Hoću li uspjeti položiti sve ispite?

by abuzgo

Dragi studenti,

Polako nam se bliži završetak akademske godine i početak ispitnoga razdoblja. Ova je godina bila specifična i drugačija od svake druge. Obilježena je nažalost pandemijom koronavirusa. Zasigurno da smo se svi uhvatili u koštac s ovim virusom i imali mnoštvo pitanja na koja smo tražili odgovor. Različita mišljenja kolaju oko istoga, ali ono što znamo jest stvarnost koja nam je onemogućila našu normalnu svakodnevicu, kako onu u osobnome životu, tako onda i studijsku, gdje ste morali slušati online predavanja, na takav način polagati kolokvije, pisati zadaće i sl. Bilo je, zasigurno, mnogo teže nego inače. I s pravom si postavljate pitanje: Što će biti od ove godine? Hoću li uspjeti sve položiti i upisati slijedeću godinu? Ipak, ovo su pitanja koja si ne postavljate samo ove godine, nego svake godine pri završetku akademske godine. Na tome bih vas tragu podsjetio na jednu znakovitu izreku velikog sv. Benedikta koji je rekao: Ora et labora – moli i radi.

Ovo vrijeme koje je pred vama trebalo bi biti obilježeno upravo ovom znakovitom uzrečicom. Molitva je ona koja nas pročišćava i oslobađa onoga negativnoga kako bi nas Bog ispunio onim pozitivnim, dobrim. U konačnici kako bi nas ispunio samim sobom. U molitvi sabiremo svoje misli, doživljavamo susret sa živim Bogom koji je u nama, koji u nama progovara, jer govori po našoj savjesti. II. Vatikanski sabor govori kako je savjest najskrovitija jezgra i svetište čovjeka, gdje je on sam sa svojim Bogom, čiji glas odzvanja u njegovoj nutrini. (GS 16)
U to svetište svoje osobnosti često ulazite kako biste čuli Boga koji vam govori da je uz vas i da zajedno s vama pristupa svakome ispitu u kojemu vas ohrabruje. To je ono što je i meni osobno pomoglo pri polaganju svakog ispita. Svaki sam ispit stavio pred Boga, predao svome anđelu čuvaru i tražio od njega pomoć koja je uvijek i došla u pravo vrijeme.

Međutim, ne možete tu pomoć dobiti ako nema one druge dimenzije, a to je rad. Kaže nam apostol Pavao: tko ne radi, neka i ne jede. (2 Sol 3,10) Sada je vaš jedini rad studij i briga oko položenih ispita. Uklonite stoga od sebe sve one negativne misli, osobito ono kada pomislite da ne stignete, da nećete uspjeti, da ćete pasti i prionite uz knjigu, marljivi studij i uporno zalaganje. Znajte da će svaki vaš trud i rad koji uložite biti obilno nagrađen i blagoslovljen.

I onda nakon što položite ispit, ne zaboravite ponovno ući u onaj stav molitve i kontemplacije i zahvalite Bogu na svemu onome što vam daruje i što će vam darovati u vremenu koje je pred vama znajući da On sve izvodi na dobro. Neka vam je blagoslovljeno ovo ispitno razdoblje koje je pred vama kako biste radosni ubirali plodove svoga rada.
vlč. Mario Žigman

Preporučeno