbog ljubavi prema njoj. Hoće li zaručnica ostati vjerna?
Došlo je tako vrijeme da svaki kršćanin mora sjesti i porazgovarati sam sa sobom kako bi dao odgovor Kristu. Ostaviti se svih Isusovih čudesa i emotivnih osjećaja prema vjeri. Bez toga neće biti dobro. Trebamo pogledati u zaručnika. On nosi križ kako bi umro na njemu i time dokazao svoju ljubav. To je djelo spasenja! Tko može ostati ravnodušan?

Preporučeno