Nova godina – novi početak i stari/novi susreti s Bogom (1/3)

by abuzgo

Nova godina. Što će nam donijeti, kakva iznenađenja nas čekaju? Pred nama su mnogi susreti, neke stare obaveze, ali i neki novi počeci, nove mogućnosti. Hoće li i Bog biti s nama u Novoj? Je li i On godinu dana stariji, pa i umorniji? Možda se umorio od nas, od tebe, od mene? Ima li Bog snage i volje dolaziti nam u susret? Ako i ima, kako i gdje ga mogu susresti?

1) Nova godina – novi početak i novi susreti

Iako je već prošao skoro cijeli prvi mjesec Nove godine, još jedanaest mjeseci je pred nama. Nova godina uvijek nas sve nekako dotakne. Svi mi, bilo vjernici, bilo nevjernici, bilo mladi, bilo stari, Novu godinu promatramo kao svojevrsni novi početak i novu mogućnost. Jedni drugima upućujemo dobre želje i svi imamo nekakva očekivanja, možda i donosimo novogodišnje odluke: kako ćemo više moliti, revnije studirati i učiti, na vrijeme polagati ispite i na vrijeme se početi spremati za njih, manje jesti nezdravu hranu, smršavit ćemo, više se baviti sportom, mudrije raspolagati sa vremenom ili novcem, itd. Makar mnoge od ovih želja iz godine u godinu ponavljamo, makar odluke najčešće potraju do Tri kralja ili najviše do konca siječnja, pa ih odgađamo do Nove godine. Ipak, unatoč tomu, svaka Nova godina budi u nama uvijek iznova svijest o novom početku i o novim mogućnostima. I to je dobro jer kršćanska vjera nas uči kako je u životu uvijek moguće započeti iznova, kako je uvijek moguće biti bolji. Uvijek postoji, dok god smo živi, prilika za novi početak, za boljitak, za rast, za nove mogućnosti, za poboljšanje, za napredak. I Nova godina je nova prilika. Prilika da rastemo u onome što je dobro, a da nastojimo popraviti ili otkloniti ono što ne valja, što vidimo da nije dobro, odnosno što je loše i grešno.

Ipak, mnogo toga u Novoj i neće ovisiti samo o nama. Čekaju nas i novi susreti, nova iznenađenja, čekaju nas sigurno mnogi lijepi i radosni trenuci, ali i oni ne baš lijepi, možda i kakve nevolje ili patnje. U svakom slučaju bit će iznenađenja, daj Bože što više lijepih i dobrih, no budimo spremni i na križeve i teškoće jer i oni su dio života, htjeli mi to ili ne. Ono što je sigurno jest da će Nova godina biti puna iznenađenja, puna susreta, nekih starih, a nekih i novih, sigurno je da će biti i puna i nesigurnosti i mnogih stvari koje i neće uvijek ovisiti o nama i na koje nećemo moću uvijek utjecati. Pred nama ostaju naše studentske, profesorske, svećeničke, poslovne obveze, tu su naše obitelji, naši prijatelji, naši postojeći odnosi i novi koje ćemo tek ostvariti. Tu je i odnos s Bogom. Hoće li Bog i dalje biti s nama? Je li se možda umorio? Je li i Bog godinu danas stariji pa i umorniji? Možda se umorio od nas, od tebe, od mene? Ima li Bog snage i volje dolaziti nam u susret?

Rekli smo, ono što je sigurno jest da će Nova godina biti puna iznenađenja, no i nesigurnosti. Ali ono što je sasvim sigurno i izvjesno jest da će Bog i dalje biti s nama. Bog je sigurnost u nesigurnostima, izvjesnost u neizvjesnostima i u Novoj godini, čvrsti temelj na kojem stojimo, pa makar se zemlja tresla i padala tijela nebeska. Bog vjere, Bog Isusa Krista, Bog čije rođenje u Sinu smo i ovih dana slavili: Bog i snaga njegova Duha nam je oslonac, sigurnost, snaga i u godini pred nama. Zanimljivo, ali Bog nikada ne stari, niti se umara. On je vječan, dobri, stari Bog, ali i uvijek mlad, nov, zanimljiv, uvijek spreman ići nam ususret, biti nam blizu. Po snazi svoga Duha Svetoga on je uvijek svjež, blizak, zanimljiv, životan, nije daleko od nas, kako kaže sveti Pavao, u njemu živimo, mičemo se i jesmo. Tu je i sada s nama, i s tobom dok čitaš ovaj tekst, tu je, po svom Duhu, uvijek uz nas: i kad smo toga svjesni i kad nismo, i kada spavamo i kada radimo, i kad učimo i kad odmaramo, i kad studiramo i kad polažemo ispite, pa i kad padamo ispite, Bog je tu. Pa i kada griješimo i kada smo slabi, On nas ne ostavlja, njegova dobrota, ljubav i milosrđe trajno su nad nama. U njemu živimo, mičemo se i jesmo, njegovi smo i on je naš.

vlč. Davor Vuković

Preporučeno