Strah od svetosti?

by abuzgo

Sjećam se kao dijete dok sam bio ministrant da me župnik znao pitati: hoćeš li biti svet? Govorio je: ti bi mogao biti svetac. Međutim, svaki put sam odgovarao da ja to ne mogu, to nije za mene. Kasnije sam shvatio da sam imao krivu percepciju svetaca. Kako biste postupili kada bi vam netko rekao ti ćeš bit svet? Čini li vam se to zastrašujuće? Čini li vam se kao da ne zaslužujete taj titul, da je on samo za neke ljude u dalekoj povijesti?

Prije tjedan dana u radu s ministrantima kapelan je postavio pitanje: tko su sveci? Jedan od odgovora je bio: to su svećenici i časne sestre. Zar ne kako iz ovoga vidimo da svetost pripisujemo posebnoj skupini ljudi, kao da se ona tiče drugoga, a ne mene? No je li to tako? Što možemo naučiti od svetaca?

Prvo što učimo jest istina da je svetost omogućena svakome čovjeku, i tebi i meni. Svetost nije samo za ljude poput sv. Andrije, sv. Franje ili sv. Klare. U izvornom značenju svetac je pridjev. Ona opisuje nekoga tko je izdvojen. Evo nam tajne. Da bismo bili sveti moramo se izdvojiti po svom načinu razmišljanja i življenja. To znači da ćemo se opredijeliti i nasljedovati ljubav kao temeljni poziv. U konačnici da ćemo na svome duhovnome putovanju slijediti put koji smo čitali u današnjem evanđelju – a to je put blaženstava. Blaženstva nas uče kako postati svetac današnjeg vremena. Biti svet je poziv koji nam je Bog usadio u srce. Svetac je onaj koji živi u ovome svijetu, sa svim njegovim poteškoćama, mukama, radostima i ljepotama, ali nije od ovoga svijeta u onom smislu da ne dozvoljava da svijet bude njegov krajnji cilj, već je njegov krajnji cilj biti s Bogom.

Nadalje, da bismo razumjeli drugu poruku koju nam sveci žele prenijeti potrebno je da ih upoznamo. Znamo kako je život težak i preplavljuje nas poteškoćama, bolovima, neuspjesima i borbama. Svatko od nas mogao bi iznijeti konkretnu situaciju svoga života koja bi pokazala težinu života. Međutim, trebamo znati kako nas Bog ni tada ne napušta. To je druga poruka koju nam najbolje oslikavaju životopisi svetaca. Što ih više upoznajemo to ih više volimo i nadahnjujemo se za naše vjerničko putovanje putem blaženstava. Jedan od svetaca koji nam može pomoći na tom duhovnom putovanju je sv. Ivan od Križa koji je napisao djelo: Tamna noć duše. Od sv. Ivana od Križa možemo naučiti da ne moramo razumjeti sve okolnosti i duhovne borbe s kojima se susrećemo. Jednostavno od njega učimo kako Bog želi naše povjerenje, da mu se potpuno predamo. Bog i od tamne noći naše duše čini prekrasan mozaik po kojemu oblikuje i formira naš duhovni život. Zapravo po kojemu nas posvećuje. Možda trenutno ne razumijemo zbog čega nešto u našem životu. Možda mislimo da nema smisla. Međutim, čitajući životopise svetaca možemo uočiti kako su i oni prolazili kroz iste ili slične periode svoga života kroz koje mi prolazimo, ali su se predali potpuno Bogu i kasnije su vidjeli da ih je Bog po tome pročišćavao i učinio sličnima njemu, činio ih je svetima kao što je on svet.

I treća poruka koju učimo od svih svetih je poruka: „Ne odustaj“. Neki od nas ovdje prisutnih zasigurno prolaze kroz teške i mučne borbe. Sotona je onaj koji ti šapće na uho: Odustani, ne isplati se boriti, prepusti se, ništa nema smisla. On želi da umremo u pustinji svoje nevjere. S druge strane, Sveto pismo nas uči da će svi, koji se nalaze na ovom duhovnom putovanju, koji trče svoju utrku prema svetosti, naići na trpljenje i progonstvo. I sam Isus je bio progonjen, mnogi nakon njega također. Ne trebamo očekivati da će naša utrka biti drugačija. No sveci nas ohrabruju da ta muka nije vječna. Sveci nas ohrabruju da ne odustajemo kao što ni oni nisu odustali. No što je potrebno da ne odustanemo? Potrebno je da se svi zajedno zagrlimo u ljubavi. To činimo na svakom euharistijskom slavlju gdje se svi zajedno grlimo ljubavlju koja nas povezuje, grlimo se s Bogom gdje postajemo jedno tijelo. Tu smo jedni drugima put prema svetosti, jer jedni druge hrabrimo, bodrimo i podižemo kad padnemo.

Neka nas svetkovina Svih Svetih uči kako je svetost i danas moguća, da i ja mogu biti svet, jer je to poziv koji mi je Gospodin uputio. Da je svetost moguća svjedoči nam nedavno proglašen blaženik Carlo Acutis. Svetac novoga doba. Budimo i mi sveci novoga doba živeći blaženstva kao vrhunac kršćanskoga života.

vlč. Mario Žigman

Preporučeno