Tajna života

by abuzgo

Predragi,

kada susretnemo stari bračni par koji iza sebe imaju 50, 60 godina braka zna se često postaviti pitanje: što je tajna vašega života? Zar ne kako nas često zanima što je tajna života, u čemu se ona krije? Možda smo to pitanje znali postaviti samima sebi u promišljanju ili molitvi. Koja je svrha čovjekova postojanja? Zašto je ovdje? Čovjek si često postavljaja ovakva pitanja jer traži svrhu svoga postojanja. Zašto? Jer je čovjek svrhovito biće, ono ima cilj. Ne znam postoji li čovjek koji nema cilj u svome životu, koji ne želi biti uspješan i sretan. Zbog toga želi otkriti tajnu sretnoga života. To nam potvrđuje i novije vrijeme u kojemu je napisano mnogo knjiga i snimljeno mnoštvo motivacijskih govora na temu samopomoći što je nama poznato kao „self help“.

Prije nekih godinu dana jedna mi je osoba pokazala video koji govori o zakonima privlačenja. Uočio sam kako neki od takvih videa imaju oko 2 milijuna pregleda. Što se tamo govori? Govori se o tome da ako mislite pozitivno da će vam svemir poslati pozitivne stvari. Na primjer: ako pozitivno mislite o novcu, ako se ponašate kao da ga već sada posjedujete, ako si govorite da to nešto možete priuštiti, tada će vam svemir to i poslati. Zvuči smiješno, međutim kao što rekoh takav video ima oko 2 milijuna pregleda. Zanimljivost je još veća što je taj video na hrvatskom jeziku. Nadalje na globalnoj razini imamo mnoštvo knjiga takve tematike koje se prodaju u više od 19 milijuna primjeraka. Sve nam je ovo pokazatelj kako čovjek traži tajnu svoga života, ali unatoč svemu ovome ne pronalazi. Tako ćemo i u komentarima spomenutog videa pročitati kako su sve pokušali; pročitali knjige, pogledali motivacijske govore, ali i dalje nisu otkrili tajnu života, nisu otkrili sreću, radost, mir. Zbog čega? Rekao bih zbog toga što čitaju i traže na krivim mjestima.

Ipak postoji jedna knjiga, koja je od najprodavanijih knjiga u svijetu, a to je Sveto pismo. Ono objavljuje i donosi pravi smisao našega života, otkriva nam tajnu života koja se krije u Isusovim riječima koje smo čuli u današnjem evanđelju: Ljubi Boga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom, i svoga bližnjega kao samoga sebe. Tajna života krije se u tome da nam Bog bude na prvome mjestu, a Bog nam je na prvome mjestu onda kada ljubimo bližnjega. Vidimo sada ako je ta tajna razotkrivena, svima dostupna, još uvijek se pitamo: Zbog čega su ljudi i dalje nesretni, nezadovoljni?

Možda zbog toga što smo mislili da je tajna u tome da činimo što želimo. Činili bismo ono za što nismo stvoreni. Bog nas je oblikovao, stvorio i dao nam je svrhu našega postojanja koja se očituje u zapovijedi ljubavi. Dajte si maštu na volju: zamislite sada da, kada dođete kući, napravite šalicu od gline. Dali ste joj njezinu svrhu. Ona služi tome kako bi zadržala vašu kavu, čaj ili mlijeko. Međutim, kad bi vam šalica rekla da ona želi ploviti morem vi biste objašnjavali kako to nije njezina svrha, da se može razbiti i uništiti. No ona i dalje tvrdokorno odbija vaše riječi i želi biti ono što joj nije svrha.

Nije li slično s nama. Bog nam je dao svrhu koja se očituje u ljubavi prema Bogu, bližnjemu i prema samome sebi, međutim, mi smo ju odbacili jer želimo biti ono što nismo. Zbog toga dolazi Isus. Isus je došao i činio ono što mi nismo u stanju činiti. Svojim nam je životom pokazao koja je tajna našega života: ljubav prema Bogu i čovjeku. Pozvao nas je da se odazovemo na radikalan život u istinskoj ljubavi i milosrđu iako znamo da to nije lagano. Još ćemo nekako poštivati druge, poštivati Boga, slušati njegove zapovijedi, truditi ih se vršiti, ali Bog traži od nas više. On traži cijeloga mene, da mu se potpuno predam bez rezerve, bez fige u džepu.

Neka nas današnja nedjelja potakne na razmišljanje o tome što je tajna našega života. Da je tajna našega života objavljena u Isusu Kristu, u njegovoj zapovijedi ljubavi. Zatim razmislimo o tome koliko i kako ljubimo? Jesam li dao potpuno sebe Bogu i drugima? Uočit ćemo kako još uvijek ima prostora za naš rad u ljubavi, za naše sebedarje. Tražimo Gospodina snagu da usavršavamo svoju ljubav, jer ako ljubim onda sam i slobodan, a ako sam slobodan onda sam sretan i zadovoljan.

vlč. Mario Žigman

Preporučeno